Obavijesti

News

Komentari 11

Janša žali što nam 1991. god. nije 'uzeo Savudriju'

Janša žali što nam 1991. god.  nije 'uzeo  Savudriju'
3

Kao ministar obrane 1991. godine predlagao je desant na Savudriju. Kučan ga je odbio. Danas poziva na bojkot referenduma o arbitraži

VIDEO

U radijskom sučeljavanju s Borutom Pahorom - tema je bio nedjeljni referendum o arbitraži s Hrvatskom - Janez Janša je rekao kako je 1991. godine možda pogriješio jer nije zauzeo Savudriju. Predložio je to kao slovenski ministar obrane u listopadu 1991. godine, u vrijeme najžešćih borbi za Vukovar. JNA se tada povukla s radarske postaje Savudrija pa je Janša zaključio kako se to područje smatra slovenskim. Milan Kučan je odbio njegov prijedlog. Janša danas žali, a Slovence je pozvao da u nedjelju na referendumu glasuju protiv arbitraže o granici s Hrvatskom.
- Janša je taj detalj gurnuo u prvi plan s idejom da ‘ruši’ Boruta Pahora - kaže dr. Ivica Maštruko, iskusni diplomat, bivši hrvatski veleposlanik u Sloveniji. Dodaje da je to vjerojatno bila tek individualna zamisao.
- Riječ je o ideji pojedinca, što se vidi i prema tome što ju slovenski državni vrh, predvođen Kučanom, nije podržao - kaže Maštruko. Tvrdnje da je Franjo Tuđman nudio Savudriju za oružje smatra besmislenim. Drugi naš diplomat, koji je htio ostati anoniman, pojašnjava kako su Hrvatska i Slovenija primljene u Ujedinjene narode temeljem izjave kako priznaju granice na dan 25. lipnja 1991. godine i kako tu neće biti promjena.
- Mijenjanja granica neće biti jer je to otvaranje Pandorine kutije - kaže on i dodaje kako bi takav presedan po Europi otvorio niz neuralgičnih točaka, s mračnom perspektivom. No ako Janez Janša - koji “pikira” na mjesto slovenskog premijera - “sruši” Pahora, ne osvrće se samo na prošlost. Janša je prošlog tjedna zatražio Savudriju mirnim putem.
- Za mene Janšina izjava nije ništa novo. Ona je apsurdna i glupa. Janša se kao politička figura izrodio na rušilačkim idejama na propaloj Jugoslaviji pa je to nastavio i dalje. On ne misli na narod nego samo na svoje političke ciljeve u kojima ne bira sredstva – pojašnjava savudrijski ribar Danilo Latin dodavši da Savudrija nikad nije bila slovenska i nikad to neće ni postati. Naša Vlada nije se htjela očitovati o incidentnim izjavama Janeza Janše. Slovenac Hinko Aman (51), ekonomist iz Ljubljane koji 40 godina ljetuje u Savudriji , još nije siguran u to u kojoj državi ljetuje.
- Janšina izjava da bi vojno okupirao Savudriju s ovog vremenskog odmaka malo je neozbiljna. U konačnici mi ćemo se dogovoriti, ali tko će popustiti ne znam. Mislim da je Savudrija više slovenska nego hrvatska – priča Hinko dok se oslanja na prometni znak s natpisom Savudrija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je