Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

ALP Striker usporio, pala je noć. Obustavili su potragu...

Nakon što su satelitske snimke u srijedu snimile objekt koji bi veličinom mogao odgovarati izgledu splavi, krenula je velika potraga. Trenutno je u vodama Martiniquea noć pa je potraga obustavljena dok ne svane

254 komentara

>>> NAJNOVIJE INFORMACIJE:

07:00 ALP Striker i dalje 'češlja' područje gdje je dojavljeno da su nešto snimile satelitske snimke, točnije, objekt koji bi veličinom mogao odgovarati izgledu splavi. ALP Striker trenutno ima brzinu 9,7 čvorova.

00.00 - Na području pretrage pala je noć. Nove informacije očekujemo tijekom četvrtka prijepodne. U srijedu je ALP Striker, posebni brod koji traga za nestalim pomorcima, naglo ubrzao na 17,5 čvorova što mu je bila najveća brzina u posljednja tri dana. Pojavila se nada da je u potrazi neki novi element, ali nikakve informacije nismo dobili nakon toga. 

23.00 - Još nema novih informacija o potrazi.

21.30 Prema novim informacijama, ALP Striker, brod koji traga za nestalim pomorcima, ubrzao je do 17.5 čvorova. To je najbrže što je Striker do sada išao. 

Obitelj i prijatelji otvorili su i crowdfund kampanju i do sad skupili 51,822 eura. Ranije u srijedu je jedan od prijatelja i administrator Facebook grupe podrške Sebastian Latocha izjavio da je za potragu avionom potrebno preko 50 tisuća eura. 

19.55  Iz Minstarstva vanjskih i europskih poslova izvijestili su da su brodovi u potrazi za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea preusmjereni na temelju satelitskih snimaka Europske agencije za pomorsku sigurnost, javlja N1

U priopćenju ističu da je Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode potonulog usred Atlantskog oceana 26. rujna 2019., danas uz pomoć satelitskih snimaka, kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga.

ODAZIV IH JE GANUO Prijatelji pomorca: Za potragu nam nedostaje oko 10.000 €

No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde. Stoga su koordinate objekta proslijeđeni francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana.

- Sve naše nadležne službe i diplomatske aktivnosti u potpunosti su koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnoj je vezi s obitelji kapetana Miškića.

U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.

SINDIKALIST SVALINA: 'Neke su našli nakon 300 dana plutanja, rakete ulijevaju nadu'

Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno - stoji u priopćenju MVEP-a. 

19.30 Vlada Republike Hrvatske oglasila se na Twitteru. 

- Vezano uz potragu za kapetanom Miškićem i drugim nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode u stalnom smo kontaktu s francuskim vlastima i radimo maksimalan napor da se pomogne na bilo koji način. 

- Tako su angažirane i mogućnosti kojima raspolaže EMSA_LISBON kroz kontakt s novom izvršnom direktoricom Markovčić Kostelac, pa je analizom dostupnih satelitskih snimki uočeno nšeto prema čemu sada idu brodovi uključeni u potragu. 

19.08 Pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, Vladimir Svalina  za RTL je izjavio kako je sindikat prenio vijest da je nešto uočeno u moru, ali ne i da je to sa sigurnošću splav. 

- U akciju traganja uključeno je nekoliko brodova kao i avioni te brodovi koji su na proputovanju tim plovnim putom. Ovo je dobro, to je kvalitetan znak, nešto je... Pokušat ćemo vidjeti u komunikaciji sa spašavateljima je li nešto nađeno. Mi se samo nadamo, želimo i pretpostavljamo, ali ne možemo i sugurno tvrditi da je to baš to - rekao je Svalina. 

19.00 Premijer Andrej Plenković izjavio je da su Vlada i veleposlanstvo u Parizu u svakodnevnom kontaktu s francuskim vlastima i s niz kanala su uputili poruke koliko im je važno da se naprave maksimalni napori da se vidi ima li znakova i signala koji bi upućivali na splavi i da su pomorci još tamo. Kaže da više informacija od one da je satelit uočio nešto u Atlantiku što veličinom odgovara splavi nema.

