Obavijesti

News

Komentari 0

Još traje sastanak o afričkoj svinjskoj kugi:' Situacija se smiruje, pojačali smo nadzor'

Još traje sastanak o afričkoj svinjskoj kugi:' Situacija se smiruje, pojačali smo nadzor'

Održan je sastanak s predstavnicima Osječko-baranjske županije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača svinja

VIDEO

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održala sastanak na temu afričke svinjske kuge s predstavnicima Osječko-baranjske županije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača svinja s područja Osječko-baranjske županije, Državnog inspektorata RH te Hrvatske veterinarske komore. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Inicirali smo ovaj sastanak, izuzetno nam je bitno što je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo zabrinutost proizvođača. Mogu samo naglasiti da Osječko-baranjska županija ima 341 000 svinja, imamo 8400 proizvođača koji drže u uzgoju svinje, znači koji su u proizvodnji, 89% ukupnog broja svinja je prešlo u kategoriju 3... Znači gledamo velike sustave, velike proizvođače. Naša županija ima 35% ukupne proizvodnje svinjskog mesa i zabrinuti smo za proizvodnju, ali drago mi je da smo se okupili danas, kompletna struka da riješimo sva otvorena pitanja oko ove epidemije - rekao je Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije.

Dodao je i da dolazi hladnije razdoblje kada se virus jako brzi širi te treba vidjeti koje korake dalje poduzeti i što napraviti.

- Očekujemo brže, veće mjere da se ovaj problem što prije riješi - istaknuo je.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Mladen Pavić, rekao je kako nema plana eutanazije jer se ne zna hoće li se još i kako bolest širiti te da je većina svinja koja je bila na listi za eutanaziju eutanazirana.

- Iz  faze pandemije prešli smo u fazu endemije, dakle bolest je stagnirala i ima padajući trend. Treba reći i da je paralelno kod pojave bolesti u Vukovarsko-srijemskoj županiji su poduzete brojne aktivnosti od strane Ministarstva i rema susjednoj Osječko-baranjskoj županiji u zoni ugroze i jednako tako u Brodsko-posavskoj županiji gdje u tri općine imamo situaciju da se bolest nije pojavila još od 12. srpnja. To govori u prilog svim poduzetim mjerama - kaže Pavić.

Osvrnuo se i na slučaj zaražene divlje svinje kod Zadra te rekao kako za sada za tu županiju nema straha od širenja bolesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...