Obavijesti

News

Komentari 0

Jeannette Fischer na Zagreb Book Festivalu: 'Mržnju ne možemo otkloniti mržnjom'

Jeannette Fischer na Zagreb Book Festivalu: 'Mržnju ne možemo otkloniti mržnjom'
4

Švicarska frojdovska psihoanalitičarka temom mržnje bavila se u svojoj istoimenoj knjizi iz 2021. godine. U njoj je istraživala nagone koji vode do mržnje i djelovanja iz mržnje

VIDEO

U Kulturno-informativnom centru (KIC) od 22. do 26. svibnja traje Zagreb Book Festival. Predzadnji dan devetog izdanje ove kulturne i književne manifestacije, čija je ovogodišnja tema 'Promjena', bio je rezerviran za razgovor o mržnji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jeannette Fischer gostovala na Zagreb Book Festivalu 01:33

Švicarska frojdovska psihoanalitičarka Jeannette Fischer upravo se tom temom bavila u svojoj istoimenoj knjizi iz 2021. godine. U njoj je istraživala nagone koji vode do mržnje i djelovanja iz mržnje. Ovih je dana njezinu knjigu izdao nakladnik OceanMore, a ona ju je publici predstavila kroz razgovor s moderatoricom Natašom Medved, koja je knjigu i prevela za hrvatsku publiku, te dr. sc. Leonidom Kovač.

- Zašto sam se zainteresirala za temu mržnje, nakon što sam temu straha obradila u svojoj knjizi 'Strah– zašto ga se moramo bojati'? Teško je to reći...Ne želim da se događa da neka osoba bude smatrana utjelovljenjem ili samom personifikacijom mržnje. Takvi mainstream narativi vode u stigmatizaciju i podjelu, a ja ne želim biti dio tog društva.

Jeannette Fischer gostovala na Zagreb Book Festivalu

Fischer se u svojoj knjizi bavila mehanizmima koji generiraju mržnju, samim time i mehanizmima koji generiraju nasilje. Zanimljivo je reći da je knjiga objavljena 2021. godine, točno sto godina nakon što je njemački filozof Walter Benjamin objavio svoju 'Kritiku nasilja', i sama na neki način kritika nasilju.

- Tema je aktualna jer mi danas nasiljem upravljamo, a ne propitkujemo ga i ne pokušavamo razumjeti uzroke nasilja. Koristimo izraz 'izbio je rat' i po samoj formulaciji možemo zaključiti kako ga mi shvaćamo. Postoji konstruktivna agresija s kojom se rađamo i koja nije zla te je potrebna za bilo kakvo kulturno oblikovanje. S druge strane, imamo destruktivnu agresiju kojoj je svrha uništenje i suprotna je onome što mi jesmo. Polazim od toga da se rađamo bez destruktivne agresije i da je ona zapravo perverzan oblik konstruktivne.

Jeannette Fischer gostovala na Zagreb Book Festivalu

U knjizi iz 2018. godine pisala je o strahu, a publici je otkrila što vodi od straha do mržnje.

- U psihološkom diskursu se kaže da kada je strah dovoljno velik prerast će u mržnju. To je mišljenje psihologa, no ja sam psihoanalitičarka i ne mogu se složiti s tim. Polazim od toga da je strah zapravo nemoć i kada smo u strahu osjećamo se odvojenima od svijeta, ljudi, nas samih. Tome je posvećena moja prva knjiga. Mržnja, s druge strane, je stravično puno energije.

Kada iz straha izvodimo mržnju, to znači da za mržnju pronalazimo ispriku. S time se Fischer ne slaže jer, kako kaže, za mržnju i nasilje ne smije postojati opravdanje. Njezina je želja smanjiti mržnju na način da je počnemo razumjeti.

Jeannette Fischer gostovala na Zagreb Book Festivalu

- Mržnjom mržnju nećemo moći ni otkloniti a kamoli razumjeti. A upravo je to moja tendencija jer kad shvaćamo možemo pokrenuti proces promjena. Trebamo krenuti od podjela, stigmatizacija i razriješiti sebe od mržnje. Mržnja je uvijek i mržnja prema samome sebi. 

Za kraj je pripremila posebno iznenađenje i publici predstavila zbor jodlerica Jodelwiiber Naturtrüeb, kojeg je i sama članica. Kao znak zahvalnosti publici, organizatorima manifestacije i svojim sugovornicama, njezina je grupa otpjevala nekoliko pjesama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa