Obavijesti

News

Komentari 53

Marasović napao zastupnice: Ja sam ovdje izložen mobingu

Marasović napao zastupnice: Ja sam ovdje izložen mobingu
10

Zastupnice, ali i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić zalažu se da se što prije osigura provedba kvote od 40 posto žena na listama u politici

VIDEO

Tijekom saborske rasprave o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nametnula se rasprava o podzastupljenosti žena u političkom životu, a zastupnice su ustvrdila da nije dobro za društvo što je u Saboru samo 24 posto žena. Zastupnice, ali i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić zalažu se da se što prije osigura provedba kvote od 40 posto žena na listama u politici. 

- Nisam impresioniran vašim nastupom. A oko 40% kvote za žene u politici. Politika je težak rudarski posao. Žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu kući biti, jer ne mogu s djecom biti, jer moraju obitelj zapostaviti. Pa zrele demokracije, Amerika npr. gdje ne smijete ženi dati kompliment jer ste u krivu, toliko su žene zaštićene, nema ih u politici 40% - kazao je Dujomir Marasović (HDZ).

Na tu izjavu replicirala mu je Nansi Tireli (Laburisti). 

- Ja bih sad vama kad bismo mogli raspravljati postavila pitanje da li su te žene začele po duhu svetom? Imaju valjda oni i oca. Što znači da im je teško ući u politiku zato što imaju doma djecu i obitelj? Pa valjda tu djecu i obitelj ima i muškarac, ima muž. I odgovor je da, ima. Samo je pitanje koliko je muškarcu teško i koliko on može brinuti o toj obitelji i toj djeci u odnosu na ono što žena može raditi i napraviti u politici - rekla je. 

Marasović: Nisam rekao to što su rekle zastupnice

Za nezavisnu zastupnicu Jadranku Kosor izjava Marasovića "da je politika težak posao pa zato žene ne participiraju i ne trebaju nego trebaju biti doma" pokazuje da smo zemlja apsurda. 

Ponovno se za riječ javio i prozvani Marasović. 

- Ja sam ovdje izložen mobingu od kolegica zastupnica jer su rekle nešto što nisam rekao, da sam rekao ovo i ono, da ne treba. Nisam rekao ništa. Pokušao sam dati samo objašnjenje, teoretsko objašnjenje zašto žene manje idu u politiku. A nisam to rekao što su one rekle, ali ja im ne zamjeram - opravdavao se HDZ-ovac.

Na čela Saborskih odbora imenovali Jovanovića i Ostojića

Unatoč tome što su zastupnice tijekom rasprave u Saboru upozoravale da žene trebaju zauzeti više vodećih mjesta u političkom životu kako bi bile ravnopravnije s muškarcima, Sabor je većinom glasova s čelnih mjesta dva odbora smjenio dosadašnje predsjednice kako bi na ta mjesta postavili dva bivša ministra. Naime, s mjesta predsjednice Odbora za zdravstvo smjenjena je Romana Jerković, a na to mjesto postavljen je smjenjeni ministar obrazovanja Željko Jovanović. Na čelnom mjestu Odbora za regionalni razvoj i fondove EU više nije Dragica Zgrebec već ju je na tom mjestu zamijenio bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić. Tome su se usprotivile Mirela Holy (ORaH) i Nansi Tireli (Laburisti) koje su pozvale zastupnike da ne podrže ovakvu odluku. Upozorile su da su kolegice Zgrebec i Jerković jako kvalitetno i uspješno obnašale navedene funkcije.

- Sama činjenica da su u Sabor ušli kolege koji su obnašali ministarske funkcije ne bi smjela biti dovoljan razlog da se razrješavaju osobe koje su uspješno odrađivale ovaj posao.

Holy: Smatram da je ovaj prijedlog sramotan

Ova je situacija time gora s obzirom da se radi o kolegicama. Svjesni smo činjenice da u Hrvatskom parlamentu su žene podzastupljeni spol, da nas ima svega 25%, da žene u hrvatskom političkom životu ne obnašaju veliki broj odgovornih funkcija i ja doista smatram da je ovaj prijedlog sramotan - kazala je Holy. S njom se složila Tireli te upitala:

- Koji su to kriteriji po kojima sad smanjujemo predsjednice Odbora u korist muških kolega? Da bismo imali nekakve kriterije koji bismo mogli ocjenjivati kao uspješno ili neuspješno onda mislim da bismo mogli o tome raspravljati. Ali samo zato što su se muške kolege vratili u saborske klupe mijenjati predsjednice Odbora koje su dosada izuzetno dobro i kvalitetno obavljale svoj posao, mislim da nije dobro - poručila je.

Prestaju saborski mandati europarlamentarcima

Nakon što su izabrani za zastupnike u Europskom parlamentu Sabor je izglasao prestanak saborskog mandata za Biljanu Borzan, Ivana Jakovčića, Tonina Piculu i Ružu Tomašić.

Tako će u zastupničkim klupama Tonina Piculu mijenjati Alen Prelec, umjesto Biljane Borzan u Saboru će rad nastaviti Hrvoje Nekić, umjesto Ruže Tomašić u saborskim klupama rad nastavlja Ivan Šimunović, dok Ivana Jakovčića nastavlja mijenjati Giovanni Sponza.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21