Obavijesti

News

Komentari 153

Iznervirani Andrej Plenković i izgubljeni HDZ pokrenuli su pravi rat s hrvatskim građanima

Iznervirani Andrej Plenković i izgubljeni HDZ pokrenuli su pravi rat s hrvatskim građanima
1

Građani su krivi za širenje virusa, građani su krivi za slanje pomoći, građani su krivi što kuhaju, doniraju i volontiraju u potresu, građani su krivi što ne vjeruju državi, što kritiziraju državu, kao i samog premijera.

VIDEO

Građani su krivi za virus. Građani su krivi za lošu epidemiološku situaciju. Građani su krivi što kuhaju puno hrane u Petrinji. Građani su krivi što šalju kamp kućice u porušene krajeve. Građani su krivi što raskrčuju ruševine. Građani su krivi što kritiziraju kriminal u obnovi. Građani su krivi što vjeruju društvenim mrežama, a ne Vladi. Građani su krivi čak i zato što sjede u svojim "toplim naslonjačima", dok premijer krvari na terenu.

Tako to izgleda kad vlast krene u rat sa svojim građanima.

Andrej Plenković i njegov HDZ trenutno ne vode ratove s opozicijom, sa saborskom oporbom, s udrugama i medijima, osim s novinarima koji su pokazali zube i otišli s press konferencije na koju je premijer kasnio sat vremena.

Umjesto toga, okrenuli su se ratovima s građanima, s onima koji "demontiraju državu", s onima koji "imaju agendu", s onima koji previše kuhaju, previše pomažu, previše rade i - previše kritiziraju.

Jer, vlast je nepogrešiva, građani su ti koji griješe. Vlast je odgovorna, građani su ti koji su neodgovorni. Vlast je angažirana, građani su destruktivni. Vlast spašava, a građani zapravo samo smetaju.

Jedino čemu građani ovom HDZ-u služe jest da održavaju taj isti HDZ na vlasti. I naravno, krivi su kad to ne čine.

Bizaran rat

Doista, bizaran je taj rat koji su Plenković i njegovi ministri i dužnosnici pokrenuli protiv volontera, korisnika društvenih mreža, kuhara, običnih građana koji smetaju kad na mjesto potresa dolaze prije službi, koji ometaju kad pomažu prije države i koji šire zarazu samo onda kad nisu u Plenkovićevoj koloni sjećanja.

Nekada, vlast je obično ratovala s oporbom. To je bio prirodni poredak stvari. Kao i rat s kritičkim novinarima i medijima, koji su Plenkoviću odavno opsesija. U okvire normalnog spada i rat vladajućih s neovisnim institucijama koje ih propituju, poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ili javnim pravobraniteljima. 

No Plenković je izgubio interes za to: institucije je pokorio, oporbu marginalizirao, a dio medija pridobio. Sad se okrenuo građanima.

"Oni stvaraju dojam na temelju društvenih mreža i zato ne vide što rade institucije", kazao je Plenković ovih dana, nadovezujući se na izjave svojih ministara i suradnika koji su prigovarali volonterima, donatorima, sponzorima, pomagačima da stvaraju kaos i smetaju službama. Kojih često nema.

Previše hrane

Prigovori volonterima-kuharima da pripremaju previše hrane, čak i za one koji "nisu to zaslužili", a potom njihova zamjena državnom tvrtkom, ali tek za nekoliko dana, ući će u antologiju političke gluposti. 

Umjesto da traže suradnju, Plenković i njegovi suradnici optužuju, kritiziraju, omalovažavaju, pa i vrijeđaju građane.

To je obično znak da vlast gubi kompas. Da joj se trese tlo pod nogama, nekad i doslovno. Nesigurna i neorganizirana vlast u trenucima krize ne podnosi kritiku i prigovore, budući da ni sama nije sigurna u ono što radi. 

Traži pokornost i poslušnost od građana, kakvu je dobila od dijelova politike, institucija i medija. 

Delegira krivnju

Kad se širi zaraza i umiru ljudi, nije kriva vlast koja kasni s epidemiološkim mjerama i prečesto i sama izigrava te mjere, već su krivi građani od kojih se očekuje odgovornije ponašanje nego od vladajućih. 

Kad se tresu gradovi i ruše domovi, nije kriva vlast koja kasni s pomoći, s kućicama i kuhinjama, sa zakonima i uredbama, već su krivi građani koji nemaju povjerenja u takvu vlast i onda sami kreću u pomoć.

Od Plenkovića smo navikli već da prisvaja zasluge, a delegira krivnju. Međutim, okrivljavati građane da rade ono što ne radi država, duboko je promašeno, pa i zabrinjavajuće.

Izraženi pesimizam

Plenković može biti sretan što je HDZ, unatoč padu, još uvijek najjača stranka, a on i dalje najpopularniji političar (iako i najnegativniji), može se tješiti što njegova Vlada dobiva solidnu trojku u jučerašnjem istraživanju CRO Demoskopa, međutim čak 70 posto građana misli da ova vlada vodi državu u krivom smjeru.

Samo dvadeset posto građana, čak i manje od postotka koji podržava HDZ, misli da zemlja ide u dobrom smjeru, što je najmanje u proteklih godinu dana ispunjenih potresima i valovima pandemije.

I za to su, iz Plenkovićeve optike, krivi građani. Oni koji gledaju, a ne vide.

I oni doista jesu krivi. Zato što je HDZ na vlasti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca