Obavijesti

News

Komentari 9

Janez Janša: 'Jasno je što nas čeka ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost'

Janez Janša: 'Jasno je što nas čeka ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost'

Janša je upozorio da bi predviđeni veliki gospodarski rast i oporavak, uz velike planirane investicije iz europskih fondova, mogli biti ugroženi ako zbog mogućeg novog vala dođe do novog lockdowna

VIDEO

Ponovni rast dnevnih zaraza, nedovoljna procijepljenost, zaraznija delta varijanta, te veća mobilnost ljudi tijekom ljetnih mjeseci, razlozi su zbog kojih Slovenija razmišlja o ponovnom zaoštravanju mjera protiv epidemije covida-19.

Premijer Janez Janšra rekao je kako za širenje i rast zaraza više ne treba kriviti niti vladu i liječnike ili Europsku uniju i znanost nego je odgovornost na svakom pojedincu da se cijepi:

- Jasno je što nas čeka idućih tjedana i mjeseci ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost. Više nemamo izgovora jer je cjepiva dovoljno.

Janša je upozorio da bi predviđeni veliki gospodarski rast i oporavak, uz velike planirane investicije iz europskih fondova, mogli biti ugroženi ako zbog mogućeg novog vala dođe do novog lockdowna:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako se budemo bavili novim zatvaranjima, nećemo iskoristiti prilike koje nam se pružaju.

Situacija u svijetu se pogoršava i idemo prema novom epidemijskom valu, kazao je u srijedu nakon sastanka s premijerom i ministrom zdravstva Janezom Poklukarom ravnatelj slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Po njegovim je riječima potrebno stalno upozoravati na opasnost od delta soja koronavirusa koji je mnogo zarazniji od onoga koji je prošle godine izazvao drugi jesenski val:

- Zato je potrebno zaoštriti samozaštitne mjere koje se tiču nošenja maski, dezinficiranja, prozračivanja prostorija...

Krek je upozorio da je kampanju cijepljenja potrebno ubrzati jer cijepljenje štiti od težeg tijeka bolesti i smrtnog ishoda:

- Cjepivo štiti od smrti i hospitalizacije na intenzivnom odjelu, cjepiva je dovoljno, ako se cijepimo nećemo na jesen imati mrtve.

Ministar zdravstva Poklukar kazao je da je ovaj tjedan u Sloveniji već bilo potvrđeno 70 slučajeva zaraznije delta varijante koronavirusa, zbog čega je potreban poseban oprez jer se zaraza tim sojem brže prenosi, pa treba biti oprezan i prilikom turističkih putovanja u inozemstvo i izbjegavati masovnija druženja bez kontrole.

Kako prenose slovenski mediji, vlada nije zadovoljna dosadašnjim odazivom na cijepljenje, a da bi se postigla potrebna procijepljenost stanovništva na jesen navodi da bi u iduće dva mjeseca trebalo cijepiti još najmanje 200.000 ljudi.

Slovenska vlada u srijedu je potvrdila da su u 24 sata potvrđene 73 nove zaraze, što je zabrinjavajuće jer je to rast infekcija od 55 posto u odnosu na stanje od prije tjedan dana.

Udvostručen je udio pozitivnih testova - sada iznosi 3,5 posto, a procjena je da je u zemlji još 427 aktivnih slučajeva. Incidencija slučajeva zaraza na sto tisuća stanovnika iznosi 19 u proteklom 14-dnevnom razdoblju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1