Obavijesti

News

Komentari 49

Još se nije cijepilo gotovo 40 posto starijih od 65, liječnici dobili zadatak da ih zovu

Još se nije cijepilo gotovo 40 posto starijih od 65, liječnici dobili zadatak da ih zovu

Od 800.000 zdravstvenih osiguranika u Hrvatskoj starijih od 65 godina ostalo je njih oko 300.000 necijepljeno protiv COVID-19, pokazuje središnji registar cijepljenih osoba. Liječnici će s njima razgovarati

VIDEO

Sadašnja slika cijepljenosti osoba starijih od 65 godina upućuje na potrebu da se ubrza proces njihova cijepljenja tijekom ljeta kako bi što sigurnije dočekali jesen, kad virus lakše cirkulira u okruženju i postaje opasniji za osobe kojima životna dob smanjuje prirodni imunitet i otpornost na zarazu, pa time i na mogućnosti kmomplikacija za zdravlje, poručuju iz Ministarstva zdravstva, zabrinuti što gotovo 40 posto starijih od 65 još uvijek nije cijepljeno.

Zato će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva opet uputiti javne pozive građanima, posebno onima starije životne dobi koji se još nisu cijepili, da kontaktiraju svoje liječnike obiteljske medicine i u dogovoru s njima odluče o cijepljenju.

Ukoliko ne postoje zdravstveni razlozi koji bi priječili cijepljenje, a žele se cijepiti, moći će to ostvariti na jednom od cijepnih punktova u mjestima i gradovima svog prebivališta.

Isto tako, doznajemo u ministarstvu, potaknut će se liječnike obiteljske medicine da temeljem uvida u registar cijepljenih osoba i popisa svojih pacijenata izravno kontaktiraju starije pacijente, i cijepe ih, ili da ih upute na neko od mjesta gdje se obavlja cijepljenje. U Izraelu, jednoj od zemalja s najvišim postotkom cijepljenosti, obiteljski su liječnici od početka nazivali svoje pacijente te im pojašnjavali koje su prednosti cijepljenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Epidemiolozi upozoravaju da je upravo skupina građana starije životne dobi najizloženija i najugroženija od zaraze s mogućim težim oblicima bolesti, pa je stoga njihovo cijepljenje i nadalje zdravstveni prioritet. 

Prioritetna cijepljenja starijih osoba i onih koji imaju kronična oboljenja najprije su provedena u ustanovama socijalne skrbi i domovima za starije i nemoćne osobe, a potom su uslijedila cijepljenja za njih u ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

Cijepljenje u institucijama provedeno je u kratkom razdoblju, dok su cijepljenja u kod obiteljskih liječnika trajala nešto duže, kažu u ministarstvu.

Propisi o zaštiti osobnih podataka građana i pravo uvida u informacije o zdravlju pacijenata daju liječnicima obiteljske medicine mogućnost da u izravnom kontaktu s pacijentima dobiju informaciju da li se žele cijepiti protiv COVID-19, odnosno da li ima zdravstvenih ili nekih drugih razloga da se odustane od cijepljenja.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti