Obavijesti

News

Komentari 52

Jandroković: Izbori na ljeto, ili riskiramo da ih uopće ne bude

Jandroković: Izbori na ljeto, ili riskiramo da ih uopće ne bude
1

Još jednom, bolje izbori u uvjetima kada imamo dobro epidemiološku situaciju, nego da imamo situaciju koja nije u potpunosti legitimna i koju bih volio izbjeći jer nije ni demokratska, smatra Jandroković

VIDEO

Ili izbori na ljeto ili riskiramo da ih uopće ne bude i da se dovedemo u nezahvalnu situaciju, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u razgovoru za RTL Danas. Izjavio je kako o uvjetima za izbore u srpnju još  nisu razgovarali. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:18

- Da bismo išli na izbore moraju biti zadovoljena dva uvjeta, moramo ih održati u ustavnom roku i epidemiološka situacija mora biti takva da se oni mogu održati na način budu demokratski i da postoje uvjeti, razumna ograničenja koja će ih učini demokratskim, legalnim i legitimnim. Ako će situacija biti takva da se mogu održati u prvoj polovici ljeta, rekao bih u srpnju, onda bi ta odluka mogla biti donesena. Ako će zaista biti točna procjena da će u jesen krenuti drugi val epidemije, a to ne govore samo hrvatski stručnjaci, tada bismo se doveli u situaciju da, ako izbore ne održimo u  prvom dijelu ljeta moglo bi se dogoditi da ih uopće ne možemo održati i onda bismo u 12. mjesecu, kada je ustavni rok za novi Sabor, došli u situaciju da ovaj saziv produžuje mandat i to se čini dvotrećinskom većinom. Čini mi se da je SDP-ov plan upravo taj i o tome treba javno govoriti i reći - vjerojatno žele izbjeći izbore jer se boje rezultata i da u 12. mjesecu kao dio dvotrećinske većine postanu dio vlasti. Čini mi se da je to njih plan i zato ustrajno napadaju i agresivno žele izbjeći izbore - rekao je Jandroković te dodao kako je argument SDP-a taj da vladajućima ne odgovaraju izbori najesen jer će se tada vidjeti prave posljedice ekonomske krize.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne bih se složio s tom tezom jer ako se najesen dogodi situacija da ne možemo imati izbore, još jednom ponavljam, tada ovaj Sabor produljuje mandat i u 2021., kada ćemo morati donijeti mnogo zahtjevnih i teških odluka, imat ćemo Sabor koji neće imati legitimitet jer mu je mandat duži od četiri godine. Dilema je održati izbore u uvjetima kada je epidemiološka situacija pod kontrolom ili se dovesti u situaciju da izbora uopće ne bude - objasnio je te dodao što smatra o koalicijskim partnerima. 

Božinović: 'Izbori su realni, a o mjesecu ćemo još razgovarati'
Božinović: 'Izbori su realni, a o mjesecu ćemo još razgovarati'

- Što se tiče koalicijskih partnera, nismo razgovarali, ali vjerujem da svatko tko je razuman, tko želi da osim zdravlja imamo i demokratski izabran parlament, razmišlja na sličan način kao i mi Mi smo vladajuća većina i imamo odgovornost. Onaj tko je dio nje vjerujem da se neće voditi uskim stranačkim interesima, nego će se voditi javnim dobrom, a to je da održimo izbore - kaže Jandroković koji smatra kako Bandićevi saborski zastupnici  nisu za to zainteresirani. 

Ipak, dok se epidemiološka situacija ne smiri, o izborima se ne može govoriti, smatra Jandroković. 

Iz SDP-a kažu da se izbori ne mogu održati dok se ne osiguraju mogućnost okupljanja i sloboda kretanja.

- To je rok kad će krenuti treći val mjera i pratit ćemo broj oboljelih, ako će biti na ovoj razini, onda vjerujem da postoje realni i korektni uvjeti za izbornu kampanju - smatra šef Sabora, a nije htio otkriti hoće li na listama biti i članovi Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

'Realno je da izbori budu na ljeto, svakako do kraja godine'
'Realno je da izbori budu na ljeto, svakako do kraja godine'

- Razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme. Sigurno da će istaknuti članovi participirati na izborima, a tko će biti na listama, vidjet ćemo - kazao je Jandroković te zaključio kako o točnom datumu izbora na kraju, iako u uskom manevarskom prostoru, odlučuje predsjednik Republike.

- To je važno naglasiti kada u pitanje dovode našu spremnost. Konačnu odluku donijet će predsjednik. Nakon raspuštanja Sabora, u roku od 30 do 60 dana moraju biti održani izbori. To je onda na predsjedniku. Još jednom, bolje izbori u uvjetima kada imamo dobro epidemiološku situaciju, nego da imamo situaciju koja nije u potpunosti legitimna i koju bih volio izbjeći jer nije ni demokratska - zaključuje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović