Obavijesti

News

Komentari 18

Izraelci zbog uranija traže od EU automatske sankcije Iranu

Izraelci zbog uranija traže od EU automatske sankcije Iranu
1

Ponovno kažem da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearna oružja. Danas također pozivam europske zemlje da se drže svojih obaveza, rekao je izraelski premijer

VIDEO

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je europske države u ponedjeljak da uvedu "automatske sankcije" Iranu zbog prekoračivanja granice za obogaćivanje uranija koja je postavljena nuklearnim sporazumom iz 2015.

- Ponovno kažem da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearna oružja - rekao je Netanyahu

- Danas također pozivam europske zemlje da se drže svojih obaveza. Obvezali ste se djelovati u trenutku kada Iran prekrši nuklearni sporazum, obvezali ste se aktivirati mehanizam za automatske sankcije koji je postavljen u Vijeću sigurnosti UN-a - rekao je.

Europski diplomat rekao je Reutersu da, prema sporazumu, postoji mehanizam za razrješenje "bilo kakvih nedosljednosti" te da će zajednička komisija potpisnika odlučiti o sljedećim koracima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iranski potez je prvo veliko kršenje odredbi sporazuma nakon što se SAD povukao iz sporazuma prije više od godinu dana i ponovno nametnuo oštre ekonomske sankcije Iranu.

Ranije u ponedjeljak izraelski ministar energetike optužio je Iran zbog "nuklearne ucjene" koju vrši nagomilavanjem više obogaćenog Irana nego što je dopušteno prema sporazumu. 

Također je rekao da bi kontinuirani međunarodni pritisak doveo do iranskog povlačenja.

- To je očito kršenje sporazuma - rekao je Yuval Steinitz na javnom radiju Kan.

"Iran vrši nuklearnu ucjenu. Iran govori svijetu: 'pogledajte koliko smo blizu nuklearnog oružja'".

"Iransko se gospodarstvo urušava, oni su pod atomskim pritiskom i zato provode neuravnotežene akcije", dodao je.

"Ako se pritisak nastavi i svijet ne popusti, oni će popustiti", zaključio je.

Iran kaže da prekoračenje granice za obogaćeni uranij ne krši sporazum

Iran je rekao da nagomilavanje veće količine obogaćenog uranija od dopuštene prema nuklearnom sporazumu sa svjetskim sporazumima, ne predstavlja kršenje sporazuma jer Iran koristi svoje pravo odgovora na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine.

"Nismo prekršili nuklearni sporazum JCPOA (nuklearni sporazum)", napisao je iranski ministar vanjskhi poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru, govoreći o službenom imenu nuklearnog sporazuma.

"Članak 36. sporazuma ilustrira zašto. Aktivirali smo i iskoristili članak 36. nakon američkog povlačenja. Dali smo skupini E3+2 (Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina) nekoliko tjedana, ali smo zadržali naše pravo. Napokon smo pokrenuli akciju nakon 60 tjedana. Čim se skupina E3 (Francuska, Njemačka, Velika Britanija) počne pridržavati svojih obaveza, mi ćemo to promijeniti", napisao je Zarif.

Zarif je navedeno objavio na Twitteru uz tekst članka 36. sporazuma, prema kojemu postoji mehanizam za rješavanja sporova kada strane u sporazumu vjeruju da druge potpisnice ne ispunjavaju svoje obveze.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS