News

Komentari 3

Johnson se drži svog plana i neće tražiti odgodu Brexita

Johnson se drži svog plana i neće tražiti odgodu Brexita

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat

Britanski premijer Boris Johnson drži se svog plana o Brexitu i neće tražiti novu odgodu izlaska Velike Britanije iz Europske unije na summitu sljedeći mjesec, rekla su dvojica ministara u nedjelju nakon što je vladu potresla ostavka ministrice Amber Rudd.  

Nakon neočekivane ostavke ministrice rada i mirovina Amber Rudd zbog Johnsonove politike, dvojica ministara rekla su da je premijer odlučan "držati se plana" o izlasku Britanije iz EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma. 

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat rekavši kako je rastrgan između obitelji i nacionalnog interesa. 

Ostavka ministrice Rudd u subotu zbog vladinog nesrazmjernog fokusa na pripremanje Brexita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu. 

- Vidim da se od 80 do 90 posto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za Brexit bez dogovora. Primjećujem nesrazmjer - rekla je Rudd u emisiji Andrew Marr na BBC-u. 

- Svrha ove ostavke je ukazati na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umjerena stranka koja prihvaća ljude različitih stavova o EU - istaknula je. 

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab tvrdi drukčije pa kaže da se vode "intenzivni pregovori" u Bruxellesu i da Johnsonova vlada nije usmjerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju Brexita. 

- Ljudi i glasači moraju razumjeti da se u nekim ključnim pitanjima treba držati plana - rekao je Raab za Sky News. 

Ministar financija Sajid Javid rekao je da će premijer u listopadu pokušati osigurati novi sporazum. 

- Premijer će na summitu 17. i 18. listopada pokušati postići dogovor. Sigurno neće tražiti odgodu Brexita - rekao je Javid za BBC. 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je za radio Europe 1 da je situacija "vrlo zabrinjavajuća" te da "Britanci moraju reći što žele". (bs)

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci