News

Komentari 45

Jedan od simptoma postcovid sindroma je i gubitak pamćenja: 'Broj takvih pacijenata raste'

Jedan od simptoma postcovid sindroma je i gubitak pamćenja: 'Broj takvih pacijenata raste'

Hrvatska je podbacila s cijepljenjem, imamo 43 posto procijepljenih. Bressan smatra da je problem u lošoj komunikaciji prema stanovništvu. 'Sad je teško ispraviti ono što se kroz godinu dana propustilo učiniti'...

Nema opuštanja kad je o epidemiji riječ jer stopa potvrđenih slučajeva posljednja četiri tjedna raste, kao i stopa hospitaliziranih. Velik broj građana i dalje se ne želi cijepiti, objasnio je liječnik obiteljske medicine i predsjednik primorsko-gorasnkog KoHOM-a Leonardo Bressan za N1.

Broj obrađenih pacijenata s postcovid sindromom u bolnicama trenutačno je 23.000.

- Javljaju se pacijenti, mislim da manji broj takvih pacijenata prolazi ispod radara jer se ne jave odmah, ne prepoznaju povezanost nastalih tegoba s preboljenjem ove bolesti, ali vidimo da taj broj raste. U mojoj praksi prvenstveno su to problemi vezani za neurološku sferu – gubitak pamćenja, problemi s pamćenjem, glavobolje, osjećaji umora, trnjenja… Mislim da ćemo imati više mjeseci posla s takvim pacijentima - rekao je Bressan.

Hrvatska je podbacila s cijepljenjem, imamo 43 posto procijepljenih. Bressan smatra da je problem u lošoj komunikaciji prema stanovništvu.

- Nakon toga su počele vrlo diskutabilne i međusobno sukobljenje informacije kroz medije iz raznih kriznih stožera, saveza i tijela - rekao je i objasnio da je okoldnost bila da je na početku bio veliki interes na početku, no tada nije bilo dovoljno cjepiva.

- Sad je teško ispraviti ono što se kroz godinu dana propustilo učiniti - rekao je Bressan i dodao da je potrebna jasno svima razumnim jezikom komunicirati jer su poruke koje se komuniciraju ljudima prepune stručne terminologije, nakon čega ostanu zbunjeni.

U jednom trenutku ministar zdravstva Vili Beroš poslao je apel liječnicima obiteljske medicine da dnevno nazovu pet-šest pacijenata i nagovaraju ih na cijepljenje.

- Ovaj broj procijepljenih u Hrvatskoj je samo zahvaljujući našem radu, trudu koji se nije pratio, vidio i nije adekvatno prepoznat. Ako računate da je nešto malo više od milijun i pol ljudi cijepljeno, mi iz naših koordinacija obavili smo nešto preko 6 milijuna poziva. S nekim pacijentima treba razgovarati nekoliko puta. Mislim da je izostao i da je potreban veći rad i trud djelatnika HZZO-a na samom terenu - rekao je Bressan.