News

Komentari 12

Izrael odobrio cijepljenje male djece Pfizerom i Modernom

Izrael odobrio cijepljenje male djece Pfizerom i Modernom

Svi su stručnjaci istaknuli da su cjepiva sigurna i većina ih je "preporučila cijepljenje rizične dojenčadi i male djece, pa i onih koji nisu rizični", navodi se u pismu

Izraelski ministar zdravstva priopćio je u utorak da je odobrio cijepljenje djece između 6 mjeseci i 4 godine protiv covida-19 cjepivom Pfizera i Moderne.

Izrael je tako postao druga zemlja u svijetu, nakon Sjedinjenih Država, koja je odobrila cjepivo na bazi glasničke RNK za čitavo stanovništvo, pa tako i za one najmanje.

Stručnjaci dvaju izraelskih konzultativnih odbora zaključili su da su nuspojave cjepiva "blage", a djelotvornost cjepiva velika, pokazuje pismo koje je ravnatelj ministarstva zdravstva 1. srpnja uputio ministarstvu i kojega je kopiju AFP dobio u utorak.

Svi su stručnjaci istaknuli da su cjepiva sigurna i većina ih je "preporučila cijepljenje rizične dojenčadi i male djece, pa i onih koji nisu rizični", navodi se u pismu.

Odobrenje izraelskih vlasti dolazi pošto je Američka agencija za lijekove (FDA) u lipnju odobrila Modernino cjepivo za djecu od 6 mjeseci do 5 godina i Pfizerovo za djecu od 6 mjeseci do 4 godine.

Više od 6 milijuna Izraelaca primilo je barem dvije doze cjepiva protiv covida-19, među kojima 17 posto djece od 5 do 11 godina.

Neke zemlje, poput Argentine, Bahreina, Čilea, Kine, Kube, teritorija Hong Konga i Venezuele preporučivale su cijepljenje protiv covida za najmanje, ali ne cjepivom na bazi glasničke RNK (Pfizer, Moderna) koje se smatra vrhunskim tehnološkim postignućem na tom polju.

 

 

Najčitaniji članci