News

Komentari 1

Izraelski premijer u prvom posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon obnove veza

Izraelski premijer u prvom posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon obnove veza

UAE zajedno s Bahreinom, Sudanom i Marokom krenuli su prema normalizaciji veza s Izraelom u okviru inicijative pod pokroviteljstvom SAD-a nazvane "Abrahamovi sporazumi"

Izraelski premijer Naftali Bennett otputovat će u Ujedinjene Arapske Emirate i sastati s de facto vladarom zaljevske države tijekom posjeta na najvišoj razini od formaliziranja odnosa dviju država prošle godine.

Putovanje se zbiva u jeku povišenih regionalnih napetosti dok svjetske sile pokušavaju obnoviti nuklearni sporazum s Iranom.

Izrael i neke zaljevske arapske zemlje dijele zabrinutost zbog iranskih aktivnosti u regiji.

"Danas putujem u Ujedinjene Arapske Emirate i bit će to prvi put da izraelski premijer posjećuje tu zemlju", rekao je Bennett na sjednici vlade u nedjelju.

UAE zajedno s Bahreinom, Sudanom i Marokom krenuli su prema normalizaciji veza s Izraelom u okviru inicijative pod pokroviteljstvom SAD-a nazvane "Abrahamovi sporazumi".

Ime je referenca na biblijskog patrijarha kojeg poštuju židovi, kršćani i muslimani.

Bennettov put u nedjelju bit će prvi posjet jednoga izraelskog premijera nekoj od tih četiriju zemalja.

Sastat će se s prestolonasljednikom šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom u ponedjeljak, priopćio je Bennettov ured.

Dvojica čelnika razgovarat će o produbljivanju veza, s naglaskom na gospodarska pitanja koja će pridonijeti napretku, dobrobiti i jačanju stabilnosti između zemalja, dodaje se u izjavi.

Najčitaniji članci