Obavijesti

News

Komentari 30

Jadranka Kosor: Meni je žao ministra Damira Krstičevića

Jadranka Kosor: Meni je žao ministra Damira Krstičevića
1

Moje je mišljenje da bi nakon ovakvog propusta, nakon ovakvog propalog posla koji je najavljivan kao najveći u stoljeću, da bi Vlada zapravo trebala podignuti ručnu - kazala je

VIDEO

U studiju 24sata gostovala je bivša predsjednica Vlade i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor

Kako je Vlada je upravo u ponedjeljak poništila odluku o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova od Izraela, Vijeće za obranu kaže da bi možda trebalo pronaći neki novi model nabave zrakoplova, pitali smo je što o tome misli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Šteta postoji, šteta je reputacijska...

Na pitanje misli li da će oni uopće biti kupljeni u ove dvije godine, koliko je ostalo Vladi do kraja mandata, koliko bi to trebalo potrajati, Kosor je odgovorila: 

- Budući da je ovaj grandiozno najavljivan posao, koji je prikazivan kao ogromna reforma, grandiozni korak koji je neslavno propao, budući da se radi o debaklu, naravno da je vrlo upitno hoće li Vlada više imati vremena. Moje je mišljenje da bi nakon ovakvog propusta, nakon ovakvog propalog posla koji je najavljivan kao najveći u stoljeću, da bi Vlada zapravo trebala podignuti ručnu - kazala je.

- Naravno, ako je stvarno odluka da se ide u posao nabave borbenih zrakoplova  već ide u tako veliki posao, da se mudro, polako sustavno obave pripremne radnje, da se uključi puno veći broj iskusnih ljudi.. Ali ako to sve bude obavljano pomno - danas svi ministri izjavljuju da su izvukli mnoge pouke, puno smo naučili - pa mislim da se nema što puno tu naučiti, mislim da se treba slušati saveznike - istaknula je.

'Nitko nije demantirao priopćenja iz ambasade'

- Ako su SAD jasno upozoravale ne dva dana, ne pet dana nego zapravo pune dvije godine, kako smo čuli u priopćenjima američkog veleposlanstva koje nitko nije demantirao iz Vlade. Dakle, ako su članovi Vlade bili upozoravani na sve moguće prepreke koje mogu iskrsnuti, ali napokon i od iskustva kupnje zrakoplova drugih zemalja, mislim da sasvim sigurno što se tiče rokova, ako se i sve pripreme obave, taj posao dopasti neku drugu Vladu i neke druge državne proračune - rekla je. 

- Mislim da bi sad bilo mudrije odlučiti što će s tim novcima, koji je određen ne samo u ovom proračunu nego i u nekakvim projekcijama za daljnje proračune - kazala je.

- Ja se također ne slažem da pri tome nije došlo do štete. Što se tiče Republike Hrvatske, što se tiče države, šteta postoji, reputacijska šteta. Svugdje u svijetu kada se bude spominjala kupovina borbenih zrakoplova vjerojatno navoditi primjer Hrvatske koja taj posao nije dovela do kraja i rezultat je poništenje natječaja - istaknula je Kosor. 

Ustvrdila je kako će Vlada sad i ovo poništenje natječaja pokušati prikazati uspjehom. 

- Mislim da činjenica koja tome ide u prilog je i ova danas sazvana javna sjednica Vlade, to se moglo i na zatvorenoj sjednici ili telefonski, kao što su se i mnoge druge velike odluke donosile telefonom, moglo se i na taj način. Osim toga, zašto predsjednik Vlade s ministrima nije izašao na pressicu i otvorio se za pitanja novinara. To je učinio ministar, ali u jednom vrlo kontroliranom okružju - ocijenila je. 

'Bili smo upozoreni i trebali smo poslušati'

- Meni je žao ministra Krstičevića, vidi se da  je emotivna osoba, i da on to jako teško prima, međutim, mislim da tu ispod radara prolazi nekoliko činjenica. Mislim da je bilo najavljeno da će se predstavnici Izraela doći ovdje ispričati. Ja nisam čula ispriku. Ako se očekuje isprika, onda se isprika mora javno izreći - istaknula je. 

