Obavijesti

News

Komentari 104

Iznad klimavog mosta vlakovi jure 120 kilometara na sat

Iznad klimavog mosta vlakovi jure 120 kilometara na sat
8

Zidani most ispod pruge, kojom svaki dan prođe 15-ak putničkih vlakova, domaćih i međunarodnih, te 10-ak teretnih vlakova, počeo se urušavati prije manje od godinu

VIDEO

Vožnja vlakom iznad napuklog mosta na relaciji Zagreb-Vinkovci svakodnevni je rizik. Vlakovi od 2000 tona na tom dijelu pruge između stanica Oriovac i Sibinj jure čak 120 kilometara na sat.

Zidani most ispod pruge, kojom svaki dan prođe 15-ak putničkih vlakova, što domaćih što međunarodnih linija te 10-ak teretnih vlakova, počeo se urušavati prije manje od godinu dana.

Počela je pucati konstrukcija, a most se malo i pomaknuo. Iz HŽ-a ga nisu sanirali nego su ga “učvrstili” starim drvenim pragovima. Oko blokova je narasla trava, a od vlage su se i oni počeli polako trusiti. Brzi vlak, koji putuje brzinom od 120 kilometara na sat pri prelasku preko mosta se zatrese no obzirom da se napuklina ne vidi iz vlaka, putnici ni ne znaju da jure nad kanalom punim vode.

- Ovo je zoran dokaz da je sigurnost, da ne kažem živa glava, putnika upitna. Jer da nije tako, netko bi već preko ovog mosta smanjio brzinu. Kad to učine strojovođe ili kad odbiju voziti vlak s neispravnim kočnicama, onda se provodi ‘lov na vještice’ i naziva ih se saboterima, kako to čini predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza. Njemu je, očito samo deklarativno, stalo do sigurnosti putnika, a do sigurnosti strojovođa ni deklarativno - kaže Dalibor Petrović, zamjenik šefa Sindikata strojovođa Hrvatske.

No, nije problematičan samo taj dio pruge. Na većem dijelu međunarodnoga koridora godinama nije bilo ulaganja. Loše je stanje i na tračnicama od Zagreba do Okučana, gdje zbog savijenih šina i lošeg održavanja na pojedinim dionicama strojovođe moraju usporiti sa 160 na tek 60 kilometara na sat. Prije manje od dva mjeseca upravo je kod Okučana teretni vlak izletio s tračnica. Pruge, ali i vlakovi su u toliko lošem stanju da putovanje vlakom traje dulje nego autobusom. Putnika ima sve manje, jer im se ne isplati putovati dulje za gotovo istu cijenu. Osim kašnjenja, na takvim prugama ugroženi su njihovi životi. Upravo zbog loše sigurnosti putnika u HŽ Putničkom prijevozu, ali i problema u HŽ Cargu, Sindikat strojovođa u srijedu će na dva sata zaustaviti vlakove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.