Obavijesti

News

Komentari 44

Još dva istospolna para dala zahtjev za sklapanje braka

Još dva istospolna para dala zahtjev za sklapanje braka
1

Nakon što je Zakon o životnom partnerstvu stupio na snagu prošli utorak, još dva gay para najavila su da će obred stupanja u partnerstvo obaviti u Zagrebu

VIDEO

Zahtjev za registraciju životnog partnerstva je predao još jedan homoseksualni par u Zagrebu. Radi se od 28-godišnjem Beograđaninu Ivanu i njegovom dečku, 12 godina starijem Zagrepčaninu. Nakon dvije i pol godine veze na relaciji Zagreb-Beograd, par je napokon dočekao stupanje na snagu Zakona o životnom partnerstvu

Naime Ivan ima status turista, čime mu je boravak u Hrvatskoj ograničen na 90 dana koliko traje turistički boravak. U dvije i pol godine Ivan se selio iz Zagreba za Beograd svaki put kada mu je taj rok od 90 dana istekao. Nakon što su saznali da Zakon stupa na snagu odmah su odlučili predati zahtjev za sklapanje partnerstva i nadaju se tome i prije isteka roka od 30 do 40 dana jer Ivanu turistički boravak istječe 21. kolovoza. 

Izjavili su da ih ne zanima svečana vijećnica niti glazba već samo okončanje agonije koju su im donijela konstantna seljenja, referendum o braku i odgode donošenja zakona. 

Vezu žele ozakoniti i Marija i DI

Među prvim parovima koji će predati zahtjev za sklapanje partnerstva bit će i Beograđanka Marija Savić (35) i njezina dugogodišnja djevojka Di Saržinski (31) iz Sarajeva koja ima hrvatsko državljanstvo. One su prvo pokušale živjeti zajedno u Beogradu, ali Di tamo nije mogla naći posao kao forenzična antropologinja, dok je u BiH radila na identificiranju žrtava rata, prenosi Blic.rs.

Kako bi se Di mogla baviti svojim poslom, preselile su se u Sarajevo, međutim i tamo ih je dočekalo puno prepreka. Baš kao i Ivan koji u Hrvatskoj smije biti samo 90 dana, tako je i Mariji u Sarajevu, jer BiH ne priznaje istospolne parove. U sedam godina veze Marija bi boravila u Sarajevu tri mjeseca, zatim se vraćala u Srbiju kako bi se ponovo mogla vratiti na tri mjeseca i tako sve dok nisu napokon dočekale da Zakon o životnom partnerstvu stupi na snagu u Hrvatskoj. Životno partnerstvo vrijedi samo u onim državama koje prepoznaju istospolne parove što ne obuhvaća Srbiju i BiH, pa je Marija Savić izjavila da će biti jako interesantno što će po pitanju promjene njezinog prezimena učiniti Srbija. 

 - Ne znam hoće li  promjena biti prihvaćena na osnovi partnerskog statusa ili ću jednostavno imati dva identiteta, pa ću u Srbiji biti Marija Savić, a u Hrvatskoj Marija Saržinski - dodaje Marija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku