Obavijesti

News

Komentari 19

Jeza kraj Omiša: Tijela štićenica cijelu noć su provela u domu

Jeza kraj Omiša: Tijela štićenica cijelu noć su provela u domu
6

Očevid je pokazao da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, objavio je DORH u ponedjeljak kasno popodne. Nemoćne starice (73, i 83) u krevetu su umrle čekajući pomoć

VIDEO

Promatrajući u nedjelju navečer zgradu doma za starije i nemoćne u Dugom Ratu, malo tko bi rekao da se unutra išta događa. Kamoli da živote gube dvije umirovljenice.

Treća će nešto kasnije završiti u bolnici boreći se za život. Ispred te ustanove Jadranska magistrala nosila je pola metra blatnjave kišnice.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 28.09.2020. 01:15

Satima su već munje neprekidno sijevale, bujice vode izbijale su uz rubove ceste, vozači starijih automobila upalili bi sva četiri i ostali na cesti čekajući na smirenje situacije.

Prometova autobusna linija Split - Omiš jedrila je niz taj prizor. Vatrogasna vozila pristizala su iz daljine i parkirala se na autobusnu stanicu, jedino proširenje blizu doma. Vozači su bili uvjereni da su vatrogasci došli pomoći ispumpavati vodu, čistiti slivnike ili spasiti one ugašene aute. A onda je došla i Hitna. Zatim policija. Postalo je jasno da se nešto gadno unutar zidina tog doma događa. Ali prava akcija odvijala se još prije nego što su stigli pripadnici DVD-a Dugi Rat.

Vatru planulu u sobi dementnih štićenica ugasila je djelatnica doma, a onda su dva mlada policajca iz omiške postaje, bez adekvatne vatrogasne opreme, pojurila niz stepenice i počela kroz crni dim spašavati sve one nepokretne, oboljele, onemoćale i mentalno nestabilne starce. Ni trena nisu oklijevali 26-godišnji Toni Nuić i 25-godišnji Marko Jurčević, nego su u kratkim rukavima počeli spašavati štićenike s drugog kata.

Zapovjednik vatrogasaca o požaru u domu strave: 'Kroz gusti dim smo izvlačili štićenike'
Zapovjednik vatrogasaca o požaru u domu strave: 'Kroz gusti dim smo izvlačili štićenike'

U ponedjeljak ujutro policajci su dom ogradili trakom, a desetak osobnih automobila, mahom zabrinutih članova obitelji štićenika, požurilo je provjeriti kako su njihovi bližnji.

Dom za starije i nemoćne "Toleranca" u Dugom Ratu

Vatrogascima dezinformacije

Policijska traka pomakla se samo kad je došao kombi pogrebnog poduzeća. Tad se saznalo da su tijela cijelu noć provela u domu. Bilo ih je nemoguće igdje prevesti upravo zbog groznih vremenskih uvjeta noć prije. Zato se i očevid oduljio. Forenzičari MUP-ova Centra “Ivan Vučetić” uzimali su dokaze i snimali teren. Očevid je pokazao da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, objavio je DORH u ponedjeljak kasno popodne. Prije dovršetka očevida, u zraku je tek bila pretpostavka da su se 78-godišnjakinja i 83-godišnjakinja ugušile od ugljičnog monoksida u svojoj sobi na prvom katu. Pavao Tomić. zapovjednik DVD-a Dugi Rat, kaže kako bi vatrogasci bili i prije na terenu da su na vrijeme dobili pravovaljane informacije.

- Tek u trećem pokušaju dobili smo točnu lokaciju. U prvom pozivu, koji je stigao preko 112, u panici je rečeno tek da gori dom. Kako je veći i poznatiji na drugu stranu prema Podstrani, mislili smo da je taj - rekao je Tomić.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su DVD Dalmacija Dugi Rat s četiri vozila i 16 vatrogasaca te DVD Omiš s tri vozila i 15 vatrogasaca.

Dom pod trenutačnim vodstvom djeluje od 20. travnja 2019. godine. Županija je odlučila da ispunjava minimalne tehničke uvjete za smještaj 20 osoba. U svibnju iste godine Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike napravilo je redovni nadzor i nisu pronađene nepravilnosti u radu ustanove.

Izuzetna hrabrost! Policajci iz Omiša na rukama iznosili štićenike iz gorućeg doma
Izuzetna hrabrost! Policajci iz Omiša na rukama iznosili štićenike iz gorućeg doma

Na naš upit odgovorili su kako namjeravaju poraditi na nekim stvarima.

Mijenjali se vlasnici kao na traci

- Neovisno o tome što će očevid utvrditi, je li požar uzrokovala ljudska pogreška ili neki drugi faktor, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odmah će započeti s revizijom zakonskih odredbi ili podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga kako bi oni bili stroži u dijelu koji se tiče sigurnosti objekata koji smještaju korisnike. U tim objektima su najčešće smještene osobe starije životne dobi ili ugrožene skupine društva, što stavlja pred nas dodatnu odgovornost da ih kao sustav zaštitimo - dodaju iz Ministarstva.

Ovaj dom zadnjih godina često je mijenjao vlasnika. Najupečatljivija je bila gospođa Hajdi Bellenfant. Mediji su više puta upozoravali da taj dom nema dozvole za rad, da su uvjeti u kojima starci žive stravični i da ih se doslovce tjera na ulicu kako se kome prohtije.

Sadašnja vlasnica tvrdi da nema veze s tom prijašnjom vlasnicom. U jučerašnjoj izjavi za medije tek kratko je konstatirala da su preminule dvije štićenice i da je treća u bolnici, a usput se čvrsto ogradila od prijašnje uprave doma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)