Obavijesti

News

Komentari 334

Voćari dijele jagode: 'Cijena od 8,99 kn je niska i nerealna...'

Voćari dijele jagode: 'Cijena od 8,99 kn je niska i nerealna...'
5

Ako netko misli da se na jagodama može obogatiti mi ćemo mu sve objasniti. Moramo u cijenu ugraditi svoj trošak, od uzgoja pa do plasmana na police. Sve to ima cijenu, poručili su...

VIDEO

Zbog velikog uvoza jagoda u Hrvatsku zbog kojih domaće ni na vrhuncu sezone ne žele u nekim trgovačkim lancima, domaći jagodari prosvjeduju od jutros u 9 sati ispred Plodina pokraj zagrebačkog Arena centra. Svim građanima odlučili su besplatno dijeliti jagode.

- U najvećoj sezoni berbe jagoda, kod nas ima uvoza jagode iz drugih zemalja i one se prodaju po nama neprihvatljivim, dampinškim cijenama. U Plodinama je, npr., bila akcija jagoda za 8,99 kuna po mjerici što je nerealna cijena. Naša realna cijena je ona koju mi držimo na štandovima, to je 12 kuna za mjericu, rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba napomenuvši da su troškovi proizvodnje i plasmana visoki.

 

Herceg je istaknuo da oni nisu protiv uvoza, ali ne sada kada je sezona jagoda u Hrvatskoj. Smatra i da bi se u trgovinama trebalo jasno istaknuti koje su jagode domaće, a koje uvozne. Kaže da im je, osim plasmana, problem i radna snaga.

Na pitanje zašto je hrvatska jagoda skuplja od uvozne, odgovorio je:

- Ako netko misli da se na jagodama može obogatiti mi ćemo mu dati sve upute. Moramo u cijenu ugraditi svoj trošak, od uzgoja pa do plasmana na police. Sve to ima cijenu. Da bi se jagoda uzgojila, treba pripremiti oranicu, napraviti plastenik pa obaviti berbu. Imamo problem i s beračima kojih nema dovoljno, a plaćamo između 25 i 30 kuna po sati. 

Proizvođači su složni da im je glavni problem jeftini uvoz i istaknuli da ne traže protekciju u trgovačkim centrima:

- Maloprodajna cijena prve klase jagoda nigdje ne može biti 8,99 kuna po mjerici jer je to ispod ekonomske cijene. Mi prodajemo samo jagode, ne nudimo i toaletni papir i razne druge stvari kroz koje bi se mogli pokrivati. Nigdje u Hrvatskoj cijena ne može biti 8.99, to je nerealno. Ne tražimo ništa iznad, mi tražimo ravnopravnost. Mi beremo zrele jagode, osim ako ju plasiramo na izvoz ili trgovačke centre, onda se ona bere nepotpuno zrela da bi mogla izdržati. 

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović podržao je jagodare dolaskom na prosvjed i istaknuo:

- Ovdje se pokazuje da je službena ekonomska politika praktički okrenuta protiv proizvođača. Svatko tko u ovoj zemlji pokuša nešto proizvesti biva nasamaren. Ove zrele jagode ne mogu dobiti mjesto u trgovačkim lancima. Ove domaće jagode moraju doći na police i zato se zalažem da mali proizvođači imaju prioritet. Oni moraju tezgariti po gradu da mukotrpno prodaju svoju robu. Strani trgovački lanci okupirali su cijelu državu. Nemam ništa protiv njih, ali moraju ponuditi našu robu. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 334
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik