News

Komentari 70

Omikron zabilježen u 11 država članica EU, Švicarskoj i Britaniji

Omikron zabilježen u 11 država članica EU, Švicarskoj i Britaniji

Većina slučajeva povezano je s putovanjima u rizične južnoafričke zemlje, a dosadašnji slučajevi bili su ili asimptomatski ili blagi. ECDC navodi i kako još nije zabilježen smrtni slučaj

Nova varijanta virusa, omikron, je do početka prosinca zabilježen u ukupno 59 slučajeva u državama Europske unije, javlja Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). 

Nova varijanta zabilježena u 11 država: Austrija (3), Belgija (2), Češka (1), Danska (4), Francuska (1), Njemačka ( 9), Italija (4), Nizozemska (16), Portugal (14), Španjolska (2) i Švedska (3). Na području Europe, omikron je još zabilježen i u Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Većina slučajeva povezano je s putovanjima u rizične južnoafričke zemlje, a dosadašnji slučajevi bili su ili asimptomatski ili blagi. ECDC navodi i kako još nije zabilježen smrtni slučaj ili teško oboljenje. 

Omikron je zabilježen i na drugim kontinentima, a prisutan je u sljedećim državama: Australiji, Bocvani, Brazilu, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japanu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Južnoafričkoj Republici. Prvi slučaj zaraze omikron inačicom koronavirusa potvrđen je jučer i u Sjedinjenim Državama kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike, priopćile su u srijedu američke zdravstvene vlasti.

Podsjetimo, zbog nove varijante virusa promijenjena su pravila i na hrvatskim granicama. Svi putnici koji dolaze iz rizičnih južnoafričkih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene. Nova pravila uvele su i druge zemlje pa je dobro prije puta provjeriti uvjete za ulazak u određenu državu. 

Najčitaniji članci