18.21 Iz prefekture Martinique javili su za 24sata kako brodovi i dalje pretražuju cijelo područje te poručili kako će nas obavijestiti odmah ako bude ikakvih novosti. 

18.00 Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Škorić bio je gost Dnevnika u ime Sindikata pomoraca, piše N1

- Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga - rekao je. Očekuje da će, prema njegovim procjenama, kroz četiri do pet sati primiti vijesti koje "će nas sve obradovati". 

Pojasnio je i da ako su potrošili rakete ostaju im ručne buktinje koje vidimo na nogometnim utakmicama i mogu startati dimne kutije, a ako to ne uspiju imaju heliograf na način da usmjere zraku Sunca i upozore na svoj položaj.

- Nikada odluke o prekidu potrage ne smije biti. Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion - rekao je. 

16.55 Prema Marine Trafficu, ALP Striker je nakon otprilike dvadeset minuta mirovanja i spore vožnje promijenio smjer prema zapadu i ubrzao na 15.4 čvora. To je najveća brzina u posljednja tri dana.

16.48 Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu zatražila sam od svih članica Unije da pomognu u pronalasku Dina Miškića i drugih nestalih pomoraca s broda, objavila je na svom Twitter profilu Ruža Tomašić. 

16.08 Potvrđeno nam je iz Sindikata pomoraca kako je najvjerojatnije uočena splav na Atlantiku. Snimka je sa satelita tako da se radi o dva sata odmaka. Svi brodovi upućeni su prema lokaciji.

Foto: screenshot/NASA

15.38 Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan je u kontaktu s Dinovim prijateljima i obitelji. Nema još pouzdanih informacija, osim saznanja o nagloj promjeni smjera potražnih brodova.

15.19 Kako neslužbeno doznajemo, uskoro se treba održati sastanak hrvatskih diplomatskih predstavnika u Francuskoj s tamošnjim dužnosnicima. Potvrđeno je da su promijenjene koordinate brodova koji su u potrazi.

14.59 Prema Marine Trafficu, danas poslijepodne šest brodova koji češljaju područje iznenada su promijenili rutu i sada svi idu prema istom smjeru. Još uvijek nema službene potvrde o krajnjoj lokaciji prema kojoj su se zaputili. Na vrlo maloj su udaljenosti jedni od drugih, a pomorci u Facebook grupi Bourbon Rhode tvrde da su vjerojatno nešto uočili. 

Foto: Marine Traffic

Brod Alp Striker kruži u dijelu Atlantika u kojem su u noći s nedjelje na ponedjeljak uočene dvije signalne rakete. Povezuje ih se s nestankom hrvatskog kapetana Dine Miškića i još šest pomoraca nakon potonuća Bourbon Rhodea. Pozvana su i tri dodatna trgovačka plovila te, za zračnu potporu, zrakoplov Hercules C-130.

Bourbon Rhode: Tražimo, ali bez rezultata

Novi napori u potrazi za pomorcima s potonulog tegljača Bourbon Rhode koje vodi brod Alp Striker zasad nisu urodili plodom, objavila je u utorak navečer kompanija u čijem je vlasništvu bio potonuli brod.

Dva pomorca s broda Alp Striker tijekom noći na ponedjeljak rekli su da su vidjeli moguće signalne znakove te se brod uputio prema tom području, u koordinaciji s CROSS Antilles- Guyane, francuskom pomorskom službom za spašavanje na Karibima.

CROSS je pozvao i tri dodatna trgovačka broda da promijene smjer i upute se prema području iz kojeg je odaslan signal, kaže se u priopćenju kompanije Bourbon.

Prema zasad nepotvrđenim navodima jednog člana obitelji nestalog ukrajinskog pomorca, navodno je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo obitelj kako imaju informacije o nepoznatim objektima otkrivenima pomoću snimki iz svemira.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message