Obavijesti

News

Komentari 352

Saveznici bombardiraju Libiju, Gadafi poziva na revoluciju

Saveznici bombardiraju Libiju, Gadafi poziva na revoluciju
37

Francuski vojni avioni pogodili su oklopna vozila Gadafijeve vojske, a potom Britanci i Amerikanci su počeli ispaljivati rakete. Gadafi kaže da napad zemlju samo jača

VIDEO

Pratite stream na Al Jazeeri
Posljednja informacija:

0.30 - Turska je rekla kako će pomoći u održavanju zone zabrane leta nad Libijom. Libijska vlada traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, javlja AFP. 

23.58 - Američki službenik iz ureda za nacionalnu sigurnost rekao je kako je libijski zračni sustav obrane u napadima u subotu 'ozbiljno onesposobljen'. No naglasio je kako se još ne može predvidjeti kako će Gadafijeve snage odgovoriti na današnje napade, javlja BBC.  

23.30 - Neimenovani francuski dužnosnik rekao je za AFP kako su se Ujedinjeni arapski emirati obvezali ponuditi 24 aviona za napad na Libiju, a Katar između četiri i šest, prenosi BBC

23.20 - Oko Gadafijeve palače postavili su protuzračne topove, iz njih ispaljuju granate, javlja CNN. Al Jazeera javlja kako je Gadafijeva vojska zatočila četiri njihova novinara. 

23.05 - Stanovnik Tripolija je za BBC rekao kako čuje eksplozije u istočnom dijelu grada. Rekao je i kako mu je dosta Gadafija i kako želi da konačno odstupi. 

23.00 - Gadafi se obratio naciji i pozvao Libijce da se naoružaju za revoluciju. Naglasio je kako će Libiju braniti svim snagama. Rekao je kako ova agresija Libijce samo čini snažnijima. Pozvao je arapske zemlje, zemlje Latinske Amerike, Azije i Afrike da stanu uz hrabar narod Libije i pomognu mu u obrani zemlje. 

22.32 - Al Jazeera je objavila kako su saveznici napali zračnu bazu koja se nalazi 11 kilometara od Tripolija. BBC javlja kako napad predvode francuske zračne snage. 

22.30 - Očekuje se izjava Moamera Gadafija.

22.25 - Tisuće Libijaca okružile su snažno utvrđeni kompleks u kojem je i rezidencija Moamera Gadafija u Tripoliju tvoreći živi štit protiv mogućih zračnih udara savezničkih snaga, javlja Reuters. 

22.20 - Predsjednik Libijskog parlamenta Abul Qasim al-Zuai kaže kako je napad saveznika 'barbarska agresija'. 

22.10 - Španjolska je stavila na raspolaganje dvije vojne baze, javlja Reuters. Saveznicima je ponudila zrakoplove i podmornicu.  Reuters javlja i kako su s madridskog aerodroma poletjela četiri španjolska F-18 bombardera te da će se pridružiti UN-ovoj koaliciji. 

22.08 - Obama je novinarima u Brzilu rekao kako upotreba sile u Libiji nije bila prvi izbor. No naglasio je kako ne mogu tolerirati da tiranin govori svojem narodu kako neće biti milosti.

21.58 -  Libijska državna televizija tvrdi kako je oboren francuski ratni zrakoplov u okrugu Tripolija. Također javlja kako su saveznici pogodili bolnicu u predgrađu Tripolija. Francusko ministarstvo obrane je demantiralo da je srušen njihov zrakoplov.

21.55 - Reuters javlja pozivajući se na libijsku agenciju Jana da su zapadne snage bombardirale dijelove Triplija te kako ima žrtava. Informacija još nije službeno potvrđena. Libijska državna televizija pak tvrdi da neprijatelji gađaju civilne ciljeve u Bengaziju te Zuwarahu i Misrati. 

21.31 - Amerika je objavila kako je ispaljeno 110 raketa Tomahawk prema libijskoj obali te kako je počela saveznička akcija koju su nazvali Odyssey Dawn, javlja BBC. SAD je objavio i kako se 25 brodova, 11 talijanskih, 11 američkih te po jedan britanski, kanadski i francuski kao i tri američke podmornice s projektilima nalaze na Mediteranu ispred obale Libije.

21.12 - Pentagon je izvijestio kako će zračne snage Italije, SAD-a, Francuske, Kanade i Velike Britanije napasti Gadafijeve zračne snage poviše gradova Tripoli i Misrata, prenosi Telegraph.

21.08 - UN je Gadafiju ponudio opciju da prestane napadati civile u svojoj zemlji, ali on je to ignorirao, rekao je Barack Obama u obraćanju javnosti iz Brazilije u subotu navečer. Dodaje kako ne njegova zemlja ne može ostati hladnokrvna na Gadafijeve riječi koje je uputio svojim građanima kako prema njima neće imati milosti. Obama kaže kako je svima u interesu da Gadafijeve snage prestanu napadati civile. Istaknuo je kako na libijskom tlu neće biti američkih vojnika, ali sudjeluju u operaciji avionima i mornaricom. Ističe da će građane SAD-a redovito informirati o situaciji u Libiji.

21.04 - Libijski mediji prenose kako su zračni napadi na Tripoli ugrozili područja na kojima su civili.

20.54 - Američke, britanske, talijanske i francuske snage bi svakog trenutka trebale izvesti udar na libijsku obalu, prenosi Reuters.

20.48 - Britanski premijer David Cameron se obratio javnosti nakon sastanka u Londonu s vladinim Vijećem za hitne intervencije. Istaknuo je kako su zračne snage Velike Britanije krenule prema Libiji kako bi zaštitile civile od Gadafijevih snaga. Kaže kako je to 'ispravan i legalan' postupak. Ističe da je cijeli svijet svjedočio tome kako Gadafi ubija civile u svojoj zemlji. Kaže kako ga u tome moraju spriječiti, a slanje zračnih snaga u Libiju je legalno, jer je UN 'na njihovoj strani'.

20.36 - Svjedoci su izvijestili kako se u libijskom gradu Tripoliju čuju jake eksplozije. Američka mornarica je počela ispaljivati projektile na libijske zračne snage.

20.23 - Barack Obama će se obratiti javnosti iz Brazilije kako bi komentirao sastanak u Parizu i situaciju u Libiji.

20.09 - U Londonu je započeo sastanak premijera Camerona i vladinog Vijeća za hitne intervencije.

20.07 - Američki službenik je za Reuters izjavio kako mornarica SAD-a ima tri podmornice u Sredozemlju koje pripremaju za vojnu operaciju u Libiji.

19.49 - Francusko ministarstvo obrane je potvrdilo kako su njihove snage u Libiji uništile nekoliko tenkova i vojnih vozila. 

19.44 - Građani koji podržavaju Gadafija su se pred njegovom kućom okupili navodno kako bi ga zaštitili od napada francuskih zračnih snaga. Okupilo se nekoliko stotina ljudi.

19.39 - Službenici iz SAD-a su izvijestili kako se američka mornarica sprema za isplovljavanje prema Sredozemnom moru.

19.37 - Francuski mediji prenose kako su pobunjenici u Libiji priznali da su u subotu sami srušili svoj zrakoplov.

19.24 - Italija je ponudila svoje vojne baze kao potencijalne zapovjedničke centre vojne operacije u Libiji.

Talijanski premijer je poručio kako je predložio da glavna vojna baza NATO snaga bude u Napulju. Dodaje kako talijanske vlasti rade sve da što prije 'srede' vojne baze. Berlusconi ističe i kako je moguća i intervencija talijanske vojske ukoliko to od njih zatraže.

19.22 - Vlasti iz Rusije su izvijestile kako im je žao što se Zapad odlučio na vojne akcije u Libiji, prenosi Reuters.

19.15 - Britanski premijer David Cameron se vratio u London, gdje bi u subotu navečer trebao predsjedati sastankom vladinog Vijeća za hitne intervencije.

19.06 - Reuters prenosi kako je Međunarodni Crveni križ pozvao svjetske države da omoguće bolničarima sigurnu pomoć ozlijeđenima u Libiji.

18.53 - Hillary Clinton rekla je kako će SAD pomoći europskim i kanadskim saveznicima u provedbi UN-ove rezolucije o Libiji. Kazala je kako će podržati intervenciju u Libiji. Ističe i kako Washington još nije odlučio hoće li slijediti Francusku u formalnom priznavanju pobunjeničke vlade u Bengaziju. 

18.47 - Francuski avioni su uništili četiri libijska tenka u zračnom napadu jugozapadno od Bengazija, prenosi Al Jazeera.

18.45 - Nizozemski premijer Mark Rutte istaknuo je kako je zadovoljan zaključkom summita u Parizu. Dodao je kako vjeruje da će Francuska, Velika Britanija i SAD zaustaviti Gadafija.

18.42 - U pomorsku blokadu Libije je uključena i britanska flota, prenosi BBC.

Na summitu u Parizu su Belgija, Španjolska, Nizozemska, Danska i Norveška potvrdile spremnost da sudjeluju u zračnim operacijama u Libiji. Njemačka, Kina i Rusija su se suzdržale, ali nisu primijenile pravo veta kako bi blokirale donošenje dokumenta.

18.39 - Le Monde prenosi kako će francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle u nedjelju isploviti iz Toulona prema obali Libije.

18.29 - BBC javlja kako je pred Gadafijevom vojnom bazom Bab al-Azizia tisuće ljudi koji ga podržavaju. Navodno su spremni umrijeti ukoliko njegova vojna baza bude meta sljedećeg bombardiranja.

18.26 - Laurent Teisseire, glasnogovornik francuskog Ministarstva obrane, rekao je kako su njihove snage uništile prvu metu u Libiji. Dodaje kako njihovi avioni lete oko 100 kilometara od Bengazija.

18.18 - Glasnogovornik francuske vojske je potvrdio kako je njihov zrakoplov bombardirao libijski kamion. Kako prenosi Sky, započela je i pomorska blokada zemlje.

18.11 - Svjetski mediji prenose kako je tisuće izbjeglica iz Libije stiglo u skloništa u Tunisu

18.09 - Gadafijeve snage još bombardiraju grad Zintan, prenosi Telegraph.

18.02 - Francusko Ministarstvo obrane je izvijestilo kako je francuski zrakoplov bombardirao libijski vojni kamion. Nad Libijom je 20 francuskih vojnih aviona.

17.53 - Francusko Ministarstvo obrane je izvijestilo kako će u Libiju poslati nosače zrakoplova, prenosi AFP.

17.43 - Hillary Clinton je istaknula kako je sudjelovanje zemalja Arapskog poluotoka u operacijama u Libiji od iznimne važnosti. 

17.36 - Kanadski premijer Stephen Harper rekao je kako kanadske vojne snage stižu uskoro u Libiju te kako će njegova zemlja biti dio vojnih operacija. Istaknuo je da zbog vojnih operacija libijski čelnik Moamer Gadafi nema koga kriviti nego sebe, prenosi BBC

17.28 - Hillary Clinton rekla je da prekid vatre mora početi odmah te da će svako odgađanje samo ugroziti život još više ljudi. Kaže da mora prestati Gadafijev napad na vlastiti narod. Izjavila je kako Amerika neće uključivati vlastite kopnene snage u akciju. 

17.26 - Američki predsjednik Barack Obama je rekao kako je koalicija spremna djelovati protiv Libije i to vrlo brzo. Naglasio je kako moraju zaštiti civile, javlja AP.  

16.46 - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako su svjetske sile ujedinjene u stajalištu da nasilje u Libiji mora odmah prestati. Potvrdila je kako njena zemlja neće sudjelovati u vojnim akcijama. Merkel je kazala kako se rezolucija mora provesti. 

16.33 - Talijanski premijer Silvio Berlusconi istaknuo je kako Italija trenutačno provodi samo temeljne istrage o vojnoj akciji u Libiji.

16.23 - Televizija Al Arabya prenosi kako će talijanski borbeni zrakoplovi također krenuti u Libiju kako bi skupa s francuskim avionima nadgledali situaciju.

16.14 - Svjetski lideri su najavili "trenutačne" vojne akcije u Libiji kako bi zaštitili civile.

15.58 - Kako su naveli Sarkozy i Cameron, Gadafijeve snage u Libiji već neko vrijeme ubijaju civile.

15.55 - Britanski premijer David Cameron je rekao kako je Gadafi nastavio napadati civile u svojoj zemlji. 

- Moramo ga spriječiti u daljnjim napadanjima. Akcije moramo hitno poduzeti - ističe Cameron. Kaže da je jako važno što je UN uz zemlje koje su se okupile na summitu. Kako je istaknuo, Gadafi je lagao narodu te je došlo vrijeme da se poduzmu akcije. Cameron smatra da se napad na civile mora prekinuti odmah.

15.50 - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je izvijestio nakon summita u Parizu kako su francuski zrakoplovi spremni za intervenciju u Libiji. Istaknuo je kako je Gadafi ignorirao njihov zahtjev i zahtjev svojih građana da otiđe s vlasti. Sarkozy kaže kako narod u Libiji treba njihovu potporu, jer su u opasnosti i suočavaju se sa smrću. Kaže kako Libija pripada narodu.

- Njihova sloboda je samo njihova. Mi ne toleriramo napad na civile, što je slučaj u Libiji - ističe Sarkozy. Dodaje kako nude Libijcima da odaberu svoju sudbinu. Kaže kako moraju imati izbora i boriti se protiv Gadafijeva režima. Gadafi se mora odazvati svim zahtjevima UN-a. Na nama je da preuzmemo odgovornost i to je velika odgovornost.

15.41 - Summit u Parizu je završio, izvijestili su svjetski mediji. Očekuju se izjave čelnika zemalja koji su bili na sastanku.

15.30 - Nekoliko francuskih borbenih zrakoplova počelo je nadlijetati Libiju kako bi izvidjeli situaciju zbog najavljene vojne misije, vojni izvori su izjavili za AFP.

15.15 - Stanovnici grada Misrata izvijestili su kako vladini snajperisti s krovova zgrada pucaju na civile. Istaknuli su kako bolnice ne mogu pomagati ranjenima jer nemaju više anestetika, prenosi Reuters.

14.55 - U Parizu je započeo summit o Libiji. Reuters prenosi kako bi odmah nakon razgovora o koordiniranoj akciji mogli započeti zračni udari. Kako navode, Francuska, Velika Britanija i Kanada bi u prvoj fazi intervencije zajedno sudjelovale. SAD bi se uključile nakon toga, a posljednje bi se priključile arapske zemlje.

14.39 - Pobunjenici u Libiji tvrde kako je srušeni zrakoplov njihov, a da su ga srušile Gadafijeve snage. Pobunjenički izvor je za France Presse rekao kako su ga obavijestili da je pilot poginuo, ali ističe da to ne može potvrditi. Dodao je kako imaju mali broj zrakoplova i to starih, prenosi AFP. Pobunjenici nisu objasnili što je njihov zrakoplov radio nad Bengazijem.

14.21 - Norveška će međunarodnoj vojnoj operaciji protiv Libije dati šest F-16 ratnih zrakoplova, izvijestio je norveški premijer Jens Stoltenberg. Dodao je kako želi da se situacija u Libiji riješi što prije te će njegova zemlja napraviti sve što je u njenoj moći da to i provede.

14.00 - Svjetski čelnici su se okupili u subotu u Parizu kako bi razgovarali i koordiniranoj vojnoj akciji u Libiji. Hillary Clinton, američka državna tajnica, David Cameron, britanski premijer, te Nicolas Sarkozy, francuski predsjednik, trebali su se nakon podneva sastati. Sarkozy je pozvao Camerona i Clinton da pripreme susret na vrhu o Libiji. Trebaju pričati o osnutku vojne koalicije zbog mogućih akcija protiv snaga libijskog vođe.

13.53 - U bombardiranju libijskog grada Bengazija poginulo je 26 ljudi, a 40 je ranjenih, prenosi Reuters.

13.33 - Reuters prenosi kako bi se strana vojska mogla priključiti neredima u Libiji čim završi sastanak u Parizu.

13.31 - Vođa britanskih laburista, Ed Miliband, rekao je kako će svijet suditi Gadafiju zbog onog što radi, a ne zbog toga što govori.

13.04 - Evakuacija civila iz Bengazija se nastavlja. Stotine automobile kreću prema izlazu grada. Jedan od stanovnika Bangazija koji je krenuo prema izlazu iz grada komentirao je kako odlazi sa svojom obitelji. Smatra kako ne trebaju čekati da ih Gadafi ubije prije nego svijet reagira.

13.01 - Telegraph prenosi kako su potvrđene informacije da su pobunjenici srušili sami svoj avion iznad Bengazija, a ne avion koji pripada Gadafijevim snagama.

12.50 - Libijski ministar Fatah Yunes dao je ostavku na svoju dužnost jer se priključio pobunjenicima. Ipak, vođa pobunjenika je opovrgnuo informacije kako se bivši ministar vratio Gadafiju.

12.35 - Osim granatiranja grada Misrata, Gadafijeve snage su snajperima upucali dvoje pobunjenika.

12.25 - Libijski ministar Abdel Fatah Yunes, koji je početkom ožujka prestao raditi za Gadafija, vratio se svom starom poslu, izvijestili su mediji u subotu.

12.16 - Sjedište Crvenog križa u Bengaziju su navodno napali u subotu ujutro, prenosi Telegraph. Gadafijeve snage su u gradu Misrata ispalile pet granata na pobunjenike. 

11.30 - Iako se pretpostavljalo da je srušen avion Gadafijevih snaga, najvjerojatnije se ipak radi o avionu pobunjeničke vojske

11.00 - CNN javlja kako tenkovi s pobunjeničke i Gadafijeve strane idu jedni prema drugima u Bengaziju. Glasnogovornik libijske vlade rekao je na konferenciji da nikad ne bi pucali na vlastite građane te poziva ljude da se uvjere da je tomu tako. 

10.10 - Novinari Al Jazeere iz Bengazija javljaju kako su Gadafijeve snage navodno bombardirale i južni dio grada. Libijska vlada, pak demantira napade. 
- Pratimo primirije. Nema nikakvih napada na Bengazi - rekao je Musa Ibrahim za Reuters

9.20 - Svjetski čelnici sastat će se u subotu u Parizu kako bi raspravljali o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Gadafijevih snaga. Francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud, rekao je za BBC kako bi vojna akcjia mogla početi nekoliko sati nakon sastanka. 

Vojnici na strani libijskog čelnika Moamera Gadafija u subotu ujutro ušli su u zapadna predgrađa Bengazija, kojeg drže pobunjenici. Al Jazeera javlja kako je nešto iza 8 sati iznad grada srušen i vojni avion. 

Strani mediji prenose kako su grad noćas i rano ujutro potresale eksplozije, a grad su nadlijetali avioni. Navodno su mete bile u jugozapadnom dijelu grada. 

Gadafijeva vlada u petak je proglasila prekid vatre, nakon što je UN proglasio zonu zabrane leta. No, prekid vatre koji su proglasili očito je bio prevara te su nastavili napade na Misratu i Bengazi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...