Obavijesti

News

Komentari 28

Još danas pa fajrunt! U Saboru će prije raspuštanja raspravljati i o hrvatskom kraljevstvu...

Još danas pa fajrunt! U Saboru će prije raspuštanja raspravljati i o hrvatskom kraljevstvu...

Hrvatski će sabor u srijedu raspravljati o posljednjih pet točaka dnevnog reda u ovom sazivu, zaključno s prijedlogom zastupnika vladajuće većine o raspuštanju parlamenta

VIDEO

Prije raspuštanja, zastupnike očekuje rasprava o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Hong Konga o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te o sprječavanju porezne utaje i izbjegavanje plaćanja poreza.   Spomenutim ugovorom uređuju se načini izbjegavanja dvostrukog oporezivanja dohotka i dobiti. Tako se hrvatskim građevinskim i sličnim poduzećima omogućuje da ne plaćaju porez na dobit u Hong Kongu, ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci.

Što se tiče hrvatskih zrakoplovnih i brodarskih društava, koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između Hrvatske i Hong Konga, poreza na ostvarenu dobit plaćat će isključivo u Hrvatskoj. Prema tekstu istog ugovora, dobit hrvatskih poduzeća od uporabe, održavanja ili najma kontejnera koji se koriste za prijevoz dobara ili robe oporeziva je samo u Hrvatskoj, osim ako se takvi kontejneri upotrebljavaju za prijevoz dobara ili robe isključivo između mjesta unutar područja Hong Konga. O svakom problemu i nastalom slučaju dvostrukog oporezivanja, dvije strane izravno će pregovarati, bez sudjelovanja diplomatskih tijela što će pridonijeti ubrzanju rješavanja problema.  Nakon toga, na dnevnom redu je razrješenje Darija Jurišića s mjesta zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a zatim prijedlog njegovog imenovanja za novog pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Zadnja točka prije raspuštanja desetog saziva Hrvatskog sabora bit će prijedlog Odluke o proglašenju 2025. godine godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskoga kraljevstva. Predlagatelj je saborski Odbor na znanost obrazovanje i kulturu, na prijedlog Matice hrvatske i Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja". Taj su prijedlog podržali Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Prije 1100 godina Hrvatska je postala samostalno i priznato kraljevstvo, što je odigralo ključnu ulogu u oblikovanju nacionalnog identiteta i suverenosti, a time se potiče osjećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti među građanima te doprinosi razumijevanju povijesnih događaja koji su oblikovali suvremenu Hrvatsku'', stoji u pisanom mišljenju Ministarstva znanosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu
IZDALI ŽUTI ALARM

VIDEO Nevrijeme je stiglo: Tuča i kiša u Slavonskom Brodu, a zahvatilo je i Zagreb i okolicu

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj. Objavili su upozorenje i žuti alarm, a oko 17 sati kiša i led su pogodili dio Slavonije. Javili su nam to čitatelji iz Slavonskog Broda. Iza 18 sati, pogoršalo se i u okolici Zagreba.