News

Komentari 1

Jill Biden tiho je promijenila tradicionalnu ulogu prve dame

Jill Biden tiho je promijenila tradicionalnu ulogu prve dame

Nikad prije se nije dogodilo da prva dama ima karijeru izvan Bijele kuće. No, Jill Biden nastavlja predavati na fakultetu

Jill Biden promovira cjepiva protiv koronavirusa i sudjeluje na političkim skupovima, ali samo kad joj to dopušta raspored predavanja na fakultetu.

Na svoj nenametljiv način, Jill Biden mijenja tradicionalnu ulogu prve dame Sjedinjenih Američkih Država.

Na nedavnom pogrebu bivšeg guvernera, predsjednik Joe Biden morao se ispričati zbog odsutnosti supruge.

„Jill nije danas ovdje sa mnom zato što predaje, radi puno radno vrijeme na fakultetu Northern Virginia“, rekao je predsjednik.

Objava s početka studentske godine da Jill Biden nastavlja predavati na fakultetu dospjela je na naslovnice američkih novina. Nikad prije se nije dogodilo da prva dama ima karijeru izvan Bijele kuće.

Sedamdesetogodišnja Jill udala se za Joe Bidena 1977. On je tada bio udovac s dvojicom mladih sinova. Par je kasnije dobio kćer.

Članica nacionalnog sindikata učitelja i doktorica znanosti, nastavila je i predavati i kad je njezin suprug bio potpredsjednik Baracka Obame.

Kao i većina nastavnika u SAD-u, tijekom lockdowna je predavala na daljinu, a nastava uživo počela se ponovno odvijati ove jeseni. Jill Biden trenutno predaje engleski jezik dva dana u tjednu.

Kad nije na fakultetu, moguće ju je vidjeti uz predsjednika na privatnim i javnim događanjima, ali sve češće i samu na pozornici.

Cijepljenje

Prva dama putuje zemljom i poziva Amerikance da se cijepe protiv koronavirusa i otkako su cjepiva odobrena za tinejdžere i djecu, također poziva da cijepe i njih.

Vodila je i kampanju demokratskog kandidata na lokalnim izborima, prisustvovala je na Olimpijskim igrama u Tokiju i viđena je u kafiću s Brigitte Macron, ženom francuskog predsjednika, u vrijeme diplomatske krize između Pariza i Washingtona.

„U posljednje vrijeme ubrzala je ritam svojih javnih nastupa“, rekla je Tammy Vigil, izvanredna profesorica medijskih znanosti na bostonskom sveučilištu.

„Očekuje se da prve dame u moderno doba budu uključenije u javne aktivnosti“

Jackie Kennedy nastojala je očuvati američku kulturnu baštinu i preuredila je Bijelu kuću.

Nancy Reagan vodila je kampanje protiv droga, a Michelle Obama promovirala zdravu prehranu i tjelovježbu.

Suprotno tome, „Melania Trump zapala je u probleme jer nije dovoljno sudjelovala u javnim aktivnostima,“ rekla je Vigil.

Različito od Michelle Obame koja se morala nosiiti s rasističkim i seksističkim napadima, Jill Biden dosad je uglavnom pošteđena verbalnih agresija, čak i za vrijeme današnjih tenzija u političkom svijetu.

Modni promašaji

Ipak, bila je na meti medija.

Nakon što je viđena da nosi kožnu crnu suknju i tajice s uzorkom, CNN je objavio kolumnu u kojoj je poziva da bude suzdržanija kad su u pitanju modne kombinacije.

„Dio njezinog posla prve dame je da izgleda dostojanstveno. I elegantno,“ u tekstu je napisala psihologinja Peggy Drexler.

Unatoč tome što pomiče granice svoje uloge, u isto vrijeme vodi računa da prva dama SAD-a nema službene ovlasti i dužnosti i ne petlja se otvoreno u politiku.

Iako se život predsjednika SAD-a i uloga prve dame još uvijek gleda na konzervativni način, Vigil je istaknula da dio Bidenova administracija pomiče granice u drugačijem smjeru.

Potpredsjednica mu je Kamala Harris, prva žena na toj dužnosti, a njezin je suprug prvi „drugi gospodin“ Sjedinjenih Američkih Država. A tu je i ministar prometa Pete Buttitieg, koji uvijek rado govori o blizancima koje ima sa svojim suprugom.

Najčitaniji članci