Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Japan je produžio Zlatni tjedan zbog abdikacije cara Akihita

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata

Japan's Emperor Akihito, accompanied by Empress Michiko, waves to well-wishers before leaving Ujiyamada Station after their visit to Ise Jingu shrine in Ise, Japan
Foto: POOL
0 komentara

U Japanu su u subotu počeli 10-dnevni praznici koji su ovaj put produljeni zbog abdikacije cara Akihita, koji će se u utorak na ceremoniji u carskoj palači u Tokiju odreći Prijestolja krizantema.

Japanski 'zlatni tjedan', u kojem se spaja više nacionalnih praznika, produljen je zbog Akihitove abdikacije 30. travnja i predaje prijestolja sinu Naruhitu 1. svibnja i trajat će 10 dana.

Car Akihito (85) povlači se s trona 30. travnja nakon 30 godina vladavine. Ovo je prva abdikacija japanskog cara u 200 godina. 

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata. Svoju je abdikaciju najavio u rijetkoj video-poruci u kolovozu 2016., rekavši da je zabrinut da bi ga starost i krhko zdravlje mogli spriječiti u obavljanju službenih dužnosti.

Car nema nikakvih političke ovlasti zbog čega čak niti ne može izravno abdicirati. Japanski je parlament u lipnju 2017. usvojio zakon koji mu je to omogućio.

Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja održat će 1. svibnja u 10.30 sati po mjesnom vremenu i biti će vrlo kratka. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije tijekom dana. Preuzimanjem trona počinje novo doba, nazvano "Reiwa" (prekrasna harmonija).

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message