Obavijesti

News

Komentari 23

Izricanje kazne: 'Pistorius je posve slomljen, sve je izgubio'

Izricanje kazne: 'Pistorius je posve slomljen, sve je izgubio'
10

Oscar Pistorius je na Valentinovo 2013. svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio pogreškom pucajući kroz zatvorena vrata kupaonice misleći da se radi o provalniku

VIDEO

U ponedjeljak je na sudu u Južnoafričkoj Republici započeo proces izricanja kazne južnoafričkom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu, koji je proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja svoje djevojke Reeve Steenkamp, javlja The Guardian.

Odvjetnik Oscara Pistoriusa, Barry Roux je najavio da će obrana pozvati tri, potencijalno i četiri, svjedoka da svjedoče u korist osuđenog paraolimpijca. Tužitelj Gerrie Nel najavio je najmanje dva svjedoka.

Prva svjedokinja obrane bila je psihijatrica Oscara Pistorius, dr. Lore Hartenberg. Paraolimpijac je kod psihijatrice išao 18 mjeseci kako bi mu pomogla da se nosi s ubojstvom.

-U početku je bilo teško. Bio je vrlo emocionalan. Krivnju i ljutnju je često usmjeravao prema sebi. Njegovo kajanje je neosporno - rekla je dr. Hartenberg dodajući da je Pistorius često plakao tijekom seansi. 

Oko 13.30 sati prvid an saslušanja je završen nakon što je tužiteljstvo zatražilo prekid kako bi proučilo izvješće menadžera Peeta van Zyla o Pistoriosovom humanitarnom radu. Nastavit će se u utorak ujutro. 

Mediji su imali velik utjecaj na njegovo psihičko stanje

Psihijatrica je istaknula kako su mediji u svom izvještavanju imali veliki utjecaj na njegovo psihičko stanje, a nije pomoglo ni to što su mu pojedini prijatelji okrenuli leđa. Kaže kako je gradio karijeru i bio uzor mnogima, a nakon ubojstva taj dio njegovog identiteta je znatno poljuljan.

-Dobrih je manira, pokazivao je iritaciju i frustraciju, posebice tijekom suđenja, ali to nije čudno u situaciji u kojoj se nalazio - rekla je dr. Hartzenberg.

-On je slomljen muškarac koji je izgubio sve, izgubio je ljubav, moral i profesionalnu reputaciju, prijatelje i karijeru te financijsku nezavisnost. Njegovo samopoimanje i identitet su oštećeni do mjere da nije vjerojatno da će se potpuno oporaviti od posljedica pucnjave - zaključuje psihijatrica u svom izvještaju.

Reeva je imala posebno mjesto u njegovom srcu

-Gospođica Steenkamp imala je posebno mjesto u njegovom srcu - rekla je psihijatrica dodajući da je Pistorius tijekom cijelog svog života imao nekog.

Odgovarajući na pitanje tužiteljstva, psihijatrica je rekla da kada je Pistorius govorio o budućnosti, istaknuo je kako bi volio raditi u Mozambiku u školi svog ujaka i podučavati ondje djecu.

-Možda ste trebali biti balansiraniji u izvještaju, jer ne znate da Pistorius nije izgubio karijeru s obzirom na to da mu nitko nije zabranio da se natječe, a što se tiče ljubavnog života, može se ponovno zaljubiti - oštar je bio tužitelj prema psihijatrici.

Bježao od traume u noćne klubove

Tužitelj je u nekoliko navrata pitao psihijatricu koja je njezina procjena: Je li Pistorius namjerno ili slučajno pucao u vrata toaleta iza kojih se nalazila Reeva kada ju je ubio. Ovo pitanje bilo joj je izrazito neugodno i nije odgovorila na njega konkretno već je samo rekla da je njezina procjena ono što je sud donio kao zaključak tijekom presude.

Tužitelj je pitao zašto je uslijed tolike patnje i tuge, Pistorius tulumario u noćnom klubu u Johanesburgu tijekom suđenja za ubojstvo. Psihijatrica je navela kako se takve situacije događaju kao reakcija bijega od pretjeranog pritiska ili bijega od traume, te citirala navode iz psihijatrijskog udžbenika vezano za takve reakcije pacijenata koji su doživjeli traumu.

Na upit tužitelja zna li da Pistorius već ima novu djevojku, psihijatrica je odgovorila da je čula za to, ali da nije raspravljala sa svojim pacijentom.

Trebao bi biti u kućnom pritvoru

Sljedeći je svjedočio Joel Maringa, socijalni radnik. U svom izvještaju naveo je kako smatra da bi kućni pritvor, pod strogo određenim pravilima, bio najbolja opcija za Pistoriusa. Njegovo ponašanje opisuje kao generalno društveno prihvatljivo. Također, smatra da se paraolimpijcu ne bi smjelo dopustiti da posjeduje oružje. Predložio je da Pistorius društveno koristan rad  odradi u muzeju Nacionalne povijesti ili lokalnoj bolnici.

Za razliku od svjedočenja psihijatrice, Maringa je posvjedočio kako mu je Pistorius rekao da se planira vratiti atletici. Smatra da bi mu upravo kućni pritvor omogućio da nastavi trenirati. Tri godine u kućnom pritvoru bila bi, smatra socijalni radnik, prikladna kazna.

Veliki humanitarac

Pistoriusov dugogodišnji menažder Peet van Zyl, još jedan od svjedoka, rekao je kako je sportaš sudjelovao u mnogim dobrotvornim donacijama, nabrojavši pojedine, a želio je i sam osnovati jednu udrugu.

Peet van Zy nahvalio je Pistoriusov karakter, prikazujući ga kao osobu koja je rado sudjelovala u humanitarnim događajima i donirala novac u dubrotvorne svrhe.

Prijeti mu do 15 godina zatvora

Sama kazna vjerojatno će biti izrečena 16. listopada. Pistorius izricanje kazne čeka na uvjetnoj slobodi.

Prema južnoafričkom zakonu, maksimalna kazna za ubojstvo iz nehaja je 15 godina zatvora. Međutim Pistorius nije prije osuđivan pa postoji mogućnost da kazna bude samo uvjetna odnosno da bude osuđen na društveno koristan rad.

Najpoznatiji svjetski paraolimpijac proglašen je krivim za ubojstvo iz nehaja ustvrdivši da je na Valentinovo 2013. svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio pogreškom pucajući kroz zatvorena vrata kupaonice u njihovoj kući misleći da se radi o provalniku. Sutkinja je rekla da je Pistorius postupio nepromišljeno kada je ispalio četiri metka iz pištolja, ali da je pucao u uvjerenju da je unutra uljez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...