News

Komentari 1

Johnson za očuvanje 'snage i čarolije' Ujedinjene Kraljevine

Johnson za očuvanje 'snage i čarolije' Ujedinjene Kraljevine

Johnson i ostali visokorangirani dužnosnici i ministri, veliki zagovornici unije, zadnjih su tjedana u Škotskoj naveliko raspravljali o snazi i dobrobiti njihovih odnosa...

Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je upozorio da će Velika Britanija biti slabija ukoliko se raskine unija koja okuplja četiri nacije, što je najnovija izjava o njegovom protivljenju sve glasnijim pozivima za neovisnost Škotske.

Nesuglasice između četiriju britanskih konstitutivnih nacija, Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Engleske, oko upravljanja pandemijom korona virusa naštetile su odnosima koji su ionako već bili narušeni zbog Brexita.

To se posebice odnosi na Škotsku koja je glasala protiv izlaska iz EU-a. Najnovije ankete pokazuju da potpora za neovisnost Škotske tek neznatno prevaže nad potporom 300-godišnjoj uniji s Engleskom.

- Unija Ujedinjene Kraljevine je za mene najveće političko partnerstvo koje je svijet ikada vidio. Bilo bi šteta izgubiti tu snagu, tu čaroliju naše unije - rekao je Johnson.

Na referendumu 2014., 55 posto Škota je glasalo za ostanak u uniji, a 45 posto za neovisnost, no Škotska nacionalna stranka (SNP), koja vlada tom poluautonomnom regijom, želi ponavljanje referenduma.

Johnson i ostali visokorangirani dužnosnici i ministri, veliki zagovornici unije, zadnjih su tjedana u Škotskoj naveliko raspravljali o snazi i dobrobiti tog odnosa.

Najčitaniji članci