News

Komentari 4

Jedan posto hospitaliziranih od koronavirusa vjerojatno će imati moždane komplikacije

Jedan posto hospitaliziranih od koronavirusa vjerojatno će imati moždane komplikacije

Među gotovo 38.000 pacijenata hospitaliziranih s covidom-19 u Sjedinjenim Državama i Europi, simptomi su naveli liječnike da posumnjaju na komplikacije na mozgu u oko 11 posto pacijenata

Otprilike jedan posto pacijenata hospitaliziranih s covidom-19 vjerojatno će imati komplikacije na središnjem živčanom sustavu, izvijestili su znanstvenici na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike.

Među gotovo 38.000 pacijenata hospitaliziranih s covidom-19 u Sjedinjenim Državama i Europi, simptomi su naveli liječnike da posumnjaju na komplikacije na mozgu u oko 11 posto pacijenata.

Pregledi magnetskom rezonancijom (MRI) i kompjutoriziranom tomografijom (CT) potvrdili su abnormalnosti središnjeg živčanog sustava, koje su najvjerojatnije bile povezane s virusom, u deset posto tih pacijenata, s ukupnom učestalošću od 1,2 posto.

Najčešći nalaz bio je moždani udar zbog začepljenih arterija, ali su znanstvenici otkrili i krvarenje u mozgu, upalu mozga i druge potencijalno smrtonosne komplikacije.

Voditelj studije dr. Scott Faro sa Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji rekao je da su problemi s plućima povezani s covidom-19 dobro poznati.

"Naša studija pokazuje da komplikacije središnjeg živčanog sustava predstavljaju značajan uzrok morbiditeta i smrtnosti u ovoj pogubnoj pandemiji."

Najčitaniji članci