Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
143 komentara

Jack Ma: Ako ste stariji od 35 i siromašni ste, to ste zaslužili

Ovo je životna i poslovna filozofija novog miljenika svijeta. Jack Ma prije 20 godina zarađivao je 80 kuna na mjesec, a danas je u rangu s Gatesom i Zuckerbergom

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
143 komentara

Odrastao sam učeći o Kini kao najbogatijoj i najsretnijoj državi na svijetu. Prvi put sam izašao iz zemlje 1985. godine. Išao sam u Australiju k prijatelju s kojima sam se dopisivao. Kad sam došao tamo, pomislio sam: “O Bože, sve je potpuno drukčije od onoga što su mi govorili.” I tada sam počeo razmišljati drukčije, rekao je u jednom intervjuu Jack Ma (49), osnivač i vlasnik Alibabe, trenutačno najvrednije tvrtke na svijetu. 
Alibabine dionice izašle su na burzu prije nekoliko dana i srušile sve rekorde. Tvrtka sad vrijedi 231 milijardu dolara.

To je više od najpoznatijih svjetskih internetskih prodavonica, Amazona i e-Bayja zajedno. Konkurentski kineski Alibaba donedavno je bio relativno nepoznata tvrtka na zapadu, no u Kini je nakon 15 godina postojanja došao do broja jedan. Više od 240 milijuna ljudi kupuje u toj internetskoj prodavaonici, a možete kupiti doslovno sve što poželite. Jack Ma u jednom je danu zaradio 18,9 milijardi dolara i zadržao je 7,8 posto dionica Alibabe. A prije 19 godina Ma je bio profesor engleskog jezika na kineskom sveučilištu. Zarađivao je oko 80 kuna na mjesec, a nije uspio dobiti posao kao tajnik menadžera u KFC-u. Prvi je put vidio internet 1995. godine kad je otputovao u Kaliforniju. Uz pomoć prijatelja iz Sjedinjenih Američkih Država naučio je kako se radi internetska stranica. Bio je jedan od prvih u Kini koji je uopće znao da internet postoji.

>>>Više pročitajte u Expressu uz dar najbolji Auto-magazin

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message