News

Komentari 49

Izbornu šutnju prekršile dvije općine, stižu promidžbeni letci

Izbornu šutnju prekršile dvije općine, stižu promidžbeni letci

Povjerenstvo je reagiralo na dojave o postupanju dviju općina, koje su na svojim mrežnim stranicama upućivale birače da glasuju za jedno od dvoje predsjedničkih kandidata

Subotnje prijepodne prošlo je uz uobičajene dojave o kršenju izborne šutnje, poput dojava o promidžbenim letcima u poštanskim sandučićima, aktivnostima na društvenim mrežama i sl., doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) iz kojeg podsjećaju da je izborna šutnja na snazi do nedjelje u 19 sati.

Povjerenstvo je reagiralo na dojave o postupanju dviju općina, jedne u Međimurskoj, a druge u Varaždinskoj županiji, koje su na svojim mrežnim stranicama upućivale birače da glasuju za jedno od dvoje predsjedničkih kandidata, odnosno hvalile postignuća stranke koja je predložila jedno od njih.

Tražili smo od načelnika tih općina da to uklone, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić. Provjerom mrežnih stranica općina Donja Dubrava i Martijanec, sporni sadržaji u subotu iza podneva nisu pronađeni.

DIP je reagirao i prema nekim portalima za koje je dobio prijavu da nisu uklonili sve ankete vezane za televizijska sučeljavanja predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića (SDP) i Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ).

- Dojave, odnosno pritužbe koje smo dobili ni vrstom, ni količinom ne premašuju one iz prvog kruga izbora, radi se o uobičajenim kršenjima izborne šutnje - rekla je Fabijančić-Križanić.

Izborna šutnja na snazi je od ponoći, za njenog trajanja zabranjena je svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje procjena rezultata te prethodnih, neslužbenih rezultata. Zabrana vrijedi i za fotografije, izjave i intervjue dvoje predsjedničkih kandidata.

DIP je pozvao da se šutnja poštuje, iako za njeno kršenje nema kazni.

- Pozivam sudionike, ali i birače da poštuju taj institut, pozivam kandidate da ne iznose svoje programe, da se ne promiču - poručila je potpredsjednica DIP-a.

Može se, kaže, razgovarati je li izborna šutnja sretan institut ili nije, no činjenica je da je zakonom predviđena i da ju treba poštivati, iako za njeno kršenje nisu predviđene kazne kao kod drugih vrsta izbora. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci