Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Izmjene: Za psihičko nasilje ubuduće će se ići u zatvor

Psihičko nasilje je nekada teže od fizičkog nasilja i ono se treba sankcionirati i ne smije ga biti, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas na okruglom stolu

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
48 komentara

Zlostavlja li vas netko psihički na ulici ili u obitelji ubuduće bi mogao biti kažnjen sa šest mjeseci do pet godina zatvora . Najteže kazne predviđene su za psihičko maltretiranje ranjivijih skupina društva i iz mržnje. U izmjenama Kaznenog zakona, koji je u javnoj raspravi, predviđeno je da djela nasilničkog ponašanja i nasilničkog ponašanja prema bližnjima iz prekršajne prelazi u kaznenu sferu. U prijedlogu je predviđena i sigurnosna mjera zabrane približavanja žrtvi . U Ministarstvu pravosuđa svjesni su da će ovaj oblik nasilja biti teško dokazivati, da će postupak biti skup zbog vještačenja, ali na ovaj način žele poslati poruku da društvo takav oblik ponašanja osuđuje.

- U slučaju ovog oblika kaznenog djela vi nemate fizičku ozljedu, ali ste dovedeni i možda teže oštećeni nego da vas je netko fizički napao. Psihičko nasilje je nekada teže od fizičkog nasilja i ono se treba sankcionirati i ne smije ga biti - izjavio je ministar Orsat Miljenić.

O definiciji će se tek razgovarati

O definiciji ovog kaznenog djela tek će se razgovarati, a ministar je kazao da ona mora biti jasna.

- Otvoreni smo za prijedloge. Samo nemojmo se dovesti u situaciju da napišemo neku normu koja će dobro zvučati, a gdje ćemo u sljedećem izvješću imati situaciju da nemamo niti jedno kazneno djelo. Onda nismo ništa napravili - poručio je ministar.

Dodatno afirmirati prekrašjni postupak

Na okruglom stolu u Saboru koji je o izmjeni Zakona organizirao Klub SDP-a upozoreno je da se prekršajna osuda nasilnika u društvu doživljava kao da je on dobio "malo po prstima", iako u praksi je ponekad prekršajna osuda teža od one koju bi za isto djelo bila izrečena u kaznenom postupku.

- Nažalost doživljaj društva, ali i počinitelja jest da se izvukao s prekršajem i da je to u redu iako je možda 90 dana završio u zatvoru što je maksimalna kazna, dok bi u kaznenom postupku za to djelo možda dobio uvjetnu presudu. Društvo na to gleda kao da je nešto blago i nekada se uspoređuje s prometnim prekršajem. To je problem - upozorio je Miljenić. Zalaže se da se dodatn o afirmira prekršajni postupak čija prednost je brzina i učinovitost i u odnosu na kazneni postupak nekada daje bolje rezultate.

Na red će doći i ekonomsko nasilje

Na okruglom stolu upozoreno je da se mora jasno razgraničiti prekršajno od kaznenog djela kako bi se olakšao posao policiji. Izmjene Zakona podržale su civilne udruge i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je upozorila da je nepokriveno ostalo ekonomsko nasilje. Ministar Miljenić kazao je da će i ekonomsko nasilje "jednom u budućnosti doći na red".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message