Obavijesti

News

Komentari 142

'Uvrede su bile svakodnevne. To nije dobro, Sabor nije ulica'

'Uvrede su bile svakodnevne. To nije dobro, Sabor nije ulica'
1

Stvorilo se ozračje koje nije primjereno za jedan parlament. To nije bio incident nego svakodnevna praksa. Govor s ulice je došao u Hrvatski sabor, objasnio je Jandroković loše ocjene ovog saziva

VIDEO

Gordan Jandroković predsjedao je Saborom do ponedjeljka kada je Sabor raspušten sa 105 glasova za. Nakon raspuštanja se Jandroković obratio javnosti. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Gotovo je, Sabor se raspustio: Zastupnici kreću u pripreme za izbore u lipnju ili srpnju Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Ponedjeljak, 18. svibnja 2020.

Predstavio je statistiku rada devetog saziva. 

- Imali smo 421 dan zasjedanja, što je više nego što su imali prošli sazivi. Isto je i sa satima zasjedanja, imali smo 2938 sati zasjedanja. i 1702 točke dnevnog reda. Hoću istaknuti bez obzira na sve prigovore na rad, čini mi se da smo dinamizirali taj rad, donijeli smo dva puta promjenu Poslovnika i mislim da se to iz statistike i vidi. Bilo je gotovo 50 tisuća javljanja - rekao je. 

Dodao je kako je ovaj saziv uveo i novčane kazne za one zastupnike koji ne dolaze i znakovni jezik. 

Bačić: Svejedno nam je kad će biti izbori, HDZ će pobijediti
Bačić: Svejedno nam je kad će biti izbori, HDZ će pobijediti

- Htio bih govoriti o najvažnijim postignućima: Zakon o izvanrednoj upravi, takozvani lex Agrokor kojim je spašena hrvatska prehrambena i poljoprivredna industrija i deseci tisuća radnih mjesta. Druga bitna situacija bila je nakon početka epidemije korona virusa i potresa. Meni osobno će ostati u sjećanju upravo taj dio, u zahtjevnim smo okolnostima radili bez prestanka i na drugim lokacijama. Komparirali smo naš rad s radom ostalih parlamenata u Europi i ostvarili smo dobre rezultate, nismo prekidali rad. Bili smo tu kada se donio Zakon o civilnoj zaštiti i Zakon o zaštiti pučanstva od zarazne bolesti. Hrvatska je ostvarila izvanredne rezultate - poručio je Jandroković.

Dodao je kako, što se tiče predsjedanja Europskom unijom, nisu uspjeli ostvariti sve što su planirali zbog korona virusa. 

Jandroković je komentirao što je Vlada učinila u vezi potresa. 

Jandroković Marasu: 'Želim se rastati u najljepšem sjećanju'
Jandroković Marasu: 'Želim se rastati u najljepšem sjećanju'

- Odbacujem prigovore da se nije učinilo sve što se moglo. Zakon je vrlo kompleksan i zahtjevan. Mora biti pravedan, učinkovit i detaljan. Vlada je donijela odluku da 141 milijun kuna izdvoji za pomoć onima koji su stradali - rekao je Jandroković te ponovio da će Vlada osigurati smještaj za one koji se ne mogu vratiti u svoje domove. 

- I tijekom polemike s Marasom sam naglasio da je HDZ izdvojila novac za pomoć, ministri i još neki iz sabora su izdvojili svoje plaće za ožujak - rekao je Jandroković. 

Komentirao je i skup izvan Sabora. 

- To su predstavnici nekih političkih stranaka, oni žele iskoristiti ovu situaciju da dobiju na vidljivosti koju će onda pokušati iskoristiti na predstojećim parlamentarnim izborima. Ovu inicijativu gledam kao političku inicijativu - rekao je. 

Na pitanje je li ovo bio najgori saziv Sabora, Jandroković je rekao da su donesene vrlo važne odluke i strategije i da je Sabor obavio svoju glavnu dužnost. 

Aktivisti izviždali zastupnike, premijer otišao na stražnji ulaz
Aktivisti izviždali zastupnike, premijer otišao na stražnji ulaz

- Mislim da smo u dvije krizne situacije, Agrokor i korona virus, obavili svoj posao i odigrao svoju ulogu. Moja ocjena za ovaj saziv Sabora ne bi bila tako loša. No, postoji i drugi dio zbog kojih je ova ocjena takva, ali ona dolazi iz dva razloga, prvo zbog neprimjerenog ponašanja zastupnika. Bilo je ružnih riječi i u prošlim sazivima, ali to su bili incidenti. Ovdje su uvrede, govora mržnji, laži, neistina... Stvorilo se ozračje koje nije primjereno za jedan parlament. To nije bio incident nego svakodnevna praksa. Govor s ulice, govor s ruba društvenih mreža, takva vrsta govora došla je u Hrvatski sabor. Meni je to neobično, odgojen sam drugačije. Šutio sam, ponekad odgovorio i ponekad prešao crtu, no jedan dio zastupnika počeo je koristiti uvrede kao najnormalnije djelovanje. Sabor nije ulica - objasnio je Jandroković. 

Objasnio je da je drugi razlog zbog kojih je ocjena analitičara takva je da dio zastupnika nije izvršavao svoje dužnosti i nije dolazio.

Premijer izbjegao prosvjednike pa ipak izašao. Izviždali su ga
Premijer izbjegao prosvjednike pa ipak izašao. Izviždali su ga

- Ovo što se danas događalo je slika i prilika SDP-a i oporbe. Oni žele pažnju javnosti. On se bori za glasove onih koji su danas protestirali ispred Sabora. On je gledao njih i mislio da i on mora takve stvari raditi u sabornici. To gledaju sad njegova djeca, moja djeca, sva djeca i misle da se tako može ponašanje. Ne može se samo pravilima spriječiti nepristojno ponašanje - rekao je. 

POGLEDAJTE VIDEO: Aktivisti izviždali Plenkovića

Na pitanje je li Plenković pogriješio kada nije prošao kraj prosvjednika, Jandroković je rekao da je bila velika gužva te da je premijer naposljetku izašao pred njih. 

Jandroković je komentirao i s kime će koalirati ako bude potrebno. Spomenuo je da s Mostom neće više zbog iskustva. 

- Pokazali su se nejolalnima i destruktivnima, jedno govore, a drugo rade - rekao je Jandroković i dodao kako Most sad radi Škori i Domovinskom pokretu isto što je radio u HDZ-u. 

- Kod Mosta je najbitnije koliki će imati udio u vlasti, odnosno kako se popularno kaže, koliko će fotelja dobiti - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa