News

Komentari 0

Japan traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti zbog lansiranja sjevernokorejskih projektila

Japan traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti zbog lansiranja sjevernokorejskih projektila

Sjevernokorejski mediji potvrdili su da su iz višecijevnih raketnih bacača ispaljena dva projektila na ciljeve udaljene 395 odnosno 337 kilometara

Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je u ponedjeljak da je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog sjevernokorejskog lansiranja balističkih projektila.

Pjongjang je u ponedjeljak ispalio dva balistička projektila, izvijestila je južnokorejska vojska.

Sjevernokorejski mediji potvrdili su da su iz višecjevnih raketnih bacača ispaljena dva projektila na ciljeve udaljene 395 odnosno 337 kilometara.

"Višecjevni raketni bacač od 600 mm, mobiliziran za ispaljivanje... služi kao platforma za taktičko nuklearno oružje" i može "paralizirati" pistu neprijatelja", izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Japansko ministarstvo obrane objavilo je da su projektili pali u more izvan japanske isključive ekonomske zone.

"Niz poteza Sjeverne Koreje, uključujući opetovano lansiranje balističkih projektila, ugrožava mir i sigurnost Japana, regije i međunarodne zajednice", poručilo je japansko ministarstvo.

"Japan je uložio oštar prosvjed i žestoko osudio Sjevernu Koreju", dodali su.

Japanski premijer izjavio je da je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, a novinska agencija Jiji izvijestila je da će biti održana u ponedjeljak navečer, u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric pozvao je Pjongjang "da odmah obustavi eventualne nove provokativne poteze" zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti i da nastavi dijalog o denuklearizaciji.

Američko indo-pacifičko zapovjedništvo izjavilo je da najnoviji slučaj sjevernokorejskog lansiranja projektila ne predstavlja izravnu prijetnju, ali je naglasilo da sjevernokorejsko nezakonito naoružanje narušava stabilnost.

Stožer južnokorejskih oružanih snaga osudio je lansiranje, istaknuvši da je posrijedi "ozbiljna provokacija" koja mora odmah prestati.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je sankcije za četiri državljana Sjeverne Koreje i pet kompanija, naglasivši da je mjere uvelo brzinom bez presedana.

"Naša vlada jasno je dala do znanja da će provokacije Sjeverne Koreje definitivno imati svoju cijenu. Njezine opetovane provokacije rezultirat će jačanjem južnokorejsko-američkog mehanizma odvraćanja i snaženjem globalne mreže sankcija", poručilo je ministarstvo u priopćenju.

Najčitaniji članci