News

Komentari 9

Johnsonova borba za ostanak: Iz vlade mu je otišlo čak 27 zastupnika: 'Neću odstupiti'

Johnsonova borba za ostanak: Iz vlade mu je otišlo čak 27 zastupnika: 'Neću odstupiti'

Johnson je tijekom svojeg mandata nizao skandal za skandalom, a sada je očito dosta i narodu, ali i stranci. Mnogi su istaknuli nedostatak vjere u premijera

Boris Johnson nastavlja svoju borbu za ostanak na vlasti dok mu ministri i suradnici jedan po jedan napuštaju vladu. Mnogi su istaknuli nedostatak vjere u premijera zbog kontroverzi u koje je bio upleten i stanja britanske politike koje je ostavilo članove podijeljenima.

Počevši od Sajida Javida i Rishija Sunaka, dvije vrlo značajne osobe u vladi premijera Borisa Johnsona, ministri i članovi parlamenta podjednako su opisali svoje prepreke u nastavku rada u kabinetu, navodeći da je premijer izgubio povjerenje i naroda i stranke, te da se Ujedinjeno Kraljevstvo suočilo s previše poteškoća, poput inflacije, COVID-19, borbe s NHS-om i slično.

Što je dovelo do ovih ostavki u vladi?

Odlaske je značajno isprovocirao premijerov angažman Chrisa Pinchera, koji je optužen da je prošlog tjedna pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu u Londonu, a koji je sada također dao ostavku.

Međutim, tijekom posljednjih nekoliko godina upravljanja zemljom, premijer je imao priličan udio kontroverzi i prozivki. Narod je iznimno naljutilo njegovo postupanje s covidom-19, kada je navodno izjavio da bi radije vidio tijela "natrpana na gomile" nego naredio treći nacionalni 'lockdown', kao i njegovo oklijevanje da nosi zaštitnu masku u parlamentu. Dodatne kritike vezane uz Covid također su stigle kada nije prisustvovao nizu od pet sastanaka Cobre početkom 2020., baš kad se virus počeo širiti, kao i nedostatak sankcija Dominicu Cummingsu kada je prekršio mjere zaštite, piše openaccessgovernment.

Brojni su skandali povezani s Covidom u politici Ujedinjenog Kraljevstva, ali više od 170 000 smrtnih slučajeva u UK-u doista je posljedica loše tempirane politike i prakse Borisa Johnsona u vezi s bolešću. Stručnjaci su primijetili da je umrlo na tisuće više ljudi nego što je trebalo, samo da premijer nije oklijevao oko postavljanja karantene na tjedan dana u ožujku 2020. godine.

Bivši suradnik Dominic Cummings izjavio je da je premijer dosljedno bio protiv zatvaranja države, ignorirao znanstvene savjete te virus dugo nije shvatio ozbiljno.

Najznačajnije kontroverze Borisa Johnsona proizašle su iz njegovih brojnih zabava koje je organizirao u Downing Streetu 10, tijekom strogih Covid mjera koje je postavila njegova vlada. Prozvan je u videu svoje bivše tajnice za tisak, Allegre Stratton, kako se smije s kolegama na zabavi bez društvene distance uz vino i sir. Dok je Commons-u rekao da nije bilo zabave, pojavili su se mnogi dokazi koji ukazuju da je lagao. Premijer je zbog ovih okolnosti visoko kažnjen.

Daljnje kontroverze dovele su do ostavke vlade

Boris Johnson je pobijedio na izborima 2019. izjavljujući da će sigurno 'dovršiti Brexit', međutim Ujedinjeno Kraljevstvo je veći dio 2021. provelo pokušavajući poništiti dijelove sporazuma o Brexitu.

Bilo je i bezbrojnih kontroverznih politika od smanjenja besplatnih školskih obroka za djecu do slanja izbjeglica u Ruandu, kao i njegovih sporova u vezi s donatorima i kolapsa beneficija za 12 milijardi funti u 2022. godine.

Konačno, preuređenje njegovog stana u Downing Streetu, na koje je premijer potrošio više od 112 tisuća funti, povuklo je pitanja o tome kamo ide javni novac.

Što na sve to kaže premijer?

Iako se protiv njega okrenuo i narod i stranka, premijer je uvjeren da su izbori posljednje što je sada potrebno Velikoj Britaniji.

- Neću odstupiti, a zadnje što ova zemlja treba su, iskreno, novi izbori- odgovorio je konzervativni čelnik parlamentarnom odboru na pitanje o mogućnosti novih izbora umjesto ostavke ako izgubi glasovanje o povjerenju. 

Istovremeno, skupina vladinih ministara trebala bi pozvati Johnsona na ostavku, uključujući tek imenovanog ministra Nadhima Zahawi, prenosi Reuters. 

Zahawi, 'zvijezda u usponu' torijevaca, imenovan je ministrom financija u utorak, a ranije u srijedu rekao je da u potpunosti podržava Johnsona. 

Najčitaniji članci