Obavijesti

News

Komentari 2

Jedno od četvero djece je preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. 'I dalje se krivi žrtve'

Jedno od četvero djece je preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. 'I dalje se krivi žrtve'

Rezultati su to predistraživanja u sklopu programa prevencije seksualnog nasilja za više razrede osnovnih škola iz EU projekta "Seksualno nasilje - edukacijski i preventivni program 2 - Junior" čiji je nositelj Ženska soba

VIDEO

Jedno od četvero djece preživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, više od 50 posto učenika smatra da se nasilje događa često ili svakodnevno, dok oko 62 posto učenika s roditeljima nikada nije razgovaralo o seksualnom nasilju, istaknuto je na konferenciji na tu temu u četvrtak.  

Rezultati su to predistraživanja u sklopu programa prevencije seksualnog nasilja za više razrede osnovnih škola iz EU projekta "Seksualno nasilje - edukacijski i preventivni program 2 - Junior" čiji je nositelj Ženska soba. 

'Predrasuda je da se seksualno nasilje najčešće događa po noći i od nepoznatih osoba'

"Nastojimo raditi na promjeni stavova, na podizanju empatije prema djeci koja su preživjela seksualno nasilje te da ih informiramo kako je iznimno važno obratiti se odrasloj osobi kojoj vjeruju i koja im može pomoći u slučaju ako dožive neki oblik seksualnog nasilja", istaknula je koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula na konferenciji "Što možemo bolje - prevencija seksualnog nasilja nad djecom" gdje je predstavljen SNEP 2 - Junior program.

SNEP 2 je krajem 2022. i početkom 2023. implementiran u 34 osnovne škole iz cijele Hrvatske kroz 388 radionica za 3 029 učenika te 48 predavanja za 1 476 roditelja, a pozitivno mišljenje dali su Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Prijavile su nastavnika za seksualno zlostavljanje, on sve priznao, ali kaže da ih nije dirao
Prijavile su nastavnika za seksualno zlostavljanje, on sve priznao, ali kaže da ih nije dirao

Mamula je rekla da u programima ne uključuju samo učenike, nego i nastavnike, stručne suradnike i roditelje jer im je važno da svi imaju potrebne informacije kako bi se podigla razina znanja o seksualnom nasilju.

"Nažalost, u testiranjima se pokazuje da su još uvijek izuzetno prisutni stavovi koji su usmjereni na okrivljavanje žrtve ili traženje opravdanja za počinitelja te da postoji velika razina predrasuda koje su rezultat neznanja, poput toga da se seksualno nasilje najčešće događa po noći ili od nepoznatih počinitelja, što je netočno", istaknula je. 

Govoreći o oblicima seksualnog nasilja među starijim osnovnoškolcima, Mamula je kao najzastupljenije navela seksualno uznemiravanje putem suvremenih tehnologija, a slijede nagovaranje da se pošalju slike nagog tijela, tjeranje da dijete gleda tuđe intimne dijelove tijela ili da otkriva svoje, a tu su i prijetnje silovanjem te neželjeni tjelesni dodiri. 

Josipa Pavičić napisala knjigu o vezi s narcisom: Uvjere te da je sve lijepo pa krene zlostavljanje
Josipa Pavičić napisala knjigu o vezi s narcisom: Uvjere te da je sve lijepo pa krene zlostavljanje

Teme o kojima razgovaraju s djecom su prilagođene dobi - u petom razredu je osnovno upoznavanje sa seksualnim nasiljem, u šestom je tema seksualno nasilje u obitelji, sedmom elektroničko seksualno nasilje, a u osmom razredu seksualno nasilje u mladenačkim vezama. 

"Zapravo ih pripremamo za ono što će dolaziti, da budu svoji, da poštuju svoje osobne granice i vode računa o sebi", pojasnila je Mamula, dodavši da su i SNEP 1 (za srednje škole) i SNEP 2 dostupni besplatno na web stranici Ženske sobe i namijenjeni da ih nastavnici koriste. 

Glasovac: Problem je neprijavljivanje seksualnog nasilja kod djece i mladih

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac na konferenciji je ukazala na problem neprijavljivanja seksualnog nasilja kod djece i mladih.

"Strašno je kada dijete doživi seksualni napad, ali je još strašnije što se to nerijetko događa u okruženju gdje se djeca trebaju osjećati sigurno - u obitelji, školi, sportskom klubu ili u vjerskoj instituciji", istaknula je.

Bivšeg voditelja katoličkih skauta riječki sud osudio na 8 god. zbog zlostavljanje curice
Bivšeg voditelja katoličkih skauta riječki sud osudio na 8 god. zbog zlostavljanje curice

Poručila je da je važno adekvatno reagirati na svaku prijavu nasilja, dijete treba bezuvjetno zaštititi, a počinitelja sankcionirati. 

Pri tome je navela kako država mora riješiti pravne praznine zbog kojih osuđeni počinitelji seksualnih delikata i dalje dolaze u kontakt s djecom u školama, igraonicama, sportskim klubovima, radionicama, dječjim kampovima ili religijskim zajednicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.