News

Komentari 27

Jandroković poručio japanskim ulagačima: Dobrodošli u RH

Jandroković poručio japanskim ulagačima: Dobrodošli u RH

Jandroković i Abe razgovarali su i o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom te zaključili da će to također biti dobar okvir za bilateralnu, kao i daljnju suradnju EU-a s Japanom.

Prvog dana službenog posjeta Japanu predsjednik Sabora Gordan Jandroković susreo se s japanskim premijerom Shinzom Abeom. Političke odnose ocijenili su vrlo dobrima i prijateljskim, a pozdravili su i uspostavljeni politički dijalog na svim razinama, a posebno na parlamentarnoj.

Jandroković i Abe razgovarali su i o gospodarskoj suradnji i naglasili zajedničku želju za njezinim daljnjim osnaživanjem. Posebno su kao pozitivne primjere japanskih ulaganja u Hrvatskoj izdvojili tvrtke Kali tuna i Yazaki, a Jandroković je pozvao japanske ulagače da slijede njihov primjer uz poruku da su dobrodošli u Hrvatsku. 

Japanski premijer Abe spomenuo je Olimpijske igre 2020. u Tokiju, gdje se očekuje veliki broj hrvatskih sportaša, što će biti odlična prilika za daljnju promociju Hrvatske i njezinog turizma te će pridonijeti većem rastu posjeta japanskih turista Hrvatskoj.  

Jandroković i Abe razgovarali su i o hrvatskom predsjedanju Europskom unijom te zaključili da će to također biti dobar okvir za bilateralnu, kao i daljnju suradnju EU-a s Japanom. Jandroković je pozvao japanskog premijera u posjet Hrvatskoj. 

Prema protokolu šefa Sabora sutra će se sastati s predsjednicima Zastupničkog i Gornjeg doma japanskog parlamenta te predstavnicima japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva.

U službenu audijenciju primit će novoustoličeni japanski car Naruhito u Carskoj palači u Tokiju. Naruhito je preuzeo prijestolje nakon abdikacije svog oca, koji se povukao nakon tri desetljeća vladavine. Jandroković će posjetiti i Hirošimu, a bit će na ceremoniji polaganja vijenca za žrtve atomskog bombardiranja.

Najčitaniji članci