Obavijesti

News

Komentari 187

Još jedan gej par, ovaj put ženski, slavi dobiveno hrvatsko državljanstvo, to je drugi dosad

Još jedan gej par, ovaj put ženski, slavi dobiveno hrvatsko državljanstvo, to je drugi dosad

Nakon što je u rujnu Ivan Zidarević, Srbin i aktivist prvi dobio hrvatsko državljanstvo temeljem životnog partnerstva s Hrvatom, našom je državljankom, doznajemo, postala i žena iz BiH, registrirana s Hrvaticom

VIDEO

- Presretne smo! Obavijest o dobivenom državljanstvu nam je stigla ovih dana, slavimo jer će odsad administrativno stvari ipak biti lakše, jednostavnije, i zato što nam je ovo državljanstvo bila velika želja, rekla nam je gospođa iz Primorsko-goranske županije, čija je životna partnerica, državljanka BiH, dobila hrvatsko državljanstvo temeljem životnog partnerstva. 

Svoju su ljubav ozakonile čim je to bilo moguće, 2014. godine, nedugo nakon što su to učinili i Zidarević i njegov partner, muškarac iz Hrvatske.

- Moja je životna partnerica sad već više od pet godina neprekidno u Hrvatskoj, ovdje je zaposlena, imamo lijep život, stekla je sve uvjete za državljanstvo, i evo ga sad i dobila. Proceduralno je sve teklo u redu, štoviše odlično, zato želimo zahvaliti institucijama u županiji, policiji, koja je sve odradila korektno i profesionalno. Nismo imale nikakvih neugodnih iskustava, dapače, svi su, na svakom koraku, bili izuzetno ljubazni i susretljivi, kazala nam je žena. 

Ispovijesti roditelja LGBT djece: 'Mama, ja mislim da sam gej'
Ispovijesti roditelja LGBT djece: 'Mama, ja mislim da sam gej'

Mali korak za partnerstvo, velik za državu

Zakon o životnom partnerstvu donesen je 2014. godine, i gej parovima omogućava sva bračna prava koja imaju i heteroseksualni parovi. Nedavno su, podsjetimo, partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić nakon višegodišnje bitke s državom uspjeli dokazati, i izboriti pravo i na udomljavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Bili su diskriminirani upravo kao životni partneri, jer bi kao gay samci lakše postali udomitelji. Posavajanje djece od strane gay parova, međutim, u Hrvatskoj još uvijek nije moguće. 

- Iako naša bliža okolina, ali i ljudi na poslu znaju da smo u životnom partnerstvu, partnerica i ja ipak ne želimo javno nastupati u medijima, razumjet ćete našu želju da ostanemo anonimne. Želimo, međutim, da se zna da smo dobivenim još jednim državljanstvom temeljem životnog partnerstva, kao država napravili dodatan korak naprijed. To nas čini sretnima jednako kao što smo sretne iz privatnih razloga, zaključuju žene.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature