News

Komentari 244

Izraelski 'menadžer za cjepiva': Booster je spasio tisuće života, svoju djecu cijepio sam javno

Izraelski 'menadžer za cjepiva': Booster je spasio tisuće života, svoju djecu cijepio sam javno

Izraelci su shvatili da imunitet cijepljenih pada i da je treća doza nužna. Danas imaju od 150 do 170 teško bolesnih. U Hrvatskoj je samo na respiratoru preko 300 ljudi, u bolnicama ih je preko 2400

Ne cijepimo se, sad i trećom dozom, zato što je to lijepo, nego zato što je to najvažnija stvar koju možemo napraviti kako bismo zaustavili pandemiju. Nemamo više što čekati i promatrati što će se dogoditi, jer se dogodilo već četiri puta dosad - kaže za 24sata dr. Arnon Shahar, član izraelskog nacionalnog epidemijskog tima i odbora za cijepljenje, ujedno član savjetničkog tima premijera Naftalija Bennetta.

Pogledajte video: Borba s koronom

Prvi nabavili, prvi počeli cijepiti

Dr. Shahar je međunarodni savjetnik za pandemiju COVID-a, zbog čega boravi i u Hrvatskoj, kako bi kolegama ovdje prenio izraelska iskustva i znanja.

Po mnogočemu je u ovoj pandemiji Izrael bio prvi, i najbrži, što se vidi i u njihovim epidemiološkim rezultatima.

Prvi su nabavili i počeli cijepiti građane, prvi, ljetos, uveli i treću, “booster” dozu kao potrebnu dodatnu zaštitu, dok unatrag dva tjedna cijepe i djecu u dobi od pet do 11 godina, kojih je dosad cijepljeno više od 60.000.

Zagreb: Znanstvenik Arnon Shahar

Svoju djecu cijepio pred kamerama

- Ne želimo gubiti još života. Vjerujemo u znanost i trebamo joj vjerovati, to je naš put. Treba nam ‘booster’, trebamo cijepiti i djecu, što sad mnogi čine. Djeca rijetko teže obole, ali nekoj se djeci dogodi i to. Svaki takav slučaj je slučaj previše i nedopustiv je ako ga je moguće spriječiti - ističe dr. Shahar.

Cijepljena su i njegova djeca, mlađa od 12 godina, kaže nam, a isto je sa svojom djecom, pred kamerama, kao primjer, učinio i novi premijer Bennett.

Svoju su djecu pred kamerama cijepili brojni liječnici i političari.

Zagreb: Znanstvenik Arnon Shahar

Znali su što rade. Usporedba s Hrvatskom pokazuje sve

Izrael je znao, kaže dr. Shahar, da će biti kritiziran zbog uvođenja treće doze, no dobro su znali zašto to čine.

Shvatili su da imunitet cijepljenih pada i da je treća doza nužna.

Danas imaju od 150 do 170 ukupno teško bolesnih.

Usporedbe radi, u Hrvatskoj je samo na respiratoru više od 300 pacijenata, u bolnicama njih 2400.

A medical worker prepares to administer a dose of a vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) in Tel Aviv

Od aktivno zaraženih 5538, čak 98 posto Izraelaca ima samo blage simptome.

U Hrvatskoj je šest puta više zaraženih.

- Imamo oko 500 novozaraženih dnevno, pri čemu većinu čine djeca. Rekao sam i hrvatskom epidemiološkom timu s kojim sam se sastao - nema drugog odgovora nego cjepivo. Samo smo ‘booster’ dozama spasili na tisuće života. Koliko će ‘držati’, teško je reći, no svaki spašeni život vrijedi cijelo bogatstvo - napominje dr. Shahar.

U Izraelu nikad nikome cijepljenje nije bilo obavezno, dodaje.

Omikron se čini manje opasnim

- Kao liječnik, svakoga želim pozvati na cijepljenje, a hoće li neke druge vlade uvesti cijepljenje kao obavezu, to je na njima. Moj je posao objašnjavati i objašnjavati, koliko god treba, pokazati brojke, transparentno, jer one govore tisuću riječi - zaključuje dr. Shahar za 24 sata.

Komentirajući “dolazak” omikrona, nove inačice korona virusa, kaže da se čini manje opasnim nego što je izgledalo prije dva tjedna, kad je i informacija bilo manje.

Najčitaniji članci