News

Komentari 7

Jedna od najvećih kornjača na svijetu zaglavila kod Maslenice: 'Bila je zarobljena u konopima'

Jedna od najvećih kornjača na svijetu zaglavila kod Maslenice: 'Bila je zarobljena u konopima'

U Jadranskom moru u 130 godina viđena je samo 30 puta, a oko nje su se omotali prilično jaki konopi, pa je spasiocima trebalo vremena da je oslobode

U subotu su djelatnici koji iznajmljuju brodove u Maslenici uočili najstariju kornjaču na svijetu koja je u Jadranskom moru plivala, ali zarobljena u mreži. Brzom reakcijom dobrih ljudi ona je spašena.

VIDEO: Spašavanje jedne od najvećih kornjača na svijetu

- Ovo nije glavata želva, već sedmopruga usminjača najveća kornjača na svijetu, u 130 godina viđena samo 30 puta u Jadranskom moru - napisali su na svom Facebook profilu na stranici Maslenica Boat Excursions&rent a boat uz video na kojem se vidi spašavanje ove rijetko viđene životinje.

Kornjaču koja je bila zapetljana u ribarsku mrežu uočio je skiper Buco iz Zagreba koji je upravo tada isplovio na svoju prvu samostalnu vožnju brodom. 

Naime, Buco nakon što je uočio zapetljanu kornjaču znajući da joj ne može pomoći sam otišao je po pomoć u Maslinicu gdje su se brzo ukrcali Tomislav Baričević i Hrvoje Vulić vlasnik broda.

- Odmah čim smo krenuli dva kilometra nakon uočili smo je opet. Deset minuta pokušavali smo je osloboditi, te smo na svu sreću uspjeli - rekao je Hrvoje Vulić.

- Prilično jaki konopi su se oko nje omotali, čak deset puta oko njenog vrata. Obje peraje bile su jako omotane, ali nije imala veće vidljive ozljede - nastavlja Vulić.

- Na početku spašavanja bila je prilično mirna, dok pred kraj pokušava zaroniti, mahala je perajama i nije bilo jednostavno - rekao je. 

VIDEO: Dupini kod Maslinice

U daljnjem razgovoru sa Hrvojem Vulićem otkrio nam je da su u Novigradskom moru nastanjena i dva dupina, a prošle jeseni na tom području vidio je kita.