Obavijesti

News

Komentari 3

'Ja neću biti ravnatelj Fonda ako Vanđelić ode, a obnova zapinje zbog vlasničkih odnosa'

'Ja neću biti ravnatelj Fonda ako Vanđelić ode, a obnova zapinje zbog vlasničkih odnosa'
1

Ministar graditeljstva odgovorio je na optužbe ravnatelja Fonda za obnovu da obnova stoji jer im ministarstvo ne prosljeđuje rješenja. Darko Horvat tvrdi kako je 19 rješenja o rušenju kuća već stiglo u Fond

VIDEO

U 555 dana od zagrebačkog potresa na zagrebačkom području srušene su tri kuće prema službenim rješenjima, još nije započela niti jedna konstrukcijska obnova prema Zakonu o obnovi, a vd. ravnatelja Fonda za obnovu Damir Vanđelić proziva Ministarstvo graditeljstva da im ne prosljeđuju rješenja o rušenju. Ministar Darko Horvat za RTL Danas je iznio podatke koji su različiti od onih Vanđelićevih.

- Prve pravomoćne odluke u Fondu smo stavili sredinom četvrtog mjeseca i te tri odluke koje su prve stigle, temeljem tih odluka ugovoreno je uklanjanje prva tri objekta. 19 odluka je u ovom trenutku kod kolege Vanđelića, 24 su još u završnoj fazi. Bit će mu dostavljene vrlo brzo. Nakon prvog potresa koji se dogodio u Zagrebu zaprimili smo 2183 zahtjeva, razriješili ih 1672. Temeljem tih zahtjeva, do sada građanima Grada Zagreba isplaćeno je 56 milijuna i 711.000 kuna od odobrenih 57 milijuna i 363.000. Upozorit ću vas i podsjetiti da smo dodatnih 120 milijuna kuna, odlukom Vlade, preraspodijelili na proračune jedinica lokalne i područne samouprave Banovine i svih gotovo 120 milijuna je gotovo utrošeno - tvrdi Horvat.

Vanđelić: Ne odlazim iz Fonda sve dok se ne uspostavi rad i započne proces obnove grada
Vanđelić: Ne odlazim iz Fonda sve dok se ne uspostavi rad i započne proces obnove grada

Na pitanje zašto onda Vanđelić tvrdi kako je utrošeno tek 33 milijuna kuna potrošena od više od 600 milijuna koje Fond ima na raspolaganju, Horvat kaže da "parcijalne izjave u ovom trenutku ne treba tumačiti", te da on objašnjava otkud njemu  brojka 87 milijuna i 363.680 kuna, a Vanđelić neka tumači otkud mu brojka od 33 milijuna kuna.

Ministar je objašnjavao i kako svaki zahtjev za rušenje treba posebno provjeriti

- Nije istina da u ovom trenutku nema nikakvog angažmana po pitanju Fonda solidarnosti. Dakle, od 12 planiranih natječaja, rapisano je njih 11, 12. u ovom trenutku u suglašavanju sa Ministarstvom financija. Zaprimljeno je 351 zahtjev ukupne vrijednosti 8 milijardi i 698 milijuna kuna. Ugovoreno je današnjim danom 124 projekta iznosa 5 milijardi i 193 milijuna kuna - kazao je Horvat, ističući kako najveći problem u zapinjanju obnove nije prekompleksan Zakon o obnovi, kako tvrdi Vanđelić, već neriješeni vlasnički odnosi, kako u Zagrebu, tako i na Baniji.

Na optužbe Vanđelića da je njegova sudbina u Horvatovim rukama, ovaj je odgovorio:

- Sudbina gospodina Vanđelića samo i isključivo je vezana uz Damira Vanđelića. Dobio je povjerenje i ako ga opravda bit će ravnatelj. Ako se to povjerenje u jednom trenutku poljulja, tražit ćemo neku drugu osobu.Ja u ovom trenutku ne mogu biti ravnatelj Fonda zbog sukoba interesa - zaključio je Horvat, ističući i kako će, ako ostane bez ministarske funkcije, uzeti godinu dana pauze od politike. 

Ni premijer Andrej Plenković nije htio govoriti o smjeni Horvata, o čemu se sve glasnije govori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa