News

Komentari 4

Johnson:' Zemlje su ujedinjene oko smanjivanja ovisnosti o ruskoj nafti i plinu iako je teško'

Johnson:' Zemlje su ujedinjene oko smanjivanja ovisnosti o ruskoj nafti i plinu iako je teško'

SAD je u objavio da uvodi embargo na uvoz ruske nafte i plina, dok je Velika Britanija rekla kako će postupno ukidati uvoz ruskih energenata do kraja 2022

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u utorak da se zemlje širom svijeta ujedinjuju oko potrebe da se poduzmu konkretni koraci u smislu smanjivanja ovisnosti o ruskoj nafti i plinu, iako je to "izrazito teško" za neke srednjoeuropske zemlje.

Postoji slaganje o potrebi da se smanji ovisnost o ruskoj nafti i plinu, "iako je to izrazito teško za neke europske zemlje.. Ovo što činimo je prvi korak", rekao je Johnson nakon susreta s čelnicima Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke.

"To je veliki korak koji svijet čini.. Razina gađenja i bijesa zbog onoga što se događa u Ukrajini raste diljem svijeta, a omča se steže na režimu (ruskog predsjednika Vladimira) Putina".

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<< 

SAD je u utorak objavio da uvodi embargo na uvoz ruske nafte i plina, dok je Velika Britanija rekla kako će postupno ukidati uvoz ruskih energenata do kraja 2022., čime te dvije zemlje dodatno pojačavaju pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine.

Velika Britanija će postupno ukinuti uvoz nafte i naftnih derivata od Rusije do kraja 2022., kazao je u utorak britanski ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng, apeliravši na kompanije da iskoriste prijelazno razdoblje kako bi se nesmetano provela tranzicija.

Kwarteng je kazao i da se razmatraju opcije za okončanje britanskog uvoza ruskog plina koji trenutno pokriva 4 posto britanskih potreba za plinom.

Najčitaniji članci