Obavijesti

News

Komentari 12

Holding nabavlja protuprislušni pregled: 'To je opcija koja će se možda koristi, a možda i neće'

Holding nabavlja protuprislušni pregled: 'To je opcija koja će se možda koristi, a možda i neće'

Gradonačelnik se osvrnuo na aktualnosti u Holdingu, cijev koja je u petak pukla u Strojarskoj te velik broj plastičnih ambalaža u kojima se za Praznik rada dijelio grah i štrukle

VIDEO

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević posjetio je ustanovu Dobri dom te kako bi tamošnjim djelatnicima zahvalio na 30.000 skuhanih porcija graha za proslavu Praznika rada.  

- Ništa se nije bacilo, nije ni falilo. Kuharice i kuhari Dobrog doma su po svom receptu napravili grah, koji je jako dobro prihvaćen od strane građana. Neki kažu da je bio i bolji nego inače - rekao je zahvalivši i svim drugim službama koje su radile u nedjelju kako bi građani Zagreba mogli uživati na proslavi u Maksimiru. 

PRATITE UŽIVO

Naveo je kako Dobri dom, čiji je vlasnik Grad Zagreb, dnevno pripremi nekoliko tisuća toplih obroka te ih podijeli najsiromašnijima, a pruža i smještaj beskućnicima. 

Tomašević u Maksimiru za Prvi maj, na meniju grah i štrukle, u Zagrebu i prosvjedna povorka
Tomašević u Maksimiru za Prvi maj, na meniju grah i štrukle, u Zagrebu i prosvjedna povorka

Uspjeh Zagreba

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet pohvalio se uspjehom koji se tiče europskih projekata, a koji je, naglasio je, ova gradska vlast osigurala za Grad Zagreb.

- Izrazito smo ponosni što je Zagreb prošli tjedan odabran kao jedan od 100 europskih gradova u misiji Europske unije koji će biti nositelji zelene tranzicije, klimatski neutralni i pametni gradovi. Riječ je o projektima koji će trajati do 2030., a Zagreb je jedini od sedam hrvatskih gradova ušao u taj projekt - rekao je naglasivši kako će Zagreb na raspolaganju imati 360 milijuna eura iz europskog fonda Obzor.

- Novac je namijenjen za izradu projektne dokumentacije za pripremu projekata u zgradarstvu, prometu i dekarbonizaciji sustava grijanja i hlađenja. Ovo je put ka održivosti i prestanku ovisnosti o fosilnim gorivima. Ovo je veliki iskorak Grada - dodao je.

Uprava Holdinga traži protuprislušni pregled prostorija, Tomašević: To je katalog usluga koje će se možda koristiti, a možda i ne

Tomašević je onda odgovarao na pitanja o aktualnostima u Holdingu, pa tako i o javnoj nabavi kojom će Holding odabrati tvrtku koja će baviti protuprislušni pregledu prostorija. Upitan čemu to, koji je povod te čega se boje, Tomašević je najprije istaknuo kako je Uprava Holdinga već odgovorila na ta pitanja. 

- Koliko znam, radio se o javnoj nabavi, katalogu brojnih usluga vezanih za korporativnu sigurnost. Tako da je to jedna od opcija koja će se možda koristiti, a možda i neće. Zagrebački holding je najveće javno poduzeće u Hrvatskoj, ne u Zagrebu, nego u Hrvatskoj i jedno od najvećih poduzeća općenito u Hrvatskoj, i privatnih i javnih. I u tom smislu je korporativna sigurnost sastavni dio tako velikih kompanija, a posebice kada se radi o velikim javnim nabavama, a i s obzirom na razne optužnice USKOK-a, vidim da je tu svega i svačega bilo, tako da Uprava želi unaprijediti korporativnu sigurnost kako bi se spriječilo bilo kakve nepravilnosti - rekao je gradonačelnik. 

Na pitanje ima li to veze s curenjem imena djelatnika Holdinga kojima prijeti otkaz, Tomašević je istaknuo da nema. 

- Naravno da ne - poručio je. 

A prema javnoj nabavi, Holding, između ostalog, traži i izradu poslovnih izvješća i mogućih poveznica ključnih osoba u tvrtki s osobama koje su osuđivane ili se protiv njih vode postupci, kao i o provedenoj detaljnoj forenzici poslovanja i pojedinaca koji stoje iza tvrtke Zagrebački holding d.o.o. i povezanih društava. Na pitanje tko su ti pojedinci i čemu i to, Tomašević poručuje kako se za odgovore na ta pitanja trebamo obratiti Upravi. Ponovio je kako se radi o katalogu različiti usluga. 

