Obavijesti

News

Komentari 64

'Izjave o NDH označio sam kao pogrešne taktičke ustupke...'

'Izjave o NDH označio sam kao pogrešne taktičke ustupke...'
1

Stjepan Mesić je reagirao na izjavu Mostova zastupnika Mire Bulja, koji je upitao kada će se 'ispričati Mesić što je u Australiji držao govore i veličao NDH i ustaštvo'

VIDEO

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić reagirao je u subotu na izjavu Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja, koji je, vezano za prozivke ministra kulture Hasanbegovića, upitao kada će se 'ispričati bivši predsjednik Mesić što je u Australiji držao govore i veličao NDH i ustaštvo' - naglasivši kako je "neistina da se propustio kritički osvrnuti na svoje izjave s početka 90-tih godina", te da ih je jasno označio kao svoje "pogrešne i promašene taktičke ustupke".

Mostov zastupnik Bulj je jučer u Saboru na upite novinara na temelju čega vjeruje da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović uvjereni antifašist  odgovorio: "Na temelju njegovih izjava. Jučer se čovjek ispričao, što bi trebao? Svaki dan se ispričavati? Pa primjerice, kad će se ispričati bivši predsjednik RH Mesić što je u Australiji držao govore i veličao NDH i ustaštvo kada je trebala najpotrebnija biti pomirba, kad smo trebali zajedno se boriti u Domovinskom ratu, kad se nije gledalo tko su sinovi partizana i ustaša? Hoće li se i on ispričati? I dan danas je na grbači društva", rekao je Bulj.

Reagirajući danas na tu izjavu iz Ureda bivšeg predsjednika RH Mesića je priopćeno da neki,  uključujući i saborskog zastupnika Mosta, Mira Bulja, nisu moglo odoljeti napasti i pokušati ga uvući u 'aktualne kontroverze' u 'slučaju' Hasanbegović.

Mesić u priopćenju ističe kako je istina da je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao na nekim skupovima u Australiji, i da je u to vrijeme i tada, i u Hrvatskoj, dao neke izjave koje su mogle otvarati mjesta sumnji u njegovu čvrstu opredijeljenost za antifašizam. 

"Istina je i to da sam cjelokupnim svojim djelovanjem na položaju predsjednika Republike Hrvatske, kao i nakon isteka mandata, potvrđivao i potvrdio kako nedvojbeno smatram antifašizam temeljem današnje hrvatske države, kako visoko cijenim Narodno-oslobodilačku borbu i kako držim nužnim reafirmiranje antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja u funkciji nezaobilaznog uvjeta za izgradnju demokratske Hrvatske, zemlje ravnopravnih građana", dodaje Mesić.

Također navodi kako je "notorna neistina" da je propustio kritički se osvrnuti na svoje izjave s početka devedesetih godina. 

"Upravo suprotno. Vrlo jasno i konkretno označio sam ih kao 'pogrešne i promašene taktičke ustupke', priznajući da sam  'dopustio da budem upregnut u kola u najmanju ruku jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja', te da sam govorio 'u funkciji ratne propagande i s pozicije stranačkog čelnika HDZ-a' ", kaže u priopćenju Mesić.
 
Ističe kako "nije brisao tragove svoje prošlosti na internetu, nije sakrivao, niti negirao ono što se dogodilo", te da je "svojim javnim istupanjima i djelovanjem jasno stavljao do znanja da su 'nacizam, fašizam i ustaštvo kao njihova hrvatska inačica, bili zločin kao ideja, i zločin kao realizacija te ideje' ". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa