Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jaružalo iz Uljanika prodali za 794 mil. kuna: Dražba gotova

Willem van Rubroeck bio je peti jaružar i ukupno sedmo plovilo koje je luksemburški brodar naručio u Puli, a ugovor o njegovoj gradnji potpisan je početkom 2014. godine

Uljanik: Luksemburški naručitelj otkazao ugovor o gradnji broda u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
15 komentara

Usisno jaružalo na vlastiti pogon Willem van Rubroeck, koje se gradilo u Uljaniku, kao najvrjednija imovina u stečajnoj masi Uljanika d.d. prodan je za 794 milijuna kuna čime je uspješno završila javna elektronska dražba, doznaje se iz izvora bliskih pulskom brodogradilištu, a iako kupac nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o Jan de Nulu, tvrtki koja je i naručila njegovu izgradnju.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Willem van Rubroeck bio je peti jaružar i ukupno sedmo plovilo koje je luksemburški brodar naručio u Puli, a ugovor o njegovoj gradnji potpisan je početkom 2014. godine. 

S ukupnom instaliranom snagom od 40.900 kilovata, snagom rezanja od 8.500 kilovata i dubinom kopanja koja premašuje 45 metara, taj je brod trebao postati daleko najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama. Premda je još prošlog ljeta na brodu bilo obavljeno više od 80 posto posla, kako bi se bar djelomično umanjila šteta i spriječilo propadanje vrijedne imovine, vjerovnici su donijeli odluku o prodaji novogradnje.

Aukciju jaružara zatražio je stečajni sudac Trgovačkog suda u Pazinu na osnovu prihvaćene procjene vrijednosti koju je obavio ovlašteni sudski vještak. On je procijenio da je vrijednost nedovršene novogradnje 122,4 milijuna eura, a s materijalom koji je plaćen, ali nije instaliran i koji je dio dražbe, ukupna vrijednost iznosi 143,3 milijuna eura.

Pula: Priprema broda Santiago I za tegljenje u brodogradiliÅ¡te 3 Maj TANKER ZA ŠPANJOLCE Brod Santiago ide iz Uljanika u 3.maj: 'Tu je stajao netaknut'

Sukladno pravilima e-dražbi, u prvom krugu brod u izgradnji ponudio se na prodaju s početnom cijenom koja iznosi tri četvrtine utvrđene vrijednosti odnosno 794,25 milijuna kuna te će po toj cijeni na koncu biti i prodan.

Inače, zbog nedaća koje su se dogodile u pulskom brodogradilištu, brod nije isporučen na vrijeme pa su aktivirana državna jamstva od 900 milijuna kuna. Kako bi se umanjila šteta, vjerovnici su odlučili prodati brod.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message