Obavijesti

News

Komentari 317

Gubitke prikazivali kao dobit: 'Ključna brojka je 10 milijardi'

Gubitke prikazivali kao dobit: 'Ključna brojka je 10 milijardi'
3

Ramljak o reviziji poslovanja Agrokorovih kompanija: 'Kada završimo konsolidirano izvješće onda ću govoriti hoćemo li podizati kaznene prijave ili ne. DORH zna sve brojke'

VIDEO

Prezentirat ćemo samo rezultate pojedinih kompanija u sastavu Agrokora. Nismo imali vjerovničko vijeće pa nećemo prezentirati konsolidirane podatke ni podatke za Agrokor d.d. Hvala svima koji su radili na ovom izvješću, uspjeli su u rekordnom roku završiti ovako kompleksan zadatak. Radilo se pet mjeseci vrlo intenzivno. Agrokor je kompleksan sustav koji je bio ispremiješan raznoraznim poslovnim odnosima. Došli smo do rezultata da su to sada realni rezultati koji pokazuju realnu vrijednost kompanije - rekao je Ante Ramljak na početku prezentacije revidiranog financijskog izvješća za kompanije Agrokora. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako stoje ključne kompanije Agrokora? Izvanredna uprava prezentira nalaze revizija

Posted by 24sata on 5. listopada 2017

 

- Danas ćemo prezentirati rezultate devet kompanija. Opseg revizije obuhvaća 99 posto grupnog prihoda  te 98 posto grupne dobiti. Neke stvari u 2015. bile krivo knjižene i nepravilno vrednovane. Gubitak u maloprodaji iznosi 2,247 milijarde kuna 31. 12. 2016. godine. Konzum ima gubitak 1,859 milijarde kuna, a Tisak 388 milijuna kuna. U poljoprivredi je gubitak ukupan 329 milijuna kuna, od toga je Belje imalo gubitak 45 milijuna kuna, Pik Vinkovci 233 milijuna kuna, a Vupik 51 milijun kuna. Prehrana je imala gubitak 741 milijun kuna gubitka. Ledo 270, Jamnica 317, Zvijezda 146, a Pik Vrbovec 8 milijuna kuna - rekao je Ramljak.

- 31.12 2015. godine je prikazano izvješće u kojem se navodi da je Konzum imao dobit od 235 milijuna kuna, no revizija je pokazala da je na taj datum bio u gubitku 1,4 milijarde kuna - rekao je Ramljak. 

- Dakle maloprodaja je prema prikazanom izvješću imala dobitak 31. 12. 2015. godine 247 milijuna kuna, a bila je zapravo u gubitku 1,471 milijardi kuna. Minus u poljoprivredi je bio prikazan kao 88 milijuna kuna, a bio je 223 milijuna kuna, u prehrani je bilo prikazano 661 milijun kuna dobiti, a prema reviziji je dobit bila 635 milijuna kuna - rekao je Ramljak. 

- Vjerojatno da je Konzum i u prijašnjim godinama imao gubitak iznad visine kapitala. U 2014. sigurno - rekao je Ramljak.

- To ne znači da je mi sada ne krećemo sa čistim računima. Poljoprivreda u 2017. posluje jako dobro i mislim da u povijesti tih kompanija nismo imali tako dobre rezultate. Očekujemo da će sve te tri kompanije u budućnosti poslovati s jako dobrim rezultatima. Mi sada imamo dobru osnovu, znamo brojke, rezultati su prvih devet mjeseci ove godine jako dobri. Prometi se vraćaju na prošlogodišnje promete i to nam daje nadu da ćemo do kraja godine imati sve kompanije u pozitivnom poslovanju tako da ovih ispravaka neće biti i nećemo imati daljnjih gubitaka. Ljetna sezona je bila i više nego dobra. Krećemo prema nagodbi s kreditorima i nadam se da ćemo ju uspješno završiti - rekao je Ramljak..

- Na Konzumu je bilo puno korekcija. Glavni generator iskaza promjena vrijednosti  koje su se dogodile na Konzumu je proizašlo iz testa vrijednosti imovine. Vrijednosti zaliha, tamo su bile najveće korekcije u poljoprivredi. A korekcije prehrambenih kompanija su se odnosile na ono što Konzum njima nije plaćao tu su bila velika potraživanja tih kompanija. Ja ne vidim kako je moglo doći do promjene poslovnih politika, ako ju mijenjamo onda se mijenjaju međunarodni računovodstveni standardi što je nemoguće. Vi ne možete mijenjati te standardne oni su takvi kakvi jesu. Kad radite ovakvu reviziju dopuštam da imate okvir u kojem svako od nas procjenjuje vrijednost recimo ove boce. Siguran sam da se nećemo nikada dogovoriti u lipu, ali taj okvir ako izađete iz njega onda to nema veze s realnim vrijednostima. Ovdje se nije pratilo računovodstvene standarde. Deset milijardi kuna je ključna brojka ispravaka vrijednosti. Neću vam danas reći da li je došlo do nezakonskih nepravilnosti. To nije sada naše da mi to utvrđujemo ili ispitujemo. Došlo je do računovodstvenih nepravilnosti. Kada završimo konsolidirano izvješće onda ću govoriti hoćemo li podizati kaznene prijave ili ne. Istražitelji DORH-a su upoznati sa svim tim brojkama - rekao je Ramljak. 

- Vrijednost bilance je smanjena za 13 milijardi kuna, Agrokorove kompanije vrijede 13 mlrd. kuna manje nego što je bilo prikazano. Odgovornost onih koji su bili članovi uprave i predsjednici uprave u trenutku kad su se radila izvješća koja su bila objavljena i prepravljena - rekao je Ramljak. Glavni generator iskaza promjena vrijednosti  koje su se dogodile na Konzumu je proizašlo iz testa vrijednosti imovine. Odnosno testa na umanjenje vrijednosti imovine.

Izvještaj za Agrokor u ponedjeljak

Revidirani financijski izvještaj Agrokora d.d., kao i revidirani konsolidirani financijski izvještaj grupe Agrokor, bit će prezentirani Privremenom vjerovničkom vijeću u ponedjeljak u 12 sati, nakon čega će biti i javno objavljeni, najavljuju iz Agrokora.

Inače, protekla dva dana održane su sjednice nadzornih odbora nekih tvrtki iz sastava Agrokora koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi, a na njima su razmatrana godišnja financijska izvješća za prošlu godinu. Tako su Vupik i PIK Vinkovci danas putem Burze objavili da su nadzorni odbori tih kompanija na jučerašnjim sjednicama usvojili godišnja financijska izvješća za 2016. godinu. 

Objava revidiranih financijskih izvješća Agrokora i tvrtki iz sastava tog koncerna očekivala se prošli petak, no iz koncerna su dan ranije, u četvrtak priopćili kako ni koncern ni PricewaterhouseCoopers (PwC) nisu završili složeni zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja grupe te objavu najavili do kraja ovog tjedna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 317

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom