News

Komentari 49

Još se nije cijepilo gotovo 40 posto starijih od 65, liječnici dobili zadatak da ih zovu

Još se nije cijepilo gotovo 40 posto starijih od 65, liječnici dobili zadatak da ih zovu

Od 800.000 zdravstvenih osiguranika u Hrvatskoj starijih od 65 godina ostalo je njih oko 300.000 necijepljeno protiv COVID-19, pokazuje središnji registar cijepljenih osoba. Liječnici će s njima razgovarati

Sadašnja slika cijepljenosti osoba starijih od 65 godina upućuje na potrebu da se ubrza proces njihova cijepljenja tijekom ljeta kako bi što sigurnije dočekali jesen, kad virus lakše cirkulira u okruženju i postaje opasniji za osobe kojima životna dob smanjuje prirodni imunitet i otpornost na zarazu, pa time i na mogućnosti kmomplikacija za zdravlje, poručuju iz Ministarstva zdravstva, zabrinuti što gotovo 40 posto starijih od 65 još uvijek nije cijepljeno.

Zato će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva opet uputiti javne pozive građanima, posebno onima starije životne dobi koji se još nisu cijepili, da kontaktiraju svoje liječnike obiteljske medicine i u dogovoru s njima odluče o cijepljenju.

Ukoliko ne postoje zdravstveni razlozi koji bi priječili cijepljenje, a žele se cijepiti, moći će to ostvariti na jednom od cijepnih punktova u mjestima i gradovima svog prebivališta.

Isto tako, doznajemo u ministarstvu, potaknut će se liječnike obiteljske medicine da temeljem uvida u registar cijepljenih osoba i popisa svojih pacijenata izravno kontaktiraju starije pacijente, i cijepe ih, ili da ih upute na neko od mjesta gdje se obavlja cijepljenje. U Izraelu, jednoj od zemalja s najvišim postotkom cijepljenosti, obiteljski su liječnici od početka nazivali svoje pacijente te im pojašnjavali koje su prednosti cijepljenja.

Epidemiolozi upozoravaju da je upravo skupina građana starije životne dobi najizloženija i najugroženija od zaraze s mogućim težim oblicima bolesti, pa je stoga njihovo cijepljenje i nadalje zdravstveni prioritet. 

Prioritetna cijepljenja starijih osoba i onih koji imaju kronična oboljenja najprije su provedena u ustanovama socijalne skrbi i domovima za starije i nemoćne osobe, a potom su uslijedila cijepljenja za njih u ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

Cijepljenje u institucijama provedeno je u kratkom razdoblju, dok su cijepljenja u kod obiteljskih liječnika trajala nešto duže, kažu u ministarstvu.

Propisi o zaštiti osobnih podataka građana i pravo uvida u informacije o zdravlju pacijenata daju liječnicima obiteljske medicine mogućnost da u izravnom kontaktu s pacijentima dobiju informaciju da li se žele cijepiti protiv COVID-19, odnosno da li ima zdravstvenih ili nekih drugih razloga da se odustane od cijepljenja.
 

Najčitaniji članci