- Nešto od toga će se koristiti, nešto neće. koja ideja je iza toga svega, možete pitati samu Upravu. Ali, ponavljam, radi se o nečemu što je uobičajeno za bilo kakvu korporaciju i primarni fokus je da se, s obzirom na brojne prijave nepravilnosti koje dolaze i od građana i radnika i anonimno, spriječi bilo kakve daljnje nepravilnosti jer ova gradska uprava, ali i Uprava Holdinga imaju nultu stopu na korupciju - poručio je. 

Na bivšu Upravu uputio nas je po pitanju je li se tako nešto poput protuprislušnog pregleda prostorija radilo već i prije. 

Na ponovno pitanje što je povod svemu tome obzirom da se to nije tražilo po dolasku na vlast nego sad, skoro nakon godinu od preuzimanja vlasti, Tomašević ističe kako povoda nema. 

- Ovo je proces koji je trajao mjesecima, nije se to od jučer pojavilo nego se radi o javnom savjetovanju o javnoj nabavi koje traje već neko vrijeme. Radi se jednostavno o tome da se cijeli Holding standardizira u jedno poduzeće koje će na kvalitetan način pružati usluge građanima, gdje će svi poslovni procesi biti posloženi i gdje neće biti nikakvih nepravilnosti koje smo do sada, nažalost, mogli gledati - rekao je i podsjetio kako su početak njihova mandata obilježila uhićenja upravo u Zagrebačkom holdingu u različitim podružnicama. 

- Znate i da se trenutno vode sudski postupci vezano za javne nabave za tvrtke kćeri i podružnica oko namještaja istih i vjerujem da Uprava želi takve stvari spriječiti - poručio je. 

'U vodoopskrbnu mrežu se nije ulagalo više od 20 godina'

Govoreći o forenzici puknuća cijevi koje je najavio nakon posljednjeg puknuća prošlog tjedna u Strojarskoj, Tomašević je istaknuo kako još nije gotova.

- To je standardni postupak da utvrdimo o čemu se radi, u svakom slučaju treba isključiti mogućnost bilo kakve ljudske greške, bilo kod kooperanata, izvođača radova, bilo samih djelatnika Vodoopskrbe i odvodnje. Ako imate dva magistralna cjevovoda koja su pukla u godinu dana, a stari su po 60 godina, mislim da vrlo jasno u čemu je problem. Više do 20 godina se nije ulagalo u vodoopskrbnu mrežu. A podsjetit ću da su prije 15 godina emitirane obveznice Zagrebačkog holdinga kako bi se taj novac uložio u vodoopskrbnu mrežu, a to se nikad nije dogodilo. I zato sada dolazi do ovakvih situacija - poručio je naglasivši kako ova vlast to ne može dozvoliti.

- Bez obzira što je sama investicija u vodoopskrbnu mrežu nešto što će trajati sedam, osam godina, to se mora napraviti. Riječ je o barem dvije milijarde kuna investicija - dodao je.

VIDEO Tomašević: Cijevi su stare i potrebna im je obnova. Stanje u prometu se sada stabilizira
VIDEO Tomašević: Cijevi su stare i potrebna im je obnova. Stanje u prometu se sada stabilizira

'Distribucija plina je u nadležnosti države'

Novinari su ga upitali i strahuje li da bi Zagreb mogao u potpunosti ostati bez plina ako bi Rusi prekinuli opskrbu prema Europi. Naime, Europska mreže operatera procjenjuje da u tom slučaju Hrvatska ne bi mogla popuniti više od 30 posto svojih zaliha.

- Što se tiče same distribucije plina, to je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, odnosno države. Informacije koje smo imali na početku, a koje su dolazile od države, su da smo manje ovisni o ruskom plinu nego prosječno druge članice EU. Sada dolaze neke druge informacije, ne znam što je tu točno, ali u svakom slučaju, i prije nego je došlo do ove situacije sam govorio da Hrvatska treba smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, a posebice o uvozu fosilnih goriva, da to nije samo ekološko pitanje nego i energetske sigurnosti. Nažalost, to govorim već godinama i sada, kao što vidimo, sve države članice EU panično pokušavaju promijeniti svoje energetske politike - rekao je dodavši kako to ne ide preko noći.

Naglasio je kako je upravo zato izrazito ponosan što je Zagreb uvršten u 100 gradova EU koji će biti predvodnici zelene tranzicije.

Upitali su ga i je li istina da će sam Holding preuzeti ovrhe nad građanima i raskinuti ugovore s vanjskim odvjetničkim društvima koja su to obavljala.

- Ja znam koliko i vi, a to je da će se više koristiti kapaciteti samog Holdinga. U tom smislu je nova Uprava i krenula, a za detalje ćete morati pitati tamo - dodao je. 

'Misija nam je povećati broj česmi za pitku vodu kako bi se što manje koristila plastična ambalaža u koju je flaširana voda pakirana'

Udruga "Eko vjesnik" prozvala ga je zbog korištenja plastičnih posuda u kojima su se dijelili grah i štrukle na proslavi Praznika rada u Maksimiru. Tomašević odgovara kako je to nešto što bi svakako htio promijeniti u narednom razdoblju, ali da ne može sve odjednom.

- Htio bih da koristimo manje plastične ambalaže jer je to i cilj EU i hrvatske ekološke politike, međutim to ne ide preko noći. Što se tiče cijena i uopće dostupnosti te ambalaže u tako velikim količinama, a govorimo o 45.000 posuda, tu će trebati neko vrijeme da se Hrvatska prilagodi alternativnim materijalima - rekao je pa dodao kako su na Maksimiru bile i cisterne s vodom kako se ne bi koristila flaširana voda.

- Misija nam je da što više povećamo broj javnih fontana, odnosno česmi za pitku vodu u javnom prostoru, kako bi se što manje koristila plastična ambalaža u koju je flaširana voda pakirana - rekao je. 

Na opasku novinara kako je upravo on svojedobno bio predsjednik Zelene akcije, a sada dijeli grah u plastičnim posudama, Tomašević se pravdao kako do zadnjeg trena nisu znali hoće li, obzirom na epidemiološke uvjete, uopće Grad i moći organizirati proslavu Praznika rada. 

- Tek kad su popustile mjere smo mogli krenuti u pripremu i kada imate vremena koliko imate i kapaciteta koliko imate, radite najbolje što znate. Ali to je nešto što bih svakako htio da unaprijedimo za sljedeću godinu - dodao je. 

Upitan za zahtjev vlasnika koncesije geotermalnog polja Zagreb za osnivanjem tvrtke Terme Zagreb, Tomašević je rekao kako ne zna ništa o tome. 

- Mislim da bi tamo prvo trebalo napraviti plan urbanističkog uređenja, o tome bi trebala odlučivati Skupština, a tek onda možemo raspravljati o cijeloj toj priči. Imam tu još svašta za reći, ali malo bih još istražio o čemu se točno radi pa bih onda to javno komentirao. Jer znate da je to trakavica koja traje desetljećima - rekao je. 

Što se tiče mjesnih odbora koje bi se prenamijenilo u vrtiće, gradonačelnik je istaknuo kako se radi o 10-ak zgrada od njih 254, koliko mjesni odbori imaju u Zagrebu. 

- Prosječno se te zgrade koriste samo 20 posto radnog vremena i mislimo da je moguće naći 10-ak zgrada koje ćemo što manje oštetiti, tj napraviti im nekakve komplikacije u mjesnim odborima. Vode se razgovori, od nekih se odustalo jer nisu zadovoljavali državni pedagoški standard ili je u njih fokusirana zajednica pa nema alternativnih prostora, zbog čega smo morali od tih odustati, proces je u tijeku. Postoji radna skupina koju vodi zamjenica Danijela Dolenec. Planirali smo 60-ak novih radnih mjesta u tim područnim objektima dječjih vrtića koje su privremene namjene, što želim naglasiti - rekao je i dodao kako javni poziv, osim mjesnih odbora, ide i prema privatnom sektoru. 

- Htjeli smo vidjeti da li postoje privatni vlasnici zgrada koji bi ponudili svoje zgrade u najam za dječje vrtiće kako bi i tako vrlo brzo unaprijedili kapacitete - rekao je. 

Na pitanje hoće li presuda suda vezana za odluku o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj utjecati na plan proširenja dječjih vrtića, Tomašević je rekao kako na proširenju kapaciteta rade i dalje u vjeri da je odluka koju su donijeli zakonita i da će tako presuditi i sud. 

- No, ova neizvjesnost nije dobra niti za Grad niti za korisnike i doista se nadam da će Visoki upravni sud donijeti odluku o zakonitosti, a ne samo ovu odluku kojom je samo kupljeno vrijeme do presude - rekao je. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca