Obavijesti

News

Komentari 69

Mi smo novogodišnji paketići! A o splitskim blizankama pričat će svijet: 'One su ušle u povijest...'

Mi smo novogodišnji paketići! A o splitskim blizankama pričat će  svijet: 'One su ušle u povijest...'
14

U Splitu su prve rođene blizankinje - jedna u 2023., a druga u 2024. godini. U Zagrebu se, simbolično, prva rodila Eva, a druga beba iz Ukrajine, svi su porodi protekli dobro, mame i bebe su zdravi

VIDEO

"Dvije sestre blizanke, rođene u ponoć, jedna malo prije, druga kasnije...", kaže poznata Gibonnijeva pjesma, u kojoj je opjevao osvetu i ponos. Ni sanjao vjerojatno nije da će njegova pjesma prvoga dana 2024. slaviti i radost, i da će ju cijeli Split pjevušiti zahvaljujući blizankama rođenima u dvije kalendarske godine! Da, i to je moguće - u splitskom rodilištu mama Hana Granić prvu je djevojčicu rodila 31. prosinca u 23.59 sati, a drugu samo minutu kasnije, dovoljno da njezin datum rođenja bude 1. siječanj 2024.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 1.1.2024. 01:20

Ovakvo što ne pamte u splitskom rodilištu, rekao je pročelnik Zavoda za perinatologiju prof.dr. Damir Roje. Otkrio je da su djevojčice prva djeca sretnoga para, i da su i mama i djeca dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imali smo situacije da su blizanci rođeni prije ili poslije ponoći, ali da su rođeni u različitim godinama, dosad nismo doživjeli. Sumnjam da ćete nešto slično naći u Hrvatskoj, ali i šire, poručio je dr. Roje, dodajući kako će sestrice sigurno ući u povijest. U splitskom je rodilištu u cijeloj prošloj godini, dodao je, rođeno 4.007 djece, što će, moguće, biti lanjski rekord svih hrvatskih rodilišta. Blizanske različitih godina rođenja su, nema sumnje, zaslužile biti i svjetska vijest.

U Zagrebu je prva također rođena jedna djevojčica i to, baš simbolično - Eva. Mama Valentina Juraj je 47 minuta nakon ponoći Evu na svijet donijela u rodilištu bolnice Sveti Duh. Samo dvije minute kasnije, doznajemo u bolnici, svoju je bebu rodila i mama Ukrajinka, koja u Hrvatskoj živi od početka rata u domovini. Obje mame i njihova djeca su dobro, sve je proteklo u redu.

- Sve je prošlo dobro, moja je Eva rođena s 2.870 grama, jako sam sretna, kazala nam je mama Valentina. Eva je, dodaje, malo uranila, kao da je znala da treba biti prva zagrebačka beba u 2024. godini. Termin rođenja bio je tek 29. siječnja, no Evi se žurilo ugledati svijet. Sad, dok pričamo s njenom majkom, ona mirno spava, ne zanimamo ju nimalo. Drugo je dijete u obitelji, kod kuće je s nestrpljenjem očekuje dvogodišnji braco.

Na krevetu do njih pak mali Dorian, rođen jučer nešto prije pola osam ujutro. Njegova mama Andrea Mirenić kaže da je porod također protekao uredno, oboje su dobro. U prvoj je novogodišnjoj noći na Svetom Duhu rođeno pet beba, otkriva nam glavna sestra rodilišta Ana Zovko. Pitamo ju imaju li "novogodišnje" bebe nekakav poseban tretman, kroz smijeh nam odgovara da je atmosfera njihovog dolaska svakako svečanija. U prosjeku, u ovoj bolnici dnevno na svijet dođe desetak beba.

- Sve su mame i bebe dobro, zdrave, nikakvih problema nije bilo. Na Svetom Duhu je u cijeloj 2023. rođeno gotovo 3.500 beba, petstotinjak više nego lani, djelomični razlog tome svakako je obnova druga dva velika rodilišta u gradu, čiji smo dio posla mi preuzeli, kazala je dr. Ivanka Bekavac Vlatković, v.d. pročelnice Zavoda za perinatologiju na Svetom Duhu, ujedno dežurna liječnica. Sretna je i zbog činjenice da su porodili i majku iz Ukrajine.

Novogodišnji "paketići" u Osijeku, Rijeci...

I druga su rodilišta izvijestila o svojim malim novogodišnjim "paketićima".

U Osijeku se također vikalo "prvo pa djevojčica!", jer u tamošnjem je rodilištu prva u 2024. stigla Mila Bašić, ranoranilica - rodila se u 5.10 sati 1. siječnja u osječkom KBC-u. Teška je 3.250 grama, dugačka 51 centimetar, i majka i djevojčica su dobro, izvijestila je bolnica. Prvu osječku bebu i njezinu majku Tihanu posjetio je gradonačelnik Ivan Radić, usput najavivši da Grad Osijek podiže naknadu za novorođeno dijete za 30 posto, na 350 eura. I mama i beba su dobro, izvijestila je dežurna liječnica dr. Vinka Rupčić Rubin. Prošle su godine, kazala je, imali 1.835 poroda, 33 više nego u prethodnoj godini.

U Rijeci se za prvi dolazak u 2024. odlučio izboriti jedan dječak, Maja Manojlović iz Kraljevice rodila je u 2.20 sati 1. siječnja malog Igora, otkrio je KBC Rijeka. Igor je težak 3.370 grama, dugačak 50 centimetara, na njegovom je porodu bio i tata Goran Bakarčić, a sve je dobro prošlo pod budnim okom dežurnog dr. Danila Vejnovića. Ni riječki gradonačelnik nije čekao, Igoru je odmah poslao srebrnjak Sv. Vida, zaštitnika Rijeke.

U prvim satima 2024. rođeno je i prvo dijete u Vukovaru, ali i čitavoj Vukovarsko-srijemskoj županiji - djevojčica Tara Bajić. Na svijet je došla u 2.47 sati, izvjestila je Nacionalna memorijalna bolnica Dr. Juraj Njavro u Vukovaru. Nema sumnje, djevojčice osvajaju svijet - u Vukovaru je lani rođeno 235 ženske i 218 muške djece.

Prvo pa muško rođeno je ipak u Dubrovniku, mali Luka stigao je na svijet u 8.12 sati, rođen je s 3.650 grama, doznaje se iz najjužnijeg hrvatskog rodilišta. Sjevernije, u Zadru, prva je rođena djevojčica Tonina, teška 3.530 grama, mama Katarina Peša rodila ju je u 1.48, a kod kuće je čekaju sestra Tonka i brat Tonči.

U ogulinskom je rodilištu u 40 minuta iza ponoći prvi na svijet došao mali Ogulinac, prva beba rođena u Karlovačkoj županiji, slijedio ga je dječak iz Draganića, rođen u Karlovcu u 3.59 minuta, dok im se u 6.29 pridružila i prva djevojčica, koja će kući otići u mali Vodostaj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'
VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.