News

Komentari 1

Joe Biden je posjetio Kentucky

Joe Biden je posjetio Kentucky

Katastrofa je Bidena stavila u njegovu poznatu ulogu tješitelja, dok je obećao ponovnu izgradnju uništenih zajednica koje su pretrpjele milijarde dolara štete

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je obišao Kentucky kako bi pregledao područja koja je najsnažnije pogodio jedan od najsmrtonosnijih tornada u novijoj američkoj povijesti, koji je usmrtio barem 74 osobe u toj saveznoj državi i 14 osoba drugdje.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear u utorak je izvijestio da je među mrtvima desetak djece te da očekuje da će u nadolazećim danima broj mrtvih porasti, dok se 100 osoba i dalje vodi kao nestalo.

Namjera Bidena je pregledati štetu od tornada i zauzeti se da vlada učini sve što je u njezinoj moći da što je prije moguće pomogne teško pogođenim područjima, rekla je Karine Jean-Pierre, zamjenica glasnogovornice Bijele kuće.

Mayfield je najsnažnije pogođen od nekoliko zajednica zapadnog Kentuckyja u promjeru 320 kilometara od vrtloga tornada koji je gradove pretvorio u ruševine. Tamo su kuće sravnjene sa zemljom ili su ostale bez krovova, iščupana su golema stabla te prometni znakovi, a srušene su i tvornica svijeća te vatrogasna i policijska stanica.

Guverner je ocijenio da su tornada bila najrazornija u povijesti države rekavši da su srušene čak i najčvršće zgrade. Jedan vrtlog prešao je 365 kilometara terena, gotovo cijeli Kentucky, rekao je Beshear.

Ovo putovanje jedno je od rijetkih koje je Biden, demokrat, poduzeo u područjima koja snažno naginju Republikanskoj stranci, čiji su mnogi glasači i čelnici podržali lažne tvrdnje Donalda Trumpa da je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020. godine. Bijela kuća oprezno izbjegava miješanje politike u nastojanjima pružanja pomoći, uključujući i to da se ne fokusira na to koju ulogu su imale klimatske promjene u ovim tragičnim zbivanjima, ako su je uopće imale.

Bidenu osobni gubitak nije stran. Izgubio je prvu suprugu i kćer u prometnoj nesreći 1972. godine, a njegov stariji sin Beau umro je 2015. godine nakon borbe s rakom mozga.

Najčitaniji članci