Obavijesti

News

Komentari 22

Jemenski pobunjenici tvrde da su zarobili stotine Saudijaca

Jemenski pobunjenici tvrde da su zarobili stotine Saudijaca
1

Hutiji su zarobili tisuće pripadnika "stranih snaga", uključivo stotine saudijskih vojnika, u operaciji koja je bila usmjerena na jugozapadnu pokrajinu Najran, objavio je vojni glasnogovornik Hutija Yahia Sarie

Jemenski pobunjenici Hutiji objavili su u subotu da su zarobili stotine Saudijaca u velikoj ofenzivi protiv arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja ratuje protiv njih.

Hutiji su zarobili tisuće pripadnika "stranih snaga", uključivo stotine saudijskih vojnika, u operaciji koja je bila usmjerena na jugozapadnu pokrajinu Najran, objavio je vojni glasnogovornik Hutija Yahia Sarie.

Pobunjenici su zaplijenili velike količine oružja, dodao je, kako je prenijela mreža al-Masirah koja podupire Hutije.

- Ovo je najveća operacija otkako je počela agresija na našu zemlju - ustvrdio je Sarie. Nije iznio pojedinosti o tome kada je počela ofenziva. 

Za sada njihovu objavu nije komentirala koalicija predvođena Saudijcima koja ratuje protiv Hutija u Jemenu od ožujka 2015. 

Ranije u rujnu Hutiji su preuzeli odgovornost za napade na saudijska naftna postrojenja, no službeni Rijad i Sjedinjene Države krivnju su pripisali Iranu, regionalom suparniku Saudijske Arabije.

Jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja Jemen je od 2014. poprište rata između šijitskih pobunjenika Hutija i sunitske vlade koju podupire Rijad.

Saudijci strahuju da će Hutiji omogućiti Iranu strateški pristup Arapskom poluotoku.