News

Komentari 42

Znanstvenici su otkrili mogući razlog za stvaranje ugrušaka nakon AstraZenecinog cjepiva

Znanstvenici su otkrili mogući razlog za stvaranje ugrušaka nakon AstraZenecinog cjepiva

Brojne države u Europi i svijetu zbog ovog su problema zabranile distribuciju određenih cjepiva, poput AstraZenece, kod koje je otkriveno da u rijetkim slučajevima izaziva krvne ugruške

Britanski i američki znanstvenici vjeruju kako su pronašli razlog zbog kojeg se kod nekih ljudi stvore ugrušci nakon cijepljenja protiv bolesti COVID-19, javlja BBC.  Brojne države u Europi i svijetu zbog ovog su problema zabranile distribuciju određenih cjepiva, poput AstraZenece, kod koje je otkriveno da u rijetkim slučajevima izaziva krvne ugruške.

Znanstvenicima iz Cardiffa vlada je dodijelila žurna sredstva kako bi otkrili u čemu je problem, a ubrzo su im se pridružili i kolege iz AstraZenece. Detaljno su opisali kako protein u krvi privlači ključnu komponentu cjepiva. 

Adenovirus privlači važan protein

Znanstvenici su mislili da bi adenovirus mogao biti povezan s rijetkim ugrušcima koji se javljaju kod nekih ljudi.

Stoga su upotrijebili tehniku ​​zvanu krioelektronska mikroskopija kako bi snimili slike adenovirusa u detaljima na molekularnoj razini te ubrzo otkrili kako se adenovirus i trombocitni faktor četiri privlače kao magneti.

1. Cjepivo je napravljeno od genetskog materijala koronavirusa te je kombinirano s virusom prehlade.

2. Cjepivo se ubrizgava u mišić, ali nekad može iscuriti u krvotok. 

3. U krvotoku može privući trombocitni faktor 4. Radi se o malom citokinu koji igra ulogu u zarastanju rana i upalnim procesima. 

4. Imunosni sustav u rijetkim slučajevima zamijeni spomenuti trombocitni faktor za virus, nakon čega uključi antitijela kako bi ga napao.

5. Antitijela i trombocitni faktor 4 stvaraju nakupine i postaju okidač za krvne ugruške. 

- Adenovirus ima izrazito negativnu površinu, dok trombocitni faktor četiri ima izrazito pozitivnu, zbog čega se oni privlače. Ono što mi imamo je okidač, ali nakon toga se treba dogoditi jako puno koraka - kazao je Alan Parker, profesor iz Cardiffa koji je radio na istraživanju.

U idućem koraku, pretpostavljaju znanstvenici, naše tijelo počne proizvoditi antitijela te napadne trombocitni faktor četiri jer 'misli' da se radi o prijetnji kao što je i strano tijelo adenovirus.

Ta antitijela se nagomilaju na trombocitni faktor 4 i potom nastanu ugrušci.  Ipak, jako su rijetke situacije kada se zaista sve ovo dogodi, što objašnjava i zašto su ugrušci toliko rijetki. 

Istraživanje nije konačno

Glasnogovornica AstraZenece naglasila je da je vjerojatnije da će se ugrušci pojaviti zbog infekcije covidom nego zbog cjepiva te da još nije utvrđeno potpuno objašnjenje zašto se pojavljuju.

- Iako istraživanje nije konačno, ono nudi zanimljive uvide i AstraZeneca istražuje načine da iskoristi ove nalaze kao dio naših napora da uklonimo ovu iznimno rijetku nuspojavu - rekla je glasnogovornica. 

Najčitaniji članci