- Nakon tog sastanka s predstavnikom izraelske Vlade, američko veleposlanstvo dobilo je dozvolu i unatoč zastoju u radu administracije, izdali su novo priopćenje da smo na neki način bili upozoreni i da smo se trebali držati onoga što su nam govorili - dodala je. 

- Mislim da trebamo zadržati to partnerstvo sa SAD-om koji su nam bili prijatelji, osobito u vremenu o kojem ja svjedočim, deblokade pregovora i završnim pregovorima u pristupanju u EU - napomenula je. 

S obzirom na iskazano razumijevanje za ministra Krstičevića, na pitanje što bi bilo da se to dogodilo dok je ona bila predsjednica Vlade i da li bi tražila njegovu odgovornost, Kosor je odgovorila da ga razumije osobno, jer ga i poznaje kao osobu, ali da to ne treba brkati s odgovornošću koju donosi ministarska pozicija.

- Osim toga, o tome nije odlučivao isključivo on kao ministar. O tome je odlučivala i Vlada, o tome je odlučivalo i Vijeće obrane, bili su uključeni i predstavnici opozicije na saborskom odboru - dodala je. 

'Nikad ne bih bila za kupovinu izraubanih aviona'

- Danas slušamo sasvim oprečne izjave iz oporbene stranke iz SDP-a što je posebno ridikulozno, Željka Antunović govori jedno, ona ima razumijevanja i ne vidi nikakvih problema, ona je i članica Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. S druge strane, drugi članovi SDP-a izrazito napadaju, traže odgovornost i ministra obrane i predsjednika Vlade, ali to je samo ovako usput... iskomentirala je. 

- U onim vremenima pada 10 posto BDP-a, ne bi mi palo napamet ulaziti u takav posao. Tu se pojavljuje i problem promjene cijene, visine troškova,  međutim i opterećenja za proračune koji dolaze. Mislim da tu treba biti jako oprezan. Napokon, sasvim sigurno ja nikad ne bih bila za kupovinu tako starih izraubanih aviona. Stručnjaci iz Hrvatske su rekli svoje. Nije to budućnost hrvatskog neba, to je prošlost.

Gospodin Selak je rekao da gospodinu Mathisu zbog ove blokade treba dignuti spomenik u Hrvatskoj, i njegovo mišljenje treba uvažiti. 

- Ako već ulažemo tako veliki novac, opterećujemo sljedeće generacije, i porezne obveznice, onda to treba biti investicija koja će  zatvoriti taj posao za nekoliko desetljeća, a ne da smo riješili problem na tri do pet godina - istaknula je. 

- Prvo strateško pitanje za nas je imamo li mi mogućnosti kao država, s obzirom na najave nove globalne krize, a iz jedne smo se jedva isšupali,  imamo li mi snage, za uz činjenicu da smo donijeli novi zakon o pravima hrvatskih branitelja, da raste i taj proračun,  da imamo rupe u zdravstvu, imamo nove prostore za nova potonuća, mislim na brodogradilišta, mislim na Inu...  Je li to najvažnija strateška odluka koju Hrvatska treba donijeti - to je najvažnija odluka koju treba donijeti. To je posao za gospođu vrhovnu predsjednicu i za Vladu - istaknula je.

Što je Grabar Kitarović pričala s Trumpom o F-16?

- Kad već spominjem gospođu Kolindu Grabar Kitarović, provjerila sam gđa. Grabar Kitarović je 11.11. nakon skupa u Parizu vrlo vrckasto izjavila da je razgovarala s Donaldom Trumpom o F-16-icama - podsjetila je.

Je li ju on nje upozorio na to ili to jednostavno nije bilo istina, onda je tada između redova poručila da je sve u redu. Tako da, vrhovna zapovjednica je trebala znati probleme, trebala je biti uključena u sve procese. I taj famozni non paper, trebao je doći do Pantovčaka, teško mi je za vjerovati da ga nitko nije pročitao - kazala je.

Nadalje, bez obzira na sve, Kosor ne očekuje da će tu biti političkih posljedica.

- Do kraja tjedna, ovoga se više nitko neće sjećati. Tko se sjeća afere Borg, tko se sjeća obećanja Vlade o kupnji dionica Ine, tko se više toga više sjeća... - kazala je. 

Jesmo li popustili Mađarima?

UZ pogledu situacije s Inom, nakon 17 godina mijenja se Zakon o privatizaciji, točno prije sedam dana pušten je u javnu raspravu, skidaju se zaštite koje je postavila Račanova vlada prema kojima je Hrvatska trebala imati kontrolu nad Inom. EU je rekla ne, imate previše prava... Na pitanje jesmo li previše popustili Mađarima, je li taj zakon trebalo na taj način mijenjati, Kosor je izjavila - apsolutno ne.

- Zbog Ine se i dalje vode sudski procesi. Jedan od aktera Zsolt Hernadi, optužen za davanje mita koji je u prijateljskim odnosima s premijerom Viktorom Orbanom, Mađarska njega štiti svim sredstvima, on se izruguje hrvatskom pravosuđu, DORH-u, USKOK-u, smije se i Vladi RH. To je par excellance političko pitanje, trebalo je reći Orbanu izvolite učiniti sve da Hernadi pojavi na sudu. S druge strane, Mađari aktivno rade na urušavanju Ine, zatvara se rafinerija... U tim okolnostima ne bih išla na bilo kakvo olakšavanje uvjeta koje bi Mađarima omogućilo da u potpunosti osvoji Inu - kazala je. 

- Ja sam prvo Hernadiju rekla da se to odmah mora platiti, on se meni počeo smijati. Onda me pitao može li to na neke rate, ja sam joj rekla da ne. To su bili potezi, kojima se pokušalo sanirati štetu - kazala je. 

Komentirajući kako je Ivo Sanader optužen da je primio mito, Zsolt Hernadi da je dao mito, procesi, optužnice, sada je 2019. godine a kako je od tada prošlo deset godina, što danas možemo o tome reći, kakvo je stanje s korupcijom u Hrvatskoj, Kosor je rekla da ta borba gotovo i ne postoji.

'Svi koji imaju probleme sa zakonom podupiru vladajuću većinu'

- Nema prave borbe za korupciju. Dogodi se nekakav val koji se brzo stišao. Zanimljiva stvar koju imamo u Saboru je st da svi zastupnici koji imaju nekakve optužnice, svi koji imaju problema sa zakonom danas podupiru vladajuću većinu - istaknula je.

Svi koji su se u proteklih 10 godina nastojali etablirati za borbu protiv korupcije, kriminala, poboljšanje demokratskih procesa, sada se o tome ne priča. Ja ne mislim da je to čuvanje demokratskih procesa. Ne da smo išli unatrag, nego da smo u proteklo vrijeme propadali. Ovo dovođenje konja da bi sin mogao jahati, zapošljavanja devetoro ljudi iz stranke, zapošljavaju se braća, tetke, ova mladež koja tetovira nacističke simbole, to je pokazatelj - smatra Kosor.

- Ja ne vidim nikakve reforme za 2019. godine. Nitko više ne spominje preustroj županija i samouprava, a i to je bilo u programu HDZ-a - upozorila je. 

Na temu transfera saborskih zastupnika, Kosor je rekla kako nitko ne spominje prvog preletača, a to je bio HNS i Ivan Vrdoljak koji sada čini vladajuću većinu.

- To je stranka koja je najviše napadala HDZ, Vrdoljak je stalno govorio da nema šanse za nekakvu koaliciju s HDZ-om, govorio je nemojte me silovati...Da je bilo tko u vrijeme kada sam ja bila na poziciji premijera netko rekao da će koalicijsku većinu činiti HDZ i HNS uz nekoliko SDP-a. Pa 

- Te neke priče da Plenkoviću prijeti neka desnica unutar HDZ-a, to nije točno, to je napuhana priča. On je sam birao ljude koje je stavio na listu i sam je birao svoje ministrice, od Dalić do ministra Marića - ocijenila je. 

- Miloradu Pupovcu ću uvijek biti zahvalna što je ostao u Vladi i što je time pripomognu da Hrvatska uđe u Europsku uniju - istaknula je Kosor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..