Obavijesti

News

Komentari 152

Pobunjenici i dalje ne mogu iz Alepa: 'Traže popis svih imena'

Pobunjenici i dalje ne mogu iz Alepa: 'Traže popis svih imena'
11

Dio stanovnika koji su ostali s pobunjenicima među ruševinama u istočnom dijelu grada prestrašeni su i uvjereni da će ih ubiti. Uoči dolaska sirijske vojske ostavljaju oproštajne poruke

VIDEO

U srijedu navečer su još trajali pregovori o odlasku pobunjenika iz Alepa, ali još nije postignut nikakav dogovor, rekao je u srijedu jedan izvor blizak vladi Damaska.

- Do sada pregovori nisu donijeli rezultat u vezi izlaska pobunjenika iz Alepa. Kada će dogovor biti postignut, sirijske vlasti će ga objaviti -  dodao je taj izvor koji nije govorio o civilima.

Prema izvoru bliskom ovom slučaju, četiri strane sudjeluju u pregovorima i to Sirija i njezina dva saveznika Rusija i Iran, kao i Turska koja podržava pobunjenike.

Taj sporazum je suspendiran u srijedu. Prema pobunjenicima režim i njegovi saveznici, posebice iranski, odredili su nove uvjete za sporazum, dok je izvor blizak vlasti naglasio da se Damask ne slaže s velikim brojem osoba koje bi trebale izaći.

- Damask također želi popis imena svih onih koji će izaći, kako bi se uvjerio da među njima nema prorežimskih talaca ni zatvorenika - naglasio je izvor blizak vlasti.

Jeziva snimka ruševina istočnog Alepa

Na YouTubeu se u utorak pojavio video agencije Ruptly na kojem se vide jezivi kadrovi iz istočnog dijela sirijskog Alepa. Riječ je o snimci drona koja prikazuje o kakvom je razaranju u tom gradu bila riječ.  Mogu se vidjeti zgrade srušene u žestokim sukobima provladine vojske i pobunjenika u čijim su rukama bile te gradske četvrti. One zgrade koje nisu sravnjene sa tlom, zjape polurazrušene, bez prozora i potpuno prazne. Na snimci se vidi tek nekoliko automobila kako se probijaju kroz puste ulice, te desetak građana koji se okupljaju među ruševinama.

Inače, planirana evakuacija područja koja su bila pod kontrolom pobunjenika u Alepu odgođena je u srijedu nakon što je Iran postavio nove uvjete, a grad je ponovno na udaru zračnih i topničkih napada. 

Do zore nitko nije izašao, rekao je Reutersov očevidac koji je čekao na dogovorenoj lokaciji za odlazak. Čekalo je i dvadeset autobusa s upaljenim motorima, ali nisu krenuli u pobunjenička područja.  

Riječ je o krizi koju je UN nazvao "potpunim krahom humanosti".  

Dio stanovnika koji su ostali s pobunjenicima među ruševinama u istočnom dijelu grada prestrašeni su i uvjereni da će ih ubiti. Uoči dolaska sirijske vojske preko društvenih mreža šalju svoje oproštajne poruke. 

Novinar Bilal Abdul Kareem na Twitteru je objavio: "Ovo je možda moja posljednja poruka iz istočnog Alepa. Režimske snage se približavaju, granate padaju kao kiša." 

Bana Alabed, sedmogodišnjakinja koja je postala glas tisuće zarobljenih civila, napisala je kako je tužna jer im nitko na svijetu ne pomaže. "Zbogom". Napisala je i kako joj je otac ozlijeđen.

Korisnik Twittera Mr. Alhamdo, učitelj i aktivist, pita se hoće li i sutra držati svog sina te da mu je posljednja želja da njegova mala kći proba bananu koju nikada nije jela. "Posljednja poruka. Hvala na svemu. Dijelili smo brojne trenutke. Posljednje moje poruke bile su poruke emotivnog oca. Zbogom."

U utorak su Ujedinjeni narodi izrazili duboku zabrinutost zbog izvješća koja su dobili da su prosirijske snage pogubile najmanje 82 civila među kojima žene i djecu u četvrtima istočnog Alepa koje su preuzele od pobunjenika. Optužili su ih za "pokolj". 

From the Files: TIMELINE - The battle for Aleppo

"Obaviješteni smo da su provladine snage prodrle u domove i usmrtile civile koji su se ondje nalazili, uključujući žene i djecu", kazao je glasnogovornik Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava Rupert Colville. Sirijska vojska je demantirala ubojstva i mučenja, a Rusija je priopćila u utorak da su pobunjenici "zadržali više od 100.000 ljudi u istočnom Alepu kao ljudski štit". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 152

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke

Pad zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik dogodio se danas, a prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Fotografije u nastavku su uznemirujuće!
U padu zrakoplova ozlijeđena poznata padobranka: 'Trenirali su skok s 1500 m za prvenstvo'
VIŠESTRUKA PRVAKINJA RH

U padu zrakoplova ozlijeđena poznata padobranka: 'Trenirali su skok s 1500 m za prvenstvo'

Veselka Klobučarić-Pirc je helikopterom prebačena u KB Dubrava, a 24sata razgovarao je s njenim suprugom Zdravkom koji nam je rekao kako Klobučarić-Pirc ima prijelom noge, a sumnjaju i na ozljedu kralježnice