Obavijesti

News

Komentari 87

Jandroković: Ovo je ustupak, najvažnije je da nema sankcija

Jandroković: Ovo je ustupak, najvažnije je da nema sankcija
4

Saborski zastupnici komentirali su dogovor u Bruxellesu o 'Lex Perković'. Zadovoljni su što su izbjegnute sankcija, a svi iz oporbe smatraju da je sukob bio nepotreban

VIDEO

Najvažnije  je da je Hrvatska izbjegla sankcije i nadamo se da će u Vladi biti dovoljno mudrosti da nas više ne dovede u situaciju da Hrvatskoj prijeti financijska kazna, rekao je Gordan Jandroković (HDZ) komentirajući dogovor u Bruxellesu oko 'Lex Perkovića'.

- Ovo nije kompromis. Ovo je ustupak, dobra volja od strane Komisije kojom je zapravo još jednom pružena ruka Hrvatskoj da izađe iz situacije koja je bila potpuno nepotrebna, štetna i utjecala je na ugled i vjerodostojnost Hrvatske - kazao je.

Upitan da prokomentira izjavu europske povjerenice Reding koja je pohvalila uvođenje ćirilice u Vukovar, Jandroković je kazao da je to pitanje potpuno drugog karaktera.

'Spominjanje ćirilice je samo bježanje od slučaja Perković'

- Ono nije dio europskog acquis. Ubacivati sada u prostor ćirilicu je po meni samo bježanje od odgovornosti za slučaj 'Perković'. On je u ovome trenutku u fokusu Europske komisije i svih nas. Dobro je da smo izbjegli sankcije. Šteta političkom ugledu i vjerodostojnosti Hrvatske je učinjena, ali ovo smatram ustupkom, aktom dobre volje Komisije prema Vladi - zaključio je HDZ-ovac.

Richembergh: To se trebalo raspetljati i ranije 

Dogovor europske povjerenice Reding i ministra Miljenića, koji je na tragu onoga što se najavljivalo proteklih dana, pozdravio je Goran Beus Richembergh (HNS). Upitan je li bilo potrebno da Hrvatska prolazi političku štetu kratko je odgovorio da smo mogli i bez toga.

- Mi bismo više htjeli da je cijela ova situacija bila brža i da se priča oko 'Lex Perković' raspetljala i ranije - kazao je HNS-ovac.

Smatra da se slučaj mogao i ranije riješiti ali i da uvođenje ograničenja u zakon o europskom uhidbenom nalogu nije bio potreban.

Vukšić: Potrošili smo četiri mjeseca koja su pojeli skakavci

Sad je svima jasno da premijer u utorak nije ništa govorio. Vjerojatno da ne uprska dogovor, koji je vjerojatno ranije imao s Barrosom, kaže Laburist Branko Vukšić te poručuje da je Hrvatska bespotrebno potrošila mjesece.

- Trebalo je prije sjesti i dogovoriti se. Potrošili smo četiri mjeseca, koja su pojeli skakavci - zaključuje Vukšić.

Ipak, kaže, šteta ostaje.

- Kad budemo opet pregovarali, Nijemci će se pitati lažu li Hrvati. Premijer se stoga mora ispričati javnosti, jer smo ispali zemlja koja ne radi 'fer'. Jedno obećamo, a drugo radimo - govori Vukšić.

Što se tiče izmjena Ustava, Laburisti će svoj stav o tome usuglasiti u četvrtak na predsjedništvu, ali Vukšić je nabacio kako stranka nije za promjene Ustava zbog dnevno-političkih pitanja.

- Moj stav je da Ustav nije Sveto pismo. Velika Britanija ga nema pa funkcionira. Mi ga imamo pa ne funkcioniramo. Kad bih bio protiv ovih izmjena Ustava, to bi značilo da štitim one koji su počinili zločin - kaže Laburist.

Kosor: Ostat će sumnjičavost

Jadranka Kosor pozdravlja to što će Hrvatska izbjeći sankcije. Ipak, još čeka odgovore na neka pitanja.

- Još ne znamo kad će te izmjene, kojima se sad otklanja taj vremenski rok, stupiti na snagu - zaključuje Kosor te, kao i Vukšić, podsjeća da je Hrvatska uzalud izgubila tri mjeseca.

- Gdje smo bili? Nigdje. Što smo radili? Ništa. Vratili smo se na početak - govori Kosor te dodaje da će ostati posljedice.

- Ostat će sumnjičavost, jer je Hrvatska promijenila pravila na koja se obvezala prije nego je postala članica - zaključuje.

Postigli dogovor: Sankcije na 'ledu', izmjena 'Lex Perković' do 1. siječnja


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa