Obavijesti

News

Komentari 0

Japan je produžio Zlatni tjedan zbog abdikacije cara Akihita

Japan je produžio Zlatni tjedan zbog abdikacije cara Akihita
1

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata

VIDEO

U Japanu su u subotu počeli 10-dnevni praznici koji su ovaj put produljeni zbog abdikacije cara Akihita, koji će se u utorak na ceremoniji u carskoj palači u Tokiju odreći Prijestolja krizantema.

Japanski 'zlatni tjedan', u kojem se spaja više nacionalnih praznika, produljen je zbog Akihitove abdikacije 30. travnja i predaje prijestolja sinu Naruhitu 1. svibnja i trajat će 10 dana.

Car Akihito (85) povlači se s trona 30. travnja nakon 30 godina vladavine. Ovo je prva abdikacija japanskog cara u 200 godina. 

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata. Svoju je abdikaciju najavio u rijetkoj video-poruci u kolovozu 2016., rekavši da je zabrinut da bi ga starost i krhko zdravlje mogli spriječiti u obavljanju službenih dužnosti.

Car nema nikakvih političke ovlasti zbog čega čak niti ne može izravno abdicirati. Japanski je parlament u lipnju 2017. usvojio zakon koji mu je to omogućio.

Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja održat će 1. svibnja u 10.30 sati po mjesnom vremenu i biti će vrlo kratka. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije tijekom dana. Preuzimanjem trona počinje novo doba, nazvano "Reiwa" (prekrasna harmonija